Irinej: Ja sam zvao patrijarha da se uključi u slučaj; Đorđević: Ovo je pokušaj kažnjavanja “nepodobnih” episkopa

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen TV Nova S

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, u cilju prevazilaženja problema nastalih u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, doneo je odluku da se ova Crkveno-školska opština i pripadajuća joj parohija privremeno poveri na duhovno staranje i upravljanje Patrijarhu Porfiriju. Ta odluka je bila povod gostovanja Episkopa istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) i predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića u emisji Među nama na televiziji Nova S.

Foto: Printscreen TV Nova S

Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamericki Irinej izrazio je zahvalnost patrijarhu srpskom Porfiriju, kao i članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve što su iskazali brigu za svoju duhovnu decu, gde god bili širom naše dijaspore, a naročito u Njujorku, napominjući da je on lično uputio zahtev patrijarhu da se uključi u čitav slučaj. Episkop Irinej je odbacio mogućnost bilo kakvih malverzacija sa novcem za obnovu hrama, napominjući da je za dosadašnji rad na hramu i njegovoj zaštiti nagrađen vrhunskim priznanjem, nagradom “Lusi G. Mozes”, 06. maja 2021. godine.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević je u emisiji rekao da je po sredi pokušaj pravljenja raskola u SPC, po ugledu na onaj koji su komunisti ranije napravili, te da je na sceni pokušaj kažnjavanja “nepodobnih” vladika.

Foto: Printscreen TV Nova S

– Postoji tendencija obračuna režima sa neistomošljenicima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je nešto što se nastavlja još od progona mitropolita Amfilohija, koji je za života doživeo satanizaciju od strane režimskih medija u samoj Srbiji, pa čak i u trenucima dok je vodio veličanstvene litije. Sam mitropolit Amfilohije mi je rekao da je posle pobede nad Milom Đukanovićem bio kod patrijarha, i da mu je patrijarh preneo da su mu rekli “da nije dobrodošao u Beograd”, obelodanio je Đorđević.

– Ovo je nastavak kampanje protiv ljudi koji neće da se povinuju ili neće da hvale, ili neće da pišu pisma, ili neće da se bore za naklonost Aleksandra Vučića. Imamo i medijsku satanizaciju vladike Grigorija koja nikada od strane SPC ne dobije odgovor, nego je on prepušten sam sebi, da odgovori ili ne odgovori na to. Tako se i o vladici Irineju Dobrijeviću svakojake stvari pišu u režimskim medijima ovih dana, a radi se o čoveku koji je rođen u Americi, sa izvanrednim kontaktima, čovek koji se tri puta susreo sa Bajdenom, čovek koji je mnogo uradio na zaštiti Kosova i Metohije, pogotovu manastira Dečana i Gračanice. Sigurno da za te ljude tamo ovo nije prijatna odluka, reko je između u ostalog u emisiji lider Oslobođenja Mlađan Đorđević.

Pogledajte ceo prilog

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar