Đorđević: Mitropolit Amfilohije mi je rekao da nije upoznao veću kukavicu ni vlastoljubivijeg i sujetnijeg čoveka od Vučića

Đorđević: Mitropolit Amfilohije mi je rekao da nije upoznao veću kukavicu ni vlastoljubivijeg i sujetnijeg čoveka od Vučića
Predsednik Oslobođenja za Danas o sahrani mitropolita na kojoj se našao u blizi predsednika Srbije

Đorđević: Vučić na sahranu Amfilohija nije došao ni kao hrišćanin ni kao državnik

Aleksandar Vučić nije došao ni kao prijatelj, ni kao hrišćanin, ni kao državnik, kaže Mlađan Đorđević, predsednik udruženja Oslobođenje, odgovarajući na pitanje Danasa da li je prirodno da utihnu sva politička neprijateljstva na događaju kao što je sahrana mitropolita Amfilohija, na kojoj se našao u neposrednoj blizini predsednika Srbije.

Đorđević: Mitropolit Amfilohije mi je rekao da nije upoznao veću kukavicu ni vlastoljubivijeg i sujetnijeg čoveka od Vučića

– Na sahrani sam bio sa porodicom kao blizak prijatelj i kum mitropolita Amfilohija, da odam počast senima čoveka koga sam imao privilegiju da poznajem više od tri decenije, narodnom patrijarhu I duhovnom ocu srpskog naroda… Na sahranu je zakasnio dva sata, propustio je liturgiju, jer je držao konferencije za štampu po Podgorici. Stigao je tamo sa Željkom Mitrovićem, Gordanom Uzelac i ostatkom medijske kamarile, sa namerom da pravi medijski haos, da prekraja mitropolitove reči i njegov amanet, da se prikaže kao njegov najveći prijatelj – iako mu je mesec dana pre toga poručio da nije dobrodošao u Beogradu. Svi se sećamo kako su Vučićevi tabloidi besramno napadali mitropolita praktično do samog kraja. Njegov cilj tamo je bio politička zloupotreba sahrane, kako bi prekrojio zaostavštinu mitropolita Amfilohija i izvrnuo njegove reči – o Kosovu, o Crnoj Gori, o prirodi vlasti u Srbiji, o Milu Đukanoviću. Milo Đukanović je bar ostao dosledan u svom neprijateljstvu, pa nije došao na sahranu. Vučić nema ni toliko obraza.

Đorđević: Mitropolit Amfilohije mi je rekao da nije upoznao veću kukavicu ni vlastoljubivijeg i sujetnijeg čoveka od Vučića
Foto: Printscreen, Privatna arhiva

I sada pokušava da prikaže kako je tobože dobio nekakvu podršku oko Kosova od mitropolita. To je naravno laž. Svi znamo da je mitropolit bio kritičar Vučićevih politika, naročito oko Kosova. Pa on je služio opelo onima koji su potpisali Briselski sporazum, kojim su praktično ukinuli prisustvo Srbije u pokrajini. Upoznat sam sa njihovim privatnim sastankom pre nekog vremena, kada su im odnosi bili naročito zategnuti. Tada se mitropolit javno usprotivio trgovini Kosovom, a beogradski tabloidi su ga razapeli. Nakon sastanka, mitropolit mi je rekao da nije upoznao vlastoljubivijeg i sujetnijeg čoveka ni veću kukavicu, kao i da mu je Vučić na kraju ponudio novac. Naravno, odbijen je, uz odgovor da sav taj novac da našem narodu i crkvi na KiM.

* Vlast Vas optužuje da neposredno utičete na formiranje nove vlade Crne Gore i mandatara Zdravka Krivokapića. Utičete li i sa kojim ciljem?

Đorđević: Mitropolit Amfilohije mi je rekao da nije upoznao veću kukavicu ni vlastoljubivijeg i sujetnijeg čoveka od Vučića
Printscreen Youtube/ Srbin.info

– Ne utičem na formiranje vlade Crne Gore, ali sam kao svaki slobodoljubivi čovek pozdravio poraz Đukanovićevog režima. Moja politika će uvek podrazumevati bratski odnos Srbije i Crne Gore i neodvojivost srpskog nacionalnog bića. Profesora Krivokapića i mene je spojio mitropolit, nažalost na sahrani. Tada sam imao prilike da vidim jednog iskrenog i ožalošćenog hrišćanina, ali i časnog čoveka odanog tome da ispuni amanet mitropolita Amfilohija o jedinstvu pravoslavnog naroda, nedeljivom identitetu Srba i Crnogoraca, kao i najboljim odnosima dve zemlje. Takve priče lansira upravo Vučić, svestan da mu je porazom DPS oslabljena pozicija. I politička, ali i privatna, tj. koruptivna. Pa želi da oslabi i mandatara Krivokapića pokušavajući da ga poveže sa „dokazanim rusofilom“ Mlađanom Đorđevićem. Na njegovu žalost, nema u toj priči ni Moskve ni Vašingtona, već samo borbe dva bratska naroda protiv diktature i mafije. Ništa od toga nije tačno, osim da će nakon Podgorice i Banjaluke uskoro doći na red i oslobođenje Beograda.

* Koliko je brojno Vaše konzervativno-nacionalno udruženje Oslobođenje koje nazivate pokretom i sa kojim ste praktično u kampanji za predstojeće izbore i da li biste oko izbornih uslova mogli da sarađujete i sa suprotnim građansko-liberalnim političkim spektrom?

– Naše udruženje nije nacionalno-konzervativno, već opštenarodno. U tom smislu naše brojno stanje čine milioni nezadovoljnih građana Srbije: zbog Kosova, izborne krađe, gušenja medija, opšte pljačke. Režim se na poslednjim izborima potpuno ogolio – kada popričate čak i sa članovima i funkcionerima SNS, vidite da je i njima sve jasno, kakva je priroda Vučićevog režima.

Naš pokret se ne bori da dođe na vlast, već da smeni vlast. Podržaćemo svaku inicijativu koja se bori za oslobođenje od izdaje, oslobođenje od pljačke i oslobođenje od diktature. Podržali smo već brojne lokalne inicijative koje se bore protiv zagađenja, tj. protiv sumnjivih dilova sa prljavim investitorima, a kojima Vučić rasprodaje resurse, reke, šume i zdravu životnu sredinu. Tako smo podržali i proteste grupa koje se bore za zaštitu Jadra i Rađevine od iskopavanja litijuma, koje sprovodi kompanija Rio Tinto, a gde se već sprema ekološka katastrofa – biće iseljeno 30 sela, a Srbiji će ostati sedam milijardi tona otrovne jalovine. Podržali smo grupe i u Zrenjaninu, Sokobanji, Aranđelovcu, Arilju, širom Srbije. Širimo našu mrežu i širimo oslobođenje.

Mi nemamo problem sa tim da se svako bori za svoje biračko telo u okvirima u kojima misli da može postići uspeh. I naravno da možemo da sarađujemo sa ljudima koji su iskreni u tome. Ali ne možemo da sarađujemo s nekim ko tobože ulazi u opozicionu politiku da bi se uključio u rešavanje pitanja Kosova, kao što je to nedavno rekao Nebojša Zelenović. Dakle, on hoće da okuplja opozicioni front koji će direktno da pomaže Vučiću u trgovini Kosovom i da se na taj način umili zapadnim ambasadorima i da možda proba tako da se dokopa parlamenta ili vlasti. Takva politika je za nas neprihvatljiva, jer je nastavak onoga što sada imamo: nastavak izdaje, nastavak laganja i varanja ovog naroda, nastavak trgovine i rasprodaje Srbije.

Nema pregovora o uslovima

„Što se izbornih uslova tiče, oni su za nas jasni: izbori mogu biti samo slobodni. Ili ih neće biti. Oko toga nema nikakvih pregovora, okruglih stolova, popuštanja. Zna se šta su slobodni izbori i šta su ravnopravni izborni uslovi. Srbija to trenutno nema.“

Izvor: Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar