Đorđević za Regnum: Vučić priprema konačno odvajanje Kosmeta od Srbije

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Pokret Oslobođenje

Intervju predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića, dat ruskoj federalnoj agenciji IA REGNUM, prenosimo u celosti

Nedavna eskalacija tenzija na Kosovu i Metohiji nije ništa drugo do politička manipulacija kojom predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer separatističkog Kosova Aljbin Kurti obmanjuju srpsku javnost i postavljaju pozornicu za konačno odvajanje južne srpske pokrajine od Srbije. Ovo mišljenje je za REGNUM izneo srpski političar, lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Foto: Nova.rs/Zoran Lončarević, Politički.rs

Podsetimo, vlasti separatističkog Kosova planirale su da od 1. avgusta uvedu poseban režim prelaska administrativne linije između Centralne Srbije i Kosova i Metohije za građane sa srpskim ispravama. To znači da bi građani Srbije, prilikom prelaska administrativne linije, dobili poseban papir, koji bi zamenio njihova srpska dokumenta na teritoriji separatističkog entiteta.

Kurtijeva vlada to naziva „principom reciprociteta“. Priština je pokušala da primeni ovaj princip u septembru 2021. u odnosu prema srpskim registarskim oznakama. Srbi koji žive na severu pokrajine 31. jula postavili su barikade na punktovima Jarinje i Brnjak, preko kojih idu glavni saobraćajni tokovi sa Kosova ka Centralnoj Srbiji. Ambasada SAD pozvala je albanske separatiste da odlože primenu novih pravila za 30 dana. Nakon toga, rukovodstvo separatističkog Kosova saopštilo je da će početak primene zakona o ličnim dokumentima odložiti za 1. septembar.

„Potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine, Vučić je otcepljenom Kosovu dao državnost. Sada, da bi završio ovaj proces, potrebno je da sa srpskim narodom podeli odgovornost za čin izdaje bez presedana u našoj istoriji. Stoga on plaši stanovništvo ratom, a u svim njegovim političkim igrama i manipulacijama najviše strada upravo srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji je bespomoćan. Kurti koristi ovu činjenicu da postigne svoje ciljeve“, izjavio je Đorđević za Regnum.

Đorđević je izdvojio nekoliko tačaka koje, smatra, potvrđuju ispravnost njegovih stavova o tome šta se dešava u južnoj srpskoj pokrajini. Prvo, to je činjenica da stranka kosovskih Srba, „Srpska lista“, koja je zapravo „filijala“ Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ni posle svih provokacija sa albanske strane ne napušta vladu Aljbina Kurtija.

„Formalno gledano, mere „reciprociteta” koje zadiru u prava Srba uvodi vlada u kojoj sede Srbi, povezani sa Srpskom naprednom strankom predsednika Vučića”, rekao je Đorđević.

Druga stvar koju ističe jeste da je Vučić, koji je potpisao Vašingtonski sporazum 2020. godine i izneo inicijativu za stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije, Albanije i Severne Makedonije pod nazivom „Otvoreni Balkan“, zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom radi na stvaranju „Velike Albanije“.

Mlađan Đorđević predsednik pokreta Oslobođenje, Foto: Pokret Oslobođenje

„Da podsetim da je Albanija ukinula granicu sa takozvanim Kosovom i potpisala na desetine sporazuma koji jasno vode ka stvaranju jedinstvene države. Zvanični Beograd zbog toga nije uputio nijednu protestnu notu, nije tražio da se u ovu situaciju umeša Savet bezbednosti UN, iako bi mogao, pošto je, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Albanija zadire u teritorijalni integritet Srbije, a Vučić gradi odlične odnose sa njenim premijerom i „vaja“ „Veliku Albaniju“, smatra Đorđević.

Prema njegovim rečima, poslednje zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji išlo je na ruku Aleksandru Vučiću, jer je skrenulo pažnju javnosti sa nekoliko skandala visokog profila, poput pada ukrajinske letelice sa srpskim naoružanjem u Grčkoj.

„Do danas nisu u potpunosti razjašnjene sve okolnosti ove avionske nesreće. Takođe, Srbija je u proteklih nekoliko meseci uvezla struje u vrednosti od milijardu evra, uprkos tome što su energetske mogućnosti zemlje takve da ne treba da uvozi, već da izvozi struju. Govorimo o ogromnim finansijskim manipulacijama. Da bi se sve te prevare gurnule u drugi plan, bila je veoma korisna situacija u kojoj se Srbija navodno našla na ivici rata, a onda je ambasador SAD jednom rečju odložio ovaj rat za 30 dana“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je u septembru 2021. godine, zbog zabrane korišćenja srpskih tablica na teritoriji separatističkog Kosova, situacija na severu regiona još više eskalirala, ali se Vučić na kraju pomirio sa poniženjem i pristao na privremeno rešenje koje je predložio Brisel. Sada Srbi koji idu na Kosovo i Metohiju moraju na svojim registarskim oznakama da prelepe srpske državne simbole, dodao je Đorđević.

„Ovu blamažu sa registarskim tablicama Beograd je predstavio kao veliku pobedu. Otprilike isto će učiniti i sada kada je reč o priznavanju i nepriznavanju srpskih dokumenata. Priština je 1. avgusta na svim punktovima na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova, osim na punktovima Jarinje i Brnjak na severu pokrajine, već „testirala” svoja nova pravila. Ako ste iz Srbije, na punktu su vam dali nekakav papir na kojem piše „Republika Kosovo“, rekao je srpski političar.

Međutim, koliko god nesrećno zvučalo, pitanje tablica je gotovo nevažno u odnosu na sve ono što je Aleksandar Vučić za deset godina na vlasti već poklonio albanskim separatistima, smatra Đorđević. To uključuje kontrolu nad pravosuđem, policijom, elektroenergetskim sistemom, davanje posebnog međunarodnog telefonskog koda i predaju sve imovine Republike Srbije na Kosovu i Metohiji Albancima, podsetio je političar.

„Sve vreme njegovi ljudi sede u takozvanoj vladi Kosova i pomažu separatistima da sprovode svoje antisrpske odluke. Vučić nikada nije tražio povratak 1.000 srpskih vojnih i policijskih službenika na teritoriju pokrajine, na šta Srbija ima pravo u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Ovo samo govori da predsednik želi da sa narodom podeli odgovornost za izdaju srpskih nacionalnih interesa i krađu imovine srpske države. Sada smo u situaciji: ili se boriti sa NATO-om, ili se pomiriti sa potpisivanjem „konačnog sporazuma“ Beograda i Prištine, pošto je naša južna srpska pokrajina okupirana od strane snaga alijanse, pre svega Sjedinjenih Država. Uostalom, Bondstil je, kao najveća strana vojna baza na Kosovu i Metohiji – američka baza“, nastavio je Đorđević.

Mlađan Đorđević, Foto: Pokret Oslobođenje

Zabrinutost koju su nedavni događaji na severu Kosova i Metohije izazvali u ruskoj javnosti, smatra političar, sasvim je opravdana. Ipak, građani Rusije treba da znaju da Aleksandar Vučić neće ulaziti u sukob sa Zapadom i da neće pozivati Rusiju da pomogne Srbiji u njenoj opravdanoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta, pre svega kroz institucije UN, smatra on.

„Vučić se ponaša u skladu sa agendom Zapada, to bi ruska javnost trebalo da zna. Da bi Vučić dobio izbore, on se predstavlja kao rusofil, ali, u suštini, radi ono zbog čega ga je Zapad doveo na vlast – stvara nezavisno Kosovo i priprema teren za izbacivanje ruskog uticaja iz Srbije. Vučić je potpisao sve sporazume sa NATO koji su mogli da budu potpisani, a ostalo je da se potpiše još jedan dokument da Srbija postane članica ovog zločinačkog saveza. Sve se to u medijima predstavlja na sasvim drugačiji način. Ovo je ozbiljna politička i medijska manipulacija koja pogađa pre svega naš narod na Kosovu i Metohiji“, zaključio je u intervjuu za Regnum Mlađan Đorđević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare