Aleksandar Fatić: Šta je tranziciona pravda za neupućene

Izvor:
Politički.rs

 VELIKO, DUBOKO, HLADNO MORE

 

Šta je tranziciona pravda za neupućene

Piše prof dr. Aleksandar Fatić, Foto: Printscreen YouTube/ RTS
  1. U toku mandata predsednika Borisa Tadića, potpisan je sporazum kojim je na Kosovu uspostavljen mehanizam tranzicione pravde poznat kao “EULEX”, odnosno međunarodna sudijska i tužilačka misija koja je pomagala uspostavljanje pravosudnog sistema Kosova ispočetka. Od tada je prošlo tačno 13 godina. Interesantno je da se u međunarodnim dokumentima kojima je uspostavljen, EULEX naziva “međunarodnom mirovnom misijom za uspostavljanje vladavine prava”. Reč je o par excellence mehanizmu tranzicione pravde koji je za svega jednu deceniju doveo do izgradnje jednog pristojnog pravosuđa na Kosovu koje, između ostalog, sada sudi okrivljenima za ubistvo Olivera Ivanovića.
  1. U susednoj Bosni i Hercegovini, uspostavljen je drugi mehanizam tranzicione pravde, sa međunarodnim sudijama i nosiocima ključnih pravosudnih funkcija, koji je, za otprilike 15 do 20 godina, doveo do toga da danas, i pored izvršne vlasti koja je u rasulu, u Bosni i Hercegovini postoji relativno pristojno pravosuđe.
  2. U Rumuniji, posle pada režima Čaušeskua, uspostavljen je model tranzicione pravde koji je poznat kao sistem “revanšizma”. Taj model je podrazumevao da su Rumuni sami rešavali probleme korupcije u sve tri grane vlasti, uključujući pre svega izvršnu i sudsku vlast. Prvi akt je bio izvođenje diktatora i njegove supruge pred preki sud, izricanje smrtne kazne i pogubljenje. Drugi i treći akt bilo je poimenično identifikovanje saradnika režima u bezbednosnim službama i u pravosuđu, hapšenje svih i ekspresna suđenja koja su dovela do toga da su se svi rumunski zatvori napunili sudijama, tužiocima, policajcima i upravnicima zatvora. O tome je detaljno pisao rumunski pravnik Catalin Nikolae Constantinescu.
  3. U Češkoj, kada je ona prolazila kroz tranziciju, u kojoj sam delimično, kao profesor Karlovog univerziteta u to vreme, i sam na neki način učestvovao, prvo je formirana specijalna policijska jedinica koja je direktno odgovarala premijeru. Uhapšen je prvi direktor javne agencije u istočnoj Evropi, po imenu Jaroslav Lizner, tako što ga je policijska jedinica presrela u sred grada sa koferom punim novca. Možda vas ovaj motiv kofera podseća na nešto u Srbiji?

U Češkoj je sprovedena obuhvatna lustracija nosilaca svih javnih funkcija, uključujući sudije i tužioce, U Češki zakon tog vremena, o kome sam, između ostalog, napisao i knjigu, uvedena je kazna “progonstva”. Ta knjiga, koja je govorila o tranzicionoj pravdi, prvo je objavljena u Velikoj Britaniji 1997. godine, neposredno nakon uspešne primene tranzicione pravde u Češkoj Republici, a potom je, zbog svoje relevantnosti za druge, nezavršene tranzicije, ponovo objavljena prošle godine, u izdanju britanskog izdavača Routledge.

  1. Čitajući novine u Srbiji, avgusta 2021., vidim sledeći raspored samo za septembar: početak meseca, demonstracije za dekriminalizaciju pravosuđa, 11. septembar, ekološki ustanak zbog Rio Tinta, 18. septembra protesti u organizaciji Skupštine slobodne Srbije “eko ustanak za opstanak”, 29. septembar, protest “opšta mobilizacija”. I to je samo ono što vidim u novinama.

Kao neko ko prati tranzicionu pravdu, primećujem nekoliko stvari u tim vestima.

Pre svega, ni jedne od ovih demonstracija ne organizuje večita službena opozicija koja trguje sa režimom.

Logo

Nosioci opozicionog delovanja su politički pokreti, poput pokreta “Oslobođenje” i pokreta “Novi 6. oktobar”, koji sarađuju sa ozdravljenom Demokratskom strankom i sa Narodnom strankom u onoj meri u kojoj ona ne ulazi u trgovačke i ego tripove sa vlastima.

Druga stvar je da se u temi demonstracija sve češće pojavljuje reč “ustanak”.

Treća stvar je da se ta reč sve više dovodi u vezu sa rečju “opstanak”.

***

News Max Adria je izvestio da su lideri kriminalne grupe Veljka Belivuka, naime Belivuk lično i njegov saradnik Miljković, na saslušanju kod tužioca izjavili da je jedan ministar od njih tražio da insceniraju aferu predsedniku Višeg suda u Beogradu, Aleksandru Stepanoviću, zato što “ne sluša šefa”.

Ukoliko je ovaj iskaz istinit, iz njega bi logički proizlazilo da ostatak pravosuđa (čast izuzecima), osim Stepanovića, “sluša šefa”.

***

U Rumuniji, prilikom primene tranzicione pravde, specijalni tužilac Laura Koveši, danas tužilac Evropske unije za suzbijanje korupcije, za mnogo manje stvari od “slušanja šefa” je procesuirala veliki broj sudija, tužilaca, jednog bivšeg predsednika vlade i nekoliko ministara. Sve to u zemlji u kojoj je tranziciona pravda počela brzim tranzicionim sudom i izvršenjem smrtne kazne.

***

Češka Republika je zemlja srednje Evrope, sa dugačkom tradicijom građanskog društva, a u vreme sprovođenja tranzicione pravde na njenom čelu nalazio se književnik i hunanista, Vaclav Havel. Premijer je bio konzervativni ekonomista Vaclav Klaus.

***

Rumunija je balkanska zemlja koja se graniči sa Srbijom. Do samih promena kada je osuđen, na vlasti u Rumuniji bio je diktator i sa njim oni koji su ga “slušali”.

***

Rumunija danas nije na čelu evropske borbe protiv korupcije zbog Čaušeskua, zbog diktatora. I mi smo imali Miloševića, pa smo dvadesete godina kasnije tamo gde smo bili i pod Miloševićem.

***

Rumunija je tu gde je jer je raščistila sa onima koji su “slušali” diktatora i viktimizovali njegove protivnike.

Jasno.

Individualno.

Pojedinačno.

Beskompromisno.

Do kraja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare