Aleksandar Fatić: DOLAZI VREME TRIBUNALA

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen

24. maja 2022., lider Donjecke oblasti pod kontrolom ruskih snaga, Denis Pušilin, najavio je osnivanje tribunala kojim će se, multifazno, suditi pripadnicima bataljona Azov, i to po modelu koji je ranije postojao i u Ukrajini, i u drugim delovima regiona, kao i u ostatku sveta. Pušilin je najavio da će suđenja započeti pred aktuelnim sudovima do osnivanja tribunala, a potom će dokazni postupak preuzeti tribunal. Sudovi će selektivno učestvovati u prethodnom postupku, da bi se potom preispitao i njihov rad.

Piše prof. dr Aleksandar Fatić, Foto: mc.rs, Wikipedia

Istoga dana, 24. maja 2022., Mađarska je uvela vanredno stanje zbog situacije u Evropi, a Henri Kisindžer je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, preko video linka izjavio da se menja kompletno stanje u Evropi. Na istom forumu, Džordž Soroš je izjavio da preti opasnost „kraja evropske civilizacije“.

Reč je o ljudima koji ne govore gluposti, koji imaju ogromno znanje o društvu i njegovim procesima, i koji nas podsećaju koliko smo blizu ivici.

Srpsko društvo je na ivici već decenijama, i kao i ranije u istoriji, dolazak cele Evrope na ivicu će biti katalizator radikalnih promena u Srbiji.

Aleksandar Vučić ne može da padne na izborima, jer su to izbori koje organizuje on sam. To smo Vojin Rakić i ja više puta iznosili pozivajući opoziciju da ne izlazi na izbore. Razlog što Aleksandar Vučić ne može da padne na izborima je taj što ne postoji opozicija, a ponašanje Dragana Đilasa i njegove stranke prilikom održavanja kriminalnog referenduma o izmenama Ustava i kasnije posle izbora u aprilu 2022. je to samo dodatno dokazalo. Ne postoji niko u Srbiji ko može da preuzme vlast od Vučića, i to je suštinski razlog što je on ostajao na vlasti.

Prof. dr Aleksandar Fatić i prof. dr Vojin Rakić

Međutim, kada je Evropa na ivici, od Vučića vlast može da preuzme pobednik, odnosno ona strana koja preuzme uticaj nad Srbijom. Zemlja je premrežena stranim uticajima, i pitanje je trenutka kada će neko od tih velikih igrača odlučiti da je Vučić svoje odslužio. A on je odslužio, jer mora da uvede sankcije Rusiji, nakon čega će se zemlja suočiti sa energetskim, finansijskim, pa i političkim „meltdaunom“, odnosno rastakanjem.

U stanju kolapsa države, dolazi vreme tribunala. Kao i uvek u istoriji, pravda dolazi naglo, neočekivano, i na talasu širih zbivanja. U Evropi se sve više govori o tribunalima, u situaciji u kojoj su konvencionalni sudovi postali relikti nekog prošlog vremena, kao i konvencionalni politički sistemi.

Svetom više ne upravljaju „reprezentativne“ političke stranke, nego specijalne elite sa posebnim veštinama pregovaranja, donošenja odluka i komunikacije. Te elite, i na Istoku i na Zapadu, imaju tribunale na raspolaganju kao sredstva za postizanje sistemskog reseta.

Vreme Tribunala dolazi, kao što smo Rakić i ja najavljivali.

Isto kao što se pokazalo da nije trebalo da se izlazi na izbore, što smo takođe najavljivali, pokazaće se, vrlo brzo, da će svi koji su primali milionske mesečne iznose od jedne kriminalne klike na vlasti naglo gledati u zid: u situaciju u kojoj se nalaze u potpuno izmeštenoj pravnoj situaciji u kojoj se suočavaju sa najtežim kaznama.

Lično, s obzirom na zlo koje sam video u političkom i pravosudnom sistemu u Srbiji, ne samo da se tome radujem, nego ću sve aktivno učiniti da niko od onih za koje znam da su kolaborirali sa režimom ne izbegne istinsku pravdu pred istinskim pravosuđem. A ono će, kako Pušilin to jasno kaže, imati formu multifaznih suđenja koja će se završiti pred tribunalima.

Aleksandar Fatić

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar