Đorđević za Regnum: Da li bi Rusija pristala da joj neko, poput Vučića, bude predsednik

Izvor:

Autorski tekst predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića, za rusku federealnu agenciju Regnum, prenosimo u celosti

Otkud u Rusiji plaćenici aktuelnog predsednika Srbije

Plan za razrešenje političke krize u Srbiji, koji sam u ime pokreta Oslobođenje izneo pre dve nedelje tokom zvanične posete Moskvi, ne prestaje da uzburkava brojne duhove. Taj plan podrazumeva opšti pritisak da Aleksandar Vučić podnese ostavku usled izdaje Kosova i Metohije i dokazane umešanosti u kriminal njega i članova njegove porodice, jer samo tako Srbija može da počne da se zaceljuje nakon devet godina vlasti koja je pljačka, uništava i izdaje.

Piše Mlađan Đorđević: Foto: Pokret Oslobođenje

Naša ideja, koja je dobila veliku pažnju ruske i srpske javnosti, jeste da u prelaznom periodu mesto predsednika, prema Ustavu Srbije, preuzme sadašnji predsednik parlamenta Ivica Dačić, kao osoba od poverenja i vlasti i opozicije, ali i Rusije i zapada. Dačić bi, uz prelaznu vladu koja bi bila formirana, kao i specijalno tužilaštvo za politička zlodela, koje bi bilo osnovano po ugledu na Makedoniju, vodio zemlju do narednih slobodnih izbora, prvih od 2012. godine. Na taj način bi se izbegle tenzije i sukobi u društvu koje SNS izaziva već devet godina i na osnovu čega vlada. Ne vidim zašto bi se iko plašio ovog plana koji za cilj ima organizaciju fer i ravnopravnog izbornog takmičenja, a koji je, uzgred, u potpunosti legalan i u skladu s najboljom demokratskom praksom. Šta je sporno?

Kao odgovor na ovaj predlog, Aleksandar Vučić je angažovao svoje stalne promotere u Moskvi, nekoliko novinara i aktivista koji služe da hvale svaki potez srpskog predsednika ruskoj javnosti koja nažalost ne zna previše o prirodi njegove vlasti u Srbiji. Takođe, ovi propagandisti služe tome da se u srpskoj javnosti stvori utisak kako su srpsko-ruski odnosi nikada bolji i kako Aleksandar Vučić ima veliko uvažavanje Vladimira Putina i celog ruskog državnog aparata, koji u njega gledaju kao u najvećeg evropskog državnika 21. veka. Zato se njihove reči, ponekad vrlo opskurne do granica komedije, prenose u srpskim medijima koji su pod kontrolom Vučićeve napredne stranke.

Istine radi, ukratko bih razmotrio nekoliko stvari.

Prva se tiče iluzije o srpsko-ruskim odnosima. Za vreme Vučićeve vlasti, oni su nikad gori. Samo u poslednje dve godine, zvanični Beograd je prodavao srpsko oružje Ukrajini za rat u Donbasu, zatim je fabrikovao špijunsku aferu, optuživši rusku ambasadu u Beogradu da radi protiv Srbije.
Tabloidi bliski vlasti optuživali su Rusiju da stoji iza organizacije opozicionih protesta prošlog leta u Beogradu. To je već oproban scenario. Kada je 2016. godine crnogorski diktator Milo Đukanović pokušao da alarmira zapad kreirajući aferu „ruski državni udar“, pomoću koje je dobio podršku za opstanak na vlasti, Vučićevi mediji su se svesrdno uključili u kampanju i optuživali Rusiju za rušenje vlasti u Crnoj Gori.
Vučić je 2020. godine potpisao tzv. Vašingtonski sporazum, u kome se obavezao da će se odreći snabdevanja energentima iz Rusije. Nedugo nakon toga, otkazana je zajednička vojna vežba „Slovensko bratstvo“, i to samo dan pre početka.
Premijerka Srbije netradicionalne seksualne orijentacije Ana Brnabić je početkom leta u Turskoj potpisala deklaraciju kojom je podržana bliža saradnja regiona sa NATO paktom i evroatlantska integracija regiona. Srbija se nakon toga pridružila evropskim sankcijama Belorusiji.
Najzad, u najnovijoj krizi oko Kosova i Metohije, Srbija je zvanično pozvala SAD da se uključi u pregovore. Rusija nije pozvana, iako već više od dve decenije stoji na braniku suvereniteta Srbije, kao najveći zastupnik Rezolucije 1244 kojom se garantuje suverenitet Republike Srbije nad Kosovom i Metohijom.
Ruski ambasador u Beogradu Bocan-Harčenko je pre nekoliko dana posetio oblasti Srbije u blizini Kosova i Metohije, da bi istoga dana visoki funkcioner SNS Dragan Šormaz napao Rusiju i rusku politiku, što su preneli svi državni mediji.
Rusija je više puta preko svog Ministarstva spoljnih poslova naglašavala neprihvatljivost postavljenja Kristijana Šmita za visokog predstavnika UN u BiH, a za to vreme ga je Vučić primio u zvaničnoj poseti u tom svojstvu. Sve su ovo lako proverljive činjenice.

Pored ovih činjenica, sa kojima verujem da je javnost u Rusiji upoznata, imam i nekoliko pitanja za sve koji ga i dalje podržavaju. Znate li kako bi izgledao pandan Vučićeve vlasti u Rusiji?

Da li biste podržavali vlast u Rusiji da pristane na odvajanje 17% sopstvene teritorije, odrekne se javno Rezolucije Saveta bezbednosti koja garantuje suverenitet nad tim delom teritorije i umesto toga potpiše sporazum kojim uklanja sve ruske institucije sa te teritorije? Upravo to je uradio Vučić potpisivanjem Briselskog sporazuma, kojim su zvanično razmontirane sve srpske ustanove i sve odlike srpske državnosti na Kosovu i Metohiji: rasformirana je civilna zaštita, državna uprava, tužilaštvo i sudstvo, a policajci, sudije i tužioci su naterani da uđu u institucije tzv. nezavisnog Kosova i da polažu svoju zakletvu pred ustavom i simbolima tzv. Kosova. U međuvremenu, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je zavedena diktatura i strahovlada, koju sprovode kriminalci koje SNS sponzoriše. 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici je likvidiran Oliver Ivanović, srpski političar sa Kosova i Metohije koji je poslednje godine posvetio razotkrivanju Vučićeve izdaje.

Da li biste podržali ruskog predsednika koji na mesto premijera postavi lezbejku i bivšu LGBT aktivistkinju i koji u Moskvi sledeće godine organizuje tzv. Europrajd, manifestaciju na koju će doći nekoliko desetina hiljada LGBT aktivista iz cele Evrope, da promoviše svoje „vrednosti“ vašem narodu i vašoj deci? Pošto se upravo to događa u Beogradu 2022. godine.

Da li biste podržali predsednika koji ima brata besposličara, koji prema javno dostupnim podacima ima malu privatnu firmu, a koji je, kao što svi u Srbiji znaju, multimijarder koji kontroliše gotovo sve tokove privrede u zemlji? Pošto je to upravo Vučićev brat. Da li biste podržali predsednika čiji sin ima više desetina javno dostupnih fotografija sa kriminalcima i narko-dilerima? Pošto je to upravo Vučićev 23-godišnji sin.

Da podsetim da su prošle godine na videlo su izašle veze vrha SNS, uključujući i samog Vučića, sa kriminalnim i narko klanovima koji vršljaju ne samo Srbijom, nego i celim regionom. Ispostavilo se da je Vučić upotrebljavao ove kriminalce za razne poslove: od obezbeđivanja mitinga, do uklanjanja političkih protivnika. Na teret im se stavljaju svirepa ubistva preko 40 mladića koji su im, na ovaj ili onaj način, stali na put. Da li biste podržali ideju da ovakav čovek bude predsednik Rusije?

Da li biste podržali ruskog predsednika koji bi svojim medijima i novcem podržavao režim u Ukrajini, koji tlači vaš narod, formira Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i izmišlja svoju paralelnu istoriju, koja se bazira na negaciji ruskog nasleđa? Pošto Vučić to upravo radi u Crnoj Gori, podržavajući svog poslovnog partnera Mila Đukanovića.

Da li biste podržali da Adolf Hitler drži govor u Rusiji 22. juna, kao što je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, jedan od organizatora agresije na Srbiju 1999. godine, držao govor na konvenciji Srpske napredne stranke, i to baš na 24. mart, datum početka bombardovanja?

Da li biste podržali da vaš predsednik uplati 2 miliona dolara iz budžeta Rusije za kampanju jednog od glavnih zagovornika terorističkih napada u Beslanu ili drugim mestima širom Rusije, pošto je to Vučić 2016. godine uradio za Hilari Klinton, propagandisti NATO agresije na našu zemlju?

Da li biste pristali da Vladimir Putin za svoje savetnike uzme ljude poput Šamila Basaeva ili Doku Umarova, pošto su to za srpski narod Gerhard Šreder i Toni Bler, zvanični Vučićevi savetnici?

Da li su to vrednosti koje biste podržali u Rusiji?

Nisu?

A zašto ih onda podržavate u Srbiji?

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar