Đorđević: Srpska manjinska katarza

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, Pixabay, Agencije

Šta rade i kako se ponašaju Srpski politički lideri nakon najnovijih dešavanja na političkoj sceni Crne Gore, i pokretanja 4 inicijative prema Skupštini CG: za smenu Vlade (URA), za razrešenje potpredsednika Vlade (Premijer), za raspuštanje Skupštine (Vlada) i za smenu predsednika Skupštine (opozicija)?

Piše Mlađan Đorđević

Krenućemo redom, od DF-a kao najveće koalicije, sa najvećim brojem poslanika u CG. Odmah nakon pokrenute prve dve inicijative, izneli su svoj politički stav, da je jedino politički pošteno rešenje da se održe izbori koje bi organizovala tehnička Vlada. U osnovi potpuno jasan i političkoj situaciji adekvatan stav.

Već nakon treće inicijative koja je pokrenuta za raspuštanje Skupštine, lideri DF-a su izneli malo drugačiji stav. Naime, predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić saopštio je kako smatraju da bi rešenje trebalo pronaći dogovorom o novoj Vladi u okviru parlamentarne većine.

Foto: in4s.net

Koliko je realno da se sada postigne dogovor o novoj vladi nakon situacije u kojoj je koalicija “Crno na bijelo” potpisala Memorandum sa SNP-om i partijama nacionalnih manjina? Posebno nakon svega što se dešavalo i nakon što njihova isto ovakva prvobitna incijativa nije uspela. Koliko je to realno nakon što je gotovo izvesno da će se u Skupštini Crne Gore, odmah nakon već pokrenutih, pokrenuti i inicijativa za formiranje manjinske vlade, sa bezuslovnom podrškom DPS-a.

Gotovo da je neshvatljivo, moglo bi se reći iracionalo, ponašanje DF-a!? Ovo tim pre ako se zna da u slučaju manjinske vlade DF postaje opozicija, bez uslova da se na bilo koji način sledeće tri godine vrati u poziciju da odlučuje ili učestvuje u vlasti. Posle toga verovatno da bi njihove šanse bile još manje.

Ako se uzme u obzir njihovo dosadašnje poimanje parlamentarizma, zasigurno da bi ostali da aktivno učestvuju u radu Skupštine, za razliku od ostalih kolega iz sadašnje parlamentarne većine. Istina, oni nikad nisu uspeli da svoje političko delovanje izdignu iznad opozicionog, čak ni zadnjih godinu dana. Formalni povratak u opoziciju sigurno nije njihov politički cilj niti su to njihovi krajnji politički dometi.

Zašto su se onda lideri DF-a povukli korak nazad i svoj politički stav učinili relativnim? Zašto izbegavaju realnost formiranja manjinske vlade? Zašto se ne priključe naporima Demokrata i Vlade, da se Skupština raspusti u cilju raspisivanja parlamentarnih izbora? Politički rezon nameće dva razloga: prvi da DF nije spreman za izbore i drugi da DF nije dobio “zeleno svetlo” od svog političkog mentora iz Beograda Aleksandra Vučića.

Printscreen/ TV Pink

Prvi razlog zahteva dublju analizu, pa se u njega nećemo upuštati ovog puta. Ne deluje realno varijanta da u ovom trenutku DF ima takvu analizu, niti da je u skorije vreme kalkulisao sa izborima kao opcijom.

Drugi razlog izgleda mnogo realnije, ako se uzme u obzir da se njihov politički mentor, Aleksandar Vučić, nalazi pred izborima 3. aprila. Za zvanični Beograd, bilo bi vrlo važno da ti izbori proteknu samo sa formalnim “mešanjem” Zapada. Ako se uzme u obzir činjenica da je taj isti Zapad “sponzor” ideje manjinske vlade u Crnoj Gori, realno je pretpostaviti da su “zamolili” zvanični Beograd za pomoć, putem njegovog uticaja na DF.

Naime, radi se o “strukturama” sa Zapada koje su od početka uključene u “projekat” manjinske vlade. Pre ostalih, pored izaslanika EU za Zapadni Balkan – Lajčaka, tu je i ministarka inostranih poslova Njemačke – Berbok, inače liderka partije Zelenih, čijoj internacionali pripada i URA.

Kad je SNP u pitanju, bez dileme, to je partija za jednokratnu upotrebu, godinama razbijana unutarpartijskim borbama za vlast. Politički jeftina, bez ideologije i uporišta u narodu, zarobljena rukovodstvom direktnog nasleđa politike 90-tih.

Predsednik SNP Vladimir Joković, Foto: Printscreen YouTube

Svaki pokušaj revitalizacije ove partije na konceptu građanske opcije je uzaludan. Za građansku partiju su potrebni lideri građani. Kad se probude shvatiće koliko su građanski snovi bili slatki.

Svakim danom je sve vidljivije ono u što se odavno sumnjalo, da se u užem rukovodstvu, nekad najveće narodne partije nalaze “spavači” DPS-a. Ovo je logičan zaključak, znajući da je DPS dugi niz godina raspolagao sa vrlo razvijenim službama bezbednosti.

Ne bi bilo prvi put u istoriji da narod u Crnoj Gori prepozna prikrivenu političku satanu i natera svoje politikom opijene i zavisne partijske vođe da urade ono što se od njih očekuju.

Predsednik Pokreta „Oslobođenje“
Mlađan Đorđević

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar