Đorđević u intervjuu za ruski portal: Aleksandar Vučić je glavni problem Srbije

Izvor:
RUSERBIA.COM, Foto:pixabay, Printscreen

Lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević u intervjuu za uticajni ruski portal ruserbia.rs, dao je opširan prikaz aktuelnih tema iz političkog i društvenog života u Srbiji. Prevod intervjua prenosimo u celosti.

1. Zašto je stvoren Vaš pokret i koji je njegov osnovni cilj?

Osnovni cilj našeg pokreta je, kao što naziv kaže, oslobođenje Srbije. Našu zemlju je zarobila jedna mafijaška struktura, koja se samo predstavlja kao politička stranka, tj. ima svoje političko krilo koje im služi da izlaze na izbore i vrše vlast. Zarobili su Srbiju tako što su još 2012. godine obećali zapadnim silama ono što prethodne vlasti nisu htele, mogle ili smele da obećaju: da će isporučiti Kosovo i Metohiju. Još tada vidimo veliki zaokret podrške zapada od pro-demokratskih stranaka ka Vučiću, a isto tako i zaokret suštine te podrške: Vučiću se pušta da radi šta god želi u Srbiji, u zamenu za apsolutnu pokornost geopolitičkoj agendi pre svega Berlina, a zatim Brisela i Vašingtona. U Srbiji on stoga radi šta želi: gasi medije, okupira institucije, namešta izbore, legalizuje kriminal, uvodi koruptivne prakse u svaku poru društva. Naš cilj je da započnemo oslobođenje zemlje od tog zla koje se nad njom nadvilo.

Foto: Pokret Oslobođenje

2. Koje su osnovne zamerke prema trenutnoj vlasti?

U svom vrlo kratkom i konkretnom programu, mi navodimo da želimo oslobođenje Srbije od izdaje, misleći tu na puzajući izdaju Kosova i Metohije koja se odvija pred našim očima; zatim oslobođenje od pljačke i kriminala; i zatim oslobođenje od nedemokratije i neslobode.

To su naše tri glavne zamerke. Vučićev režim je prepustio Kosovo i Metohiju Albancima, opljačkao i orobio Srbiju, ukinuo izbore, slobodne medije i demokratske institucije.

3. Koji je glavni problem Srbije danas i kako ga rešiti?

Aleksandar Vučić.

Mi smo prošlog meseca izneli plan, koji smo razradili sa našim partnerima tokom službene posete Moskvi, kako da se prevaziđe duboka politička i društvena kriza u Srbiji.

Mi ne smatramo da se ta kriza može prevazići na izborima, i po tome se razlikujemo od ostatka opozicije koji se priprema za izlazak na birališta, gde će u strogo kontrolisanom okruženju i nameštenom takmičenju osvojiti tačno onoliko glasova koliko im vlast dozvoli. Moja procena je da će to biti do 10 procenata sveukupno, sa najviše dve opozicione liste koje će uspeti da uđu u parlament i tamo služe kao ukras koji će Vučić pokazivati zapadu, u nameri da im predstavi Srbiju kao zemlju u kojoj postoji opozicija, pluralizam i normalni demokratski procesi.
Naš plan podrazumeva aktivan otpor i pritisak svih opozicionih i narodnih aktera usmeren upravo ka Aleksandru Vučiću, kako bi se izazvala njegova ostavka. Mesto šefa države bi u tom slučaju po ustavu preuzeo Ivica Dačić, sadašnji predsednik parlamenta i lider stranke SPS, koja jeste Vučićev koalicioni partner, ali nije tajna da je cela SPS nezadovoljna tretmanom koji dobija od Vučića. Pomenuću samo da im je oduzeo 4 ministarska mesta nakon poslednjih izbora. Ivica Dačić je dobar izbor, vešt političar, koji je i ranije sarađivao sa strankama koje su danas opozicija, a poznat je po dobrim vezama i u Rusiji i na zapadu. Nakon toga bi bila formirana prelazna vlada i specijalno tužilaštvo, koje bi imale samo dva zadatka: da što hitnije očiste državne institucije od kriminalaca i korumpiranih pojedinaca i da sprovedu pripreme za slobodne i poštene izbore, prve koje bi Srbija imala od 2012. godine.

4. Vaš pokret stalno optužuje vlast u Srbiji za izdaju Kosova? Šta bi se po Vašem mišljenju moglo uraditi osim otpočinjanja novog rata? Želi li narod u Srbiji rat? Nije li kontradiktorno da Vučić želi da preda Kosovo dok u isto vreme uspeva da gotovo 20 zemalja povuče priznanje Kosova?

Mi optužujemo zato što se izdaja dešava pred našim očima. Pomenuo sam već da je Vučić 2012. godine dobio podršku zapada da dođe na vlast. Znate li šta je prvo što je uradio tada? Potpisao Briselski sporazum, kojim su rasformirane sve institucije koje je Republika Srbija tada imala na Kosovu, uglavnom u srpskim sredinama: lokalna uprava, tužilaštvo, pravosuđe, policija i civilna zaštita (vrsta bezbednosne organizacije finansirane od strane Srbije, sa zadatkom zaštite severa Kosova od albanskih upada). Nakon toga je uvodio carine između Srbije i tzv. Kosova, predao Albancima kompletan telekomunikacioni i elektroenergetski sistem, uveo ih u međunarodne sportske saveze, dao im registarske tablice.

Ono što bi moglo da se uradi, jeste da se pregovori vrate u okvire koji su prihvatljivi za Srbiju: a to su Ustav naše zemlje i Rezolucija SB UN 1244. A mogli bi da se vrate odbijanjem Srbije da pristane na svaki pritisak zapada, ali za to su nam potrebni političari sa kičmom na čelu države.

A što se tiče povlačenja priznanja, uputiću vas na Vašingtonski sporazum koji je Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući, septembra 2020. godine. Po jednoj od odredbi Srbija se obavezala da više neće lobirati za povlačenje priznanja – i mi od tada nemamo nijednu novu zemlju koja je „otpriznala“ Kosovo. Štaviše, upravo Vašingtonskim sporazumom, Srbija je Izraelu dala zeleno svetlo da prizna tzv. kosovsku nezavisnost, što je Netanjahu učinio istoga dana.

5. Vaš pokret ne žali reči u optuživanju Vučićevog režima za sve moguće grehove, dok Vas provladini mediji optužuju za pripremu državnog udara. Zašto nema krivičnih prijava ni s jedne ni s druge strane povodom tih optužbi?

Sa strane ne samo našeg pokreta, nego i brojnih drugih protivnika režima u Srbiji, bilo je mnogo krivičnih prijava. Tužilaštva i sudovi te prijave obično ignorišu. U jednom procesu protiv Vučića, objavili su da ne mogu da nađu gde optuženi stanuje.

Što se tiče njihovih prijava, oni ih ne podnose jer je sve što pričaju laž i propaganda.

6.Trenutno ste jedina politička grupacija koja je protiv izlaska na predstojeće izbore. Zašto? Da li nešto može da se promeni do aprila?

Zato što smatramo da se mafija ne pobeđuje na izborima. SNS nikada neće organizovati izbore koje će moći da izgube. Svaki put će ih nameštati, krasti glasove, podmićivati glasače, manipulisati biračkim spiskovima, kroz pretnje i ucene izvoditi na glasanje socijalne slučajeve i zaposlene u javnom sektoru, imati ogromnu medijsku propagandnu mašinu i ogroman deo državnog budžeta angažovanog za sopstvenu kampanju. Na sve to, i timove kriminalaca, huligana i batinaša zadužene da napadaju i suzbijaju opoziciju.

Poslednji izbori bez tih pojava viđeni su 2012. godine, kada je predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić pobedio. Podsećam vas, Aleksandar Vučić nikada nije pobedio na poštenim i slobodnim izborima. Zato ih nikada i neće napraviti. Zato nikada i neće pasti na glasanju.

Pašće opštom pobunom naroda, masovnom građanskom neposlušnošću koja će se desiti kada se cela opozicija dozove pameti, odustane od izbora i kada počnemo zajedno sa narodom da radimo na rušenju kriminalne piramide koja vlada Srbijom.

7. Kakav je Vaš odnos prema razvoju saradnje Srbije i Rusije? Smatrate li da naše države spaja nešto više od situacionih pitanja geopolitike i ekonomije?

Naše države spaja istorija, tradicija, religija, kultura. Naravno, spaja nas i geopolitika, ali Kosovo i Metohija, koje Rusija principijelno brani, ali Kosovo za nas nije puka geopolitika, već esencija našeg postojanja kao nacije.
Spaja nas i Republika Srpska, srpski entitet u Bosni i Hercegovini. Podsećam da je pre samo nekoliko dana Rusija intervenisala u UN u korist srpskog nacionalnog interesa po pitanju Bosne. Naime, tamo je postavljen novi Visoki predstavnik, što je institucija koja ima neograničene moći – prvobitno je zamišljena kao telo koje će sprovoditi mir u BiH, ali danas se praktično radi o kolonijalnom upravniku, osobi koju niko nije birao, a koja ima moć da donosi i ukida zakone, kao i da postavlja i smenjuje funkcionere. Trenutno je, kao što rekoh, na to mesto postavljen Nemac Kristijan Šmit, i to je postavljen odlukom ambasada zapadnih zemalja u Sarajevu – po prvi put nije ispoštovana procedura izbora u Savetu bezbednosti UN. Cilj je da se sprovede dalja centralizacija Bosne i ukidanje nadležnosti Republike Srpske. Rusija se žestoko pobunila protiv toga. Republika Srpska se žestoko pobunila. Znate ko se nije pobunio? Vučićev režim. Vučić je, uprkos protivljenju iz Moskve i Banjaluke, primio Kristijana Šmita u goste, a zatim je potpisao deklaraciju Evropske narodne partije kojom se podržava izbor Šmita.

Rusija je reagovala u UN, Šmit je izbrisan iz nove rezolucije u BiH, a zabranjeno mu je i da govori. Znate li gde je Aleksandar Vučić bio za to vreme, dok je Rusija u UN branila srpski interes? Pobegao je u Glazgov, da govori pred praznom salom na klimatskom samitu.

Dakle, Rusija je danas za nas glavni zaštitnik srpskog nacionalnog interesa, na čemu su svi nacionalni osvešćeni Srbi večno zahvalni.

8. Neki mediji u Rusiji se bez izuzetka obrušavaju na svaku Važu izjavu ili saopštenje, iako se pozicionirate kao rusofil i prijatelj Rusije. Zašto?

Svaka moja poseta Rusiji ili izjava ruskim medijima kritikuje se od strane malog broja promotera Aleksandra Vučića u Moskvi, par novinara i aktivista koji su angažovani od strane SNS da ga prikažu u najboljem svetlu ruskoj javnosti, koja nažalost ne zna previše o prirodi njegove vlasti u Srbiji. Takođe, ovi propagandisti služe tome da se u srpskoj javnosti stvori utisak kako Aleksandar Vučić ima veliko uvažavanje Vladimira Putina i celog ruskog državnog aparata, koji u njega gledaju kao u najvećeg evropskog državnika 21. veka. Zato se njihove reči, ponekad vrlo opskurne do granica komedije, prenose u srpskim medijima koji su pod kontrolom Vučićeve napredne stranke.


U jednom nedavnom tekstu, obratio sam se tim propagandistima i pitao ih da li bi u Rusiji podržali nekoga kao što je Aleksandar Vučić? Da li bi podržali da neki ruski političar pristane na odvajanje 17% sopstvene teritorije i potpiše sporazum kojim uklanja sve ruske institucije sa te teritorije? Da li bi podržali ruskog predsednika koji na mesto premijera postavi lezbejku i bivšu LGBT aktivistkinju? Da li bi podržali predsednika koji bi svojim medijima i novcem podržavao režim u Ukrajini, koji tlači vaš narod, formira Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i izmišlja svoju paralelnu istoriju, koja se bazira na negaciji ruskog nasleđa? Pošto Vučić to upravo radi u Crnoj Gori, podržavajući svog poslovnog partnera Mila Đukanovića. Da li bi podržali da Adolf Hitler održi govor u Rusiji 22. juna, pošto je nemački kancelar Gerhard Šreder, jedan od organizatora agresije na Srbiju 1999. godine, držao govor na konvenciji Srpske napredne stranke, i to baš na 27. mart, datum početka bombardovanja Srbije?

Naravno da ne bi. Pa zašto onda podržavaju takve vrednosti i takvu vlast u Srbiji?

9. Koji je stav pokreta Oslobođenje o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i o odnosima sa SAD i Kinom?

Čvrsto smo protiv pristupanja Evropskoj uniji i NATO. Za saradnju smo sa svim zemljama koje pokažu dobru volju prema Srbiji i poštovanje prema suverenitetu naše zemlje.

Razgovarao Vladimor Basenkov

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

  1. Zasto se mucite gospodine Djordjevicu pokusavajuci da uz pomoc Rusije rusite Vucice…?manite se ćorava posla…pa koliko god da ucinite nesto u tom smislu, to je sve smesno u odnosu na efekat prijema Vucica kod Putina…pa svaki put kad se sretnu i slikaju zajedno, poklope vas za narednih 100 god, u svim tim vasim Regnumima, Peskovima, tribinama i raznim vidjanjanjim po Rusiji i pricama…
    Dobro mozda je vama lepo u Rusiji ili imate tamo neke poslove-ok to postujem- ali ne mogu da razumem zasto pokusavate da iz Rusije izvucete podrsku za rusenje Vucica, kada ga oni upravo svojski podrzavaku…to su cinjenice i nema razloga da se lazemo….

Ostavite komentar