Đorđević u otvorenom pismu Đilasu, Jeremiću i Lutovcu: KOGA VI LAŽETE?

Izvor:
Politički.rs

Otvoreno pismo predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića prenosimo u celosti

Obraćam se liderima tri najvažnije stranke opozicije, jer na njima leži najveća odgovornost kao nosiocima prošlogodišnjeg bojkota. Na njima je odgovornost da ne daju legitimitet izborima 2022. godine. Naprednjacima za uspešne izbore ne trebaju ni Tadić, ni Zelenović, ni Zoran Živković i Boško Obradović, ni DSS, POKS ili Zavetnici na listi – treba im ono što javnost vidi kao jezgro opozicije, a to su Demokratska stranka, Narodna stranka i SSP.

Cilj ovog obraćanja je da upozori: pre svega njih same (mada sumnjam da oni to sve već znaju), a zatim i građane Srbije – šta će se dogoditi ako opozicija odluči da izađe na Vučićeve izbore.

Dozvoliće mi gospoda Đilas, Jeremić i Lutovac da budem direktan u ovom obraćanju, i da ih pitam: Koga vi lažete?

Koga lažete da se još uvek premišljate oko nečega?

Vaš izlazak na izbore je izvestan. Vaše stranke tobože još uvek razmišljaju, vagaju, zabrinuto kalkulišu. Nemojte da se foliramo. Svi znamo da ste već doneli odluku o izlasku. Najveći zagovornici toga nisu opozicioni glasači, već funkcioneri vaših stranaka koji očekuju da budu na vodećim mestima na listi.

Koga vi lažete?

Mlađan Đorđević, Foto: Politički.rs, Privatna arhiva

Tu odluku još uvek ne saopštavate iz dva razloga: prvi, jer još niste uspeli da se dogovorite oko podele mesta na listi. Drugi, jer još uvek ne znate kako to da saopštite biračima, da objasnite zašto sada odjednom bojkot nije dobra ideja, iako je, uz sve manjkavosti u organizaciji, dao dobar rezultat. Bojkot je naime ogolio autokratiju i izabrao vladu koja ima većinu od 243 poslanika u parlamentu, što je neviđeno na evropskom kontinentu od pada komunizma.

Koga ste lagali kada ste išli u bojkot prošle godine?

Šta se tačno promenilo od tada? Da li su izborni i medijski uslovi drugačiji? Da li se Vučiću klima podrška pa vidite šansu da srušite ovaj lopovski režim? Ili vašim strankama vrtoglavo raste podrška? Da li je režim manje kriminalan, nakon Ritopeka i Belivuka? Da li se klatno geopolitike okrenulo pa je režim izgubio podršku zapada, a vi je dobili? Ništa od toga se nije desilo i ništa ne može da opravda promenu odluke, osim sebične kalkulacije – vašim strankama će biti bolje ako osvojite koji mandat u skupštini. Ne Srbiji, ne glasačima, isključivo vašim strankama.

A na izborima, znate i sami šta vas čeka. Sve su vam nacrtali vaši opštinski odbori u Negotinu, kada su pre manje od dve nedelje odbili da izađu na lokalne izbore, zbog, kako sami navode, „kupovine glasova, medijskog mraka, pritisaka i ucena, satanizacije“. Da li je situacija igde u Srbiji drugačija?

Koga lažete da imate neke šanse na ovakvim izborima?

Znate i sami na šta će izbori da liče. Aleksandar Vučić bi izgubio slobodne izbore. Ali poslednji pošteni i slobodni izbori u Srbiji organizovani su 2012. godine. SNS ih nikada nije organizovala. Mafija nikada neće napraviti poštene izbore.

Vi se nadate da ćete prevaliti cenzus ili čak osvojiti neki procenat više. A zamislite samo da smo na ulice izveli makar polovinu ili trećinu od broja glasača koje očekujete, i to na dan glasanja – sprečili bismo lažne izbore i počeli rušenje ovog nakaradnog režima.

Koga lažete šta vam je cilj?

Iz svega što vidim, vi se ne borite za smenu režima. Borite se isključivo da budete poslanici. Ponižavate se u dijalogu, moleći ustupke od EU posrednika koji očigledno podržavaju Vučića. Idete na noge Bakarecu i Marijanu Rističeviću, očekujući neku mrvicu sa njihovog stola.

Dajete legitimitet ovoj vlasti samim učešćem u tim nameštenim procesima. I pred zapadom, koji traži da Vučić održava predstavu demokratije, i pred domaćim glasačima. Vaše učešće na izborima Vučiću daje podršku za nastavak pljačke i izdaje.

Koga ste lagali kada ste išli u bojkot prošle godine?

Mlađan Đorđević, Foto: Pokret Oslobođenje

Izlazak na izbore, na kojima će vas opet dočekati satanizacija, batinaši, krađa i prevara, a na kojima ćete osvojiti taman toliko glasova da budete scenografija u „višepartijskom“ parlamentu, oteraće glasače opozicije u novu apatiju. Na izborno veče, niko od opozicionih glasača neće na ulicama proslavljati vaš procenat na izborima. Slaviće samo funkcioneri sa vaših izbornih lista.

Mnogo veći osećaj slobode dali biste svojim glasačima i aktivistima, ukoliko biste borbu premestili na drugi teren. Tamo gde Vučić ne zna kako da se brani, što je već pokazao tokom protesta. To je teren odbijanja i teren građanske neposlušnosti.

Vi ste danas pred ponorom i imate jedan korak da povučete Srbiju u njega za narednih 5 godina. Ali isto tako, u tom jednom koraku vi možete da se zaustavite, promislite i pređete na stranu naroda – pa da svi zajedno sa narodom srušimo ovu nenarodnu kriminalnu vlast.
Dajem vam zato priliku i izlaz – nemojte da izađete na lažne i nameštene izbore. Nemojte da se lažemo.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare