Da li će i kako „slučaj“ Merdare uticati na raspravu o Kosovu i Metohiji na Saboru SPC?

Izvor:
Danas, Foto: Wikipedia, Printscreen

Sa pristankom sadašnjih srpskih vlasti briselski pregovori i sporazumi, kao i svi obavezujući „papiri“ koji su potom došli sa Zapada, regulisani su u okviru teritorijalnog integriteta samoproglašene kosovske države, čime je zvanični SNS-SPS Beograd pogazio Ustav Srbije u korist Prištine.

Piše Jelena Tasić, Foto: Aleksandar Veljković

U Srbiji su zvanično, tim istim Ustavom, Crkva i država odvojene, pa se sad nameće pitanje da li su zabranom poglavaru SPC i sedmorici zasad anonimnih srpskih arhijereja da pređu administrativni prelaz Merdare kosovske vlasti na svoju ruku prekrojile i crkvenu jurisdikciju koju su patrijarh Porfirije (Perić) i Sabor SPC svojom voljom načeli 2022, dajući kanonski spornu autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Iz ugla slobode kretanja, poštovanja ljudskih i verskih prava, Rezolucije 1244 SB UN, na Andrićevom vencu pogaženog Ustava Srbije, Priština je sebi dozvolila ili joj je dozvoljen, ne daj Bože „dogovoren“, još jedan skandal, koji bi da nema patrijarhove „bele pane“, realno bio u ravni sa prištinskom zabranom dan kasnije i glumcima beogradskog Zvezdara teatra.

Wikipedia/ Pavle Marjanović

Zbog zabrane Prištine, majski Sabor SPC tako je sprečen da na jedan dan „skokne“ u Pećku patrijaršiju zbog Priziva Svetog duha. Radni deo saborskog zasedanja dalekovido je planiran u zagrobnoj kripti Svetosavskog hrama na Vračaru, gde je na kraju izmešteno i svečano otvaranje.

U neku ruku, Sabor je ponovio sudbinu Srba na KiM, koji četvrt veka, pod zvaničnim protektoratom UN, preživljavaju sa izmeštenim sedištima srpskih institucija i svojih domova, a čije predstavnike poglavar SPC pet puta ignoriše i izbegava da pri

Ni Sabor im još nije odgovorio da li može da sasluša njihove argumente kojima optužuju aktuelnu vlast u Beogradu za izdaju, iseljavanje i saučesništvo u stvaranju, kako kažu, „velike Albanije“ na KiM.

U Crkvi u kojoj o upokojenju patrijarha Aleksandar Vučić lično obaveštava narod, možda o skandalu na Merdaru javnost zvanično prvi i treba da obavesti Petar Petković iz Kancelarije za KiM. Patrijarh se kasnije oglasio pričom o „zatvorenim vratima“, a Sabor je odmah po vračarskom Prizivu Svetog duha izdao saopštenje o razmerama bezakonja Prištine.

Da li će i kako „slučaj“ Merdare uticati na saborsku raspravu o KiM, ako je bude, a trebalo bi, čitaće se u zvaničnom saopštenju Sabora i spekulisati po crkvenim kuloarima.

U Srbiji, inače, svaki domaćin zna da ako ne ume da uđe u svoju kuću, čak i ako mu to neko brani, treba da se preispita da li je dostojan da je vodi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare