Zaštitnik građana pokrenuo postupak prema MUP-u i RFZO po pitanju državljanke Ruande

Zaštitnik građana pokrenuo postupak prema MUP-u i RFZO po pitanju državljanke Ruande

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija o postojanju sumnje na brojne propuste nadležnih organa po pitanju ostvarivanja prava državljanke Ruande koja je udata za državljanina Republike Srbije, postupak prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Zaštitnik građana je iz medija saznao da je državljanki Ruande naplaćena zdravstvena usluga u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS iako je udata za državljanina Srbije, kao i da njihovom detetu koje je rođeno sredinom prošle godine u Republici Srbiji još uvek nije izdata zdravstvena knjižica. Zaštitnik građana će ispitati i medijske navode o razlozima zbog kojih državljanki Ruande nije odobren privremeni boravak u Republici Srbiji po osnovu spajanja porodice, navodi se u saopštenju.

Od MUP-a Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana izvesti o svim okolnostima ovog slučaja, a prevashodno o tome da li se državljanka Ruande obraćala ovom ministarstvu zahtevom za odobrenje privremenog boravka u Srbiji po osnovu spajanja porodice i ukoliko jeste iz kojih razloga joj privremeni boravak nije odobren.

Takođe, Zaštitnik građana traži da ga MUP, s obzirom da postoji neophodnost ostanka državljanke Ruande u Srbiji jer je udata za našeg državljanina i da sa njim ima dete, izvesti koje aktivnosti je moguće preduzeti kako ne bi došlo do razdvajanja porodice.

Od RFZO, Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana izvesti o svim okolnostima ovog slučaja, a pre svega o tome da li je državljanka Ruande u vreme porođaja prošle godine bila zdravstveno osigurana preko svog supruga i da li je bolnica ispravno postupila kada je ovoj stranoj državljanki naplatila zdravstvenu uslugu.

Zaštitnik građana traži i da ga nadležni zdravstveni fond izvesti iz kojih razloga još uvek nije izdata zdravstvena knjižica detetu čiji otac ima prebivalište u Srbiji i njen je državljanin, kao i koje mere će biti preduzete da detetu ista bude izdata u što kraćem roku, navodi se u današnjem saopštenju

POSLEDNJE OBJAVLJENO

.

Ostavite komentar