Dumanović: Policija radi samo ono što im se naredi iz vrha SNS

Izvor:
Beta, YouTube/ KTV

Bivši inspektor Uprave kriminalističke policije Milan Dumanović i jedan od osnivača pokreta Oslobođenje, izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Aleksandar Vulin nisu iskreni u navodnoj nameri da pročiste vrh MUP-a od policajaca koji saradjuju s kriminalnim grupama. Dumanović je kazao agenciji Beta da se u MUP-u ne insistira na profesionalnosti nego na lojalnosti policajaca vrhu Srpske napredne stranke (SNS).

„Verovatno će iz MUP-a biti oterani kadrovi lojalni Nebojši Stefanoviću i Dijani Hrkalović, a zameniće ih, ne profesionalci, nego opet policajci koji su poslušni i lojalni aktuelnom režimu. Lojalnost režimu je u MUP-u bitnija od stručnosti i obrazovanja još od 2014. godine kada je SNS preuzela policiju dolaskom Stefanovića za ministra“, ocenio je bivši inspektor.

Naveo je da su on i njegov kolega Mladen Trbović hapšeni i proterani iz MUP-a zato što su još 2016. godine ukazali na nepoštovanje zakona i spregu vrha policije s kriminalnim grupama.

„Kolega Trbović i ja smo prvo podneli krivičnu prijavu zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja protiv Nebojše Stefanovića, Dijane Hrkalović, Gorana Nešića, Tomislava Radovanovića i Dejana Milenkovića Bagzija. Naveli smo da su oni poveli policajce u Potočare na tajni zadatak bez legitimacija i naoružanja“, rekao je Dumanović.

Naglasio je da je inspektor Trbović 2016. godine pismeno obavestio tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića da je u vrhu srpske policije formirana paralelna služba koju vodi Dijana Hrkalović.

„Dakle, Vučić je još pre pet godina bio do detalja upoznat sa spregom vrha policije i kriminalnih grupa, ali nikada nije odreagovao na Trbovićev izveštaj“, rekao je Dumanović.

Umesto da se provere naša saznanja, dodao je bivši inspektor, Trbović i ja smo uhapšeni 31. decembra 2016. godine.

„Suspendovali su nas dok smo bili u pritvoru, a protiv nas je pokrenut i krivični postupak, jer smo navodno odali službenu tajnu, koji traje i dan danas“, kazao je on.

Naveo je da je Upravni sud u dva navrata presuđivao u njegovu i Trbovićevu korist, ali da ipak nisu vraćeni na posao.

„Trenutno, Mladen Trbović se vodi kao suspendovani pripadnik policije, a ja zbog drugog otkaza još vodim sudski postupak“, objasnio je Dumanović.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da su on i Trbović proterani iz policije zato što su premijera Vučića obavestili o kriminalnim radnjama u vrhu policije.

„Trbović i ja smo i tada znali da tom kriminalnom grupom u vrhu policije rukovodi Aleksandar Vučić i samo smo hteli da mu otvoreno kažemo da to znamo. Paradoksalno je da Vučić sada, u obraćanju javnosti, priča ono što mu je bilo s dokazima dostavljeno još pre pet godina, a to je da su Stefanović, Hrkalović i Goran Papić osnovali paralelnu strukturu u MUP-u“, naglasio je Dumanović.

Naveo je da je sličnu sudbinu doživeo i inspektor Dejan Jović koji je hapsio Veljka Belivuka i Marka Miljkovića zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, a radio je i na slučaju ubistva advokata Miša Ognjanovića.

„Protiv Jovića je bila pokrenuta hajka u svim režimskim tabloidima, a Vučić nije hteo da ga zaštiti kada je bez razloga otpušten iz policije. Vučić brani Jovića sada, kada je čovek umro“, kazao je Dumanović.

Printscreen YouTube/ Pokret Oslobođenje

Na pitanje Bete, da li policajci danas mogu svoj posao da obavljaju čestito i profesionalno, Dumanović je rekao da policajci mogu da rade samo ono što im se naredi iz vrha Srpske napredne stranke.

„Policija je limitirana, i radi samo ono što trenutno odgovara režimu. I zbog toga, nažalost, policija ne može do kraja da istera istrage koje se tiču kriminalnih radnji s kojima se povezuju Aleksandar i Andrej Vučić“, istakao je Dumanović.

Dodao je da se policijom upravlja iz štaba SNS-a, „što potvrdjuju i izjave ministra Vulina da je borbu protiv organizovanog kriminala započeo Aleksandar Vučić“.

„Vulin nam je rekao i da kriminalna grupa Veljka Belivuka ne bi bila uhapšena da to nije odlučio Vučić. Umesto da o tome odlučuju tužilaštvo i policija, odlučuje predsednik SNS-a, što je nedopustivo u bilo kojoj iole normalnoj državi“, rekao je Dumanović.

Na pitanje Bete da li očekuje da sada bude vraćen u MUP, jer se pokazalo da su on i Trbović bili u pravu, Dumanović je rekao da od ove vlasti ne očekuje ništa, ali da će se sigurno uskoro vratiti u policiju.

Pogledajte najnovije izdanje emisije “Bez ustručavanja” čiji je gost Milan Dumanović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar