Đorđević: Za pomirenje među Srbima postoji samo jedan uslov: da Vučić više ne bude na vlasti

Izvor:
Patriot, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs, Logo, Printscreen

Intervju lidera pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević za  portal Patriot prenosimo u celosti

Da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji?

– Nažalost, plašim se da hoće. Naravno, to neće biti odluka i mišljenje većine srpskog naroda, već odluka jednog ucenjenog diktatora, kojeg je na vlast doveo zapad i koji zarad opstanka na vlasti mora da igra po taktovima istog tog zapada. Pokazalo se kroz istoriju Vučićeve vladavine od 2012. godine da je on zarad opstanka na vlasti spreman na sve: da izda Kosovo i Metohiju potpisivanjem Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, kojim je Albancima predao sve odlike srpske državnosti na Kosmetu, a zauzvrat dobio ništa, da izda Republiku Srpsku u kojoj zajedno sa Gabrijelom Eskobarom i lažnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom čini sve u pravcu njenog ukidanja i utapanja u unitarnu Bosnu, da u Crnoj Gori zajedno s Milom Đukanovićem ruši vlast i na njeno čelo postavlja Dritana Abazovića, a sve kako bi on i Milo mogli da nastave svoje kriminalne biznise, da uništi svaki oblik demokratije i politike u Srbiji kako bi bavljenje politikom sveo samo na sebe i mogao da drži pod kontrolom kriminalne klanove i mafiju, od Veljka Belivuka do Milana Radojičića. Sve te stvari zapadu odgovaraju i on ih savršeno sprovodi. Zato verujem da uvođenje sankcija Rusiji neće izostati.

U mnogim tekstovima koje objavljujem u Rusiji već mesecima upozoravam tamošnju javnost na Vučićevu antirusku histeriju kojom se javnost u Srbiji priprema na ovakve korake. Pitanje je bilo samo kada će do njih doći. Setite se samo afera lažnog državnog udara u Crnoj Gori 2016. kojom je i tada Vučić pomogao Milov opstanak na vlasti, pa lažne afere «špijun iz ruske ambasade», optuživanja Rusije da stoji iza nasilnih protesta u julu 2021, medijskog linča Jevgenija Primakova zato što me je ugostio u svojoj emisiji na ruskoj državnoj televiziji, sramnog vređanja Marije Zaharove zbog njene reakcije na hoklicu u Trampovom ovalnom kabinetu, insinuacije kako je prodaja NIS-a Gazpromu bila štetna po Srbiju, gostovanja otvorenih NATO lobista po svim državnim medijima i desetina drugih stvari kojima se Rusija u Srbiji predstavlja u negativnom kontekstu. Sve to trebalo je da stvori tle na kom će biti moguće uvesti sankcije bez posledica.

Ipak, masovni protesti koji su nekoliko puta već organizovani u Beogradu pokazuju da se narod u Srbiji neće s tim lako pomiriti. Mislim da je i Vučiću to jasno, inače bi on odavno taj korak preduzeo, ali ga plaši reakcija naroda. Kao i uvek, kukavica se plaši ulice na koju bi izašla desnica, čista nacionalna, patriotska ideja, koja je u Srbiji sposobna da sruši sve pred sobom. I zato će Vučić pokušati da to uradi polako, sporo, postepeno i neprimetno, a zadatak svih nas koji smo protiv toga, jeste da ga sprečimo i nastavićemo to da radimo.

Kako ocenjujete sastanak lidera opozicije i predsednika države, da li je to nagoveštaj pomirenja među Srbima?

– Svako je na ovim izborima dobio ono zbog čega je na njima učestvovao. Mafijaški režim je dobio ono što mu je nedostajalo u prethodne dve godine i što je i bio osnovni razlog za prevremeno raspisivanje parlamentarnih izbora – legitimitet. Vučić sada može da donosi odluke po pitanju Kosmeta, Republike Srpske, uvođenja sankcija Rusiji, ili drugih unutrašnjih i spoljnopolitičkih pitanja koje su samim prisustvom opozicije u parlamentu punosnažne.

Opozicija je, s druge strane, dobila ono zbog čega je učestvovala na izborima: najvažnije, finansije, ali i poslaničke imunitete i druge povlastice i privilegije koje idu uz mandate. I time se potvrdilo ono o čemu smo ispred pokreta Oslobođenje i ranije govorili: niko od njih nije učestvovao na izborima da bi srušio vladajući režim, već isključivo iz svojih ličnih i partijskih interesa. Nacionalni, interesi Srbije i našeg naroda nikome nisu bili ni na kraj pameti.

Foto: Nova.rs/Zoran Lončarević, Politički.rs

Sve ovo što se dešava nakon izbora u ovim okolnostima predstavlja samo kontrolu štete i zamajavanje naroda, nema tu nikakvih pregovora, mogućnosti za promene i bilo šta slično. Srpski narod je, zato, najveći gubitnik ovih izbora. Vučić je opstao na vlasti, opozicija i njeni birači su nezadovoljni rezultatima, a desnicu i dalje na po svega nekoliko procenata drže Vučićevi pijuni – od DSS-a, POKS-a i Zavetnika, do Dveri, Radikala i Miše Vacića. Srbija nastavlja da propada, a nacionalne interese nema ko da brani.

Za pomirenje među Srbima postoji samo jedan uslov: da Vučić više ne bude na vlasti. On je taj koji godinama huška naš narod protiv samog sebe, jer u takvim uslovima on, kao stari radikal, najbolje pliva. On je taj koji je zajedno s mafijaškom „Srpskom listom“ crtao metu Oliveru Ivanoviću, koji godinama protiv svakog ko se drzne da kaže nešto protiv ovog režima osmišljava i sprovodi najprljavije kampanje po medijima i koji stalnim lažima diže nepotrebne tenzije u društvu. Tek kada njega ne bude, te tenzije će splasnuti i moći će da se ostvari ideja srpskog jedinstva, o kojoj mnogi od nas maštaju.

Kako očekujete da će se dalje odvijati situacija u Ukrajini?

– Po nezvaničnim informacijama koje dobijam iz Rusije putem svojih kanala, situacija je zaista teška. Ono što je, nadam se, svima jasno jeste da ovo nije rat Rusije i Ukrajine, već Rusije i NATO-a, te je bilo nemoguće ono što su mnogi u Srbiji očekivali – da Rusija pregazi Ukrajinu za tri dana. NATO je u Ukrajini i te kako prisutan, već osam godina obučava ukrajinsku vojsku, snabdeva je vojnom tehnologijom i pomaže u antiruskoj kampanji.

Mlađan Đorđević, Foto: Pokret Oslobođenje

Ono što je takođe činjenica jeste da niko ni u Rusiji, ni u Ukrajini, ovaj rat nije želeo. Rusija je na ovaj rat naterana usled sopstvene ugroženosti i on odgovara jedino SAD-u. Dok ginu pravoslavna braća, pripadnici istog slovenskog naroda, kauboji sede sa strane, navijaju i «pomažu» Ukrajincima da ginu i ubijaju Ruse. Ekonomske i političke posledice ćemo svi osetiti, a ono što mene plaši je da će poverenje između Rusa i Ukrajinaca zauvek biti izgubljeno, te da Rusiju u budućnosti čekaju mnoga druga iskušenja koja zapad već priprema. Ipak, ruski medved je pokazao svetu kakvu reakciju može da očekuje svako onaj ko se drzne da ga probudi i ne uzme u obzir njegove interese.

Dalji razvoj događaja je teško predvideti. Rusija ima i vojnu, i ekonomsku, i političku snagu da istraje u specijalnoj operaciji i podnese sankcije koje joj se nameću. Pitanje je zato samo do kog trenutka će ukrajinsko rukovodstvo biti spremno da uz podršku zapadnih mentora žrtvuje svoj narod i svoju zemlju u bici koju ne može da pobedi. Onog trenutka kada shvati da je Ukrajina žrtva u rukama svetskih dželata, ratna dejstva će prestati.

Da li nas čeka svetski rat ili je ovo neka međufaza?

– Sve je Božja volja. Ja se nadam, molim i verujem da do toga neće doći. Umnogome to zavisi od daljeg ponašanja zapada i u slučaju Ukrajine, ali i drugih agresivnih tendencija usmerenih protiv Rusije: od Kazahstana, do Gruzije i Jermenije. Zapad čini sve ne bi li uništio ili makar pokorio Rusiju, a plašim se da nije svestan s kakvom vatrom se igra. Stoga se uzdam i u rukovodstva ovih zemalja da se neće povinovati volji zapadnih lutkara, ali i u rusko rukovodstvo da će smoći snage da iskoristi druge vidove moći, osim vojne, da se od tih napada i pretnji odbrani.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar