Đorđević za Regnum: Još jedan Vučićev nož u leđima Ruske Federacije

Izvor:

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, u tekstu za rusku federalnu agenciju Regnum, sjajnom analizom se osvrnuo na poslednje događaje vezane za situaciju u Republici Srpskoj, kao i za proterivanje ruskih diplomata iz Prištine, te na uporno, kukavičko ćutanje i nereagaovnje režima Aleksandra Vučića, očigledno nezadovoljnog principijelnim zalaganjem Rusije za poštovanje Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma.

Tekst prenosimo u celosti

Pre nekoliko dana, takozvane vlasti „Republike Kosovo“, proterale su dvojicu ruskih diplomata Kancelarije ambasade Ruske Federacije u Prištini, koja je sastavni deo ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Ovaj čin osudili su Marija Zaharova i ambasador Aleksandar Bocan Harčenko, a nemi su ostali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Srpska lista koja je glavni koalicioni partner u separatističkoj „Vladi Kosova“.

Piše Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje, Foto: Logo, Printscreen

Poznavaoce prilika u Srbiji nije začudilo gromoglasno ćutanje Aleksandra Vučića i njegove Srpske liste. Od dolaska na vlast 2012. godine, Aleksandar Vučić uradio je sve da srpsku autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, koja je pod privremenom upravom UNMIK-a u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujednjenih Nacija br. 1244, izvede iz ustavno-pravnog okvira Republike Srbije, predavši sve prerogative državnosti u ruke terorista i separatista.

Činjenicu da je Rezolucija 1244 još uvek na snazi i da je formalno-pravno Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, možemo zahvaliti tome što Ruska Federacija čvrsto i nepopustljivo ne dopušta i neće dopustiti nikakvu izmenu na štetu teritorijalne celovitosti Srbije, što je Sergej Lavrov nebrojeno puta ponovio.

Upravo ovakav stav Ruske Federacije predstavlja noćnu moru za Aleksandra Vučića koji je svojim zapadnim gazdama obećao predaju Kosova i Metohije i zamenu za apsolutnu i nekontrolisanu vlast. Tako je predsednik Srbije javno glumeći veoma prijateljske odnose sa Rusijom, tajno otvorio veliki front hibridnog rata usmeren na širenje rusofobije i blaćenje Rusije i njenih predstavnika u Srbiji. Pored afera „Ruski špijun“ i „Organizacija demonstracija za rušenje Vučića 2020“, javnost je zaboravila da su oktobra 2016. srpski mediji objavili da je zbog navodnih priprema terorističkih napada u Crnoj Gori, Aleksandar Vučić proterao dvojicu ruskih diplomata iz Srbije, na šta je na direktno pitanje novinara Vučić odgovorio da ne razgovara o državnim tajnama, što je navelo na zaljučak da su diplomate ipak proterane.

Nedavno je predsednik Srbije ponovo zabio nož u leđa Ruskim naporima da zaštiti srpski narod. Specijalni predstavnik EU za Federaciju BiH, Kristijan Šmit, nezakonito je postavljen na tu funkciju, ali Vučić nije imao problem da ga zvanično ugosti u Beogradu, iako je Ruska Federacija jasno stavila do znanja da ne priznaje Kristijana Šmita. Ovo je bio i šamar celokupnom srpskom narodu, jer je Šmit nametnut da bude neprijateljski gaulajter Republike Srpske, sa čime se Vučić de jure složio.

A pre samo nekoliko dana, kao uvod u proterivanje Denisa Vengerskog i Alekseja Krivošejeva, jedan od poznatih Vučićevih medijskih megafona i po sopstvenim tvrdnjama poslovni partner Andreja Vučića, Orhan Dragaš, objavio je na svom Twiter nalogu navodni dokument iz Kancelarije Ruske Federacije u Prištini, koji je prepun ozbiljnih falsifikata sračunatih da u srpskoj javnosti predstave kako je Ruska Federacija priznala „Republiku Kosovo“ i kako sa njenim vlastima snishodljivo zvanično komunicira. Iako je srpskim zakonom ovo tretirano kao teško krivično delo napada na drugu državu i njene diplomatske predstavnike u Srbiji, ponovo se nisu oglasili ni Aleksandar Vučić ni Srpska lista, ali ni državni tužilac Srbije.

Ovakva količina kriminalnih poteza usmerenih na totalnu diskreditaciju i izazivanje animoziteta građana Srbije prema Ruskoj Federaciji i njenom prisustvu u Srbiji, nije zabeležen još od vremena Rezolucije Informbiroa 1948. godine. Aleksandar Vučić podmuklo sve češće i brže zabada nož u leđa Rusije, jer mu se žuri da slomije rusku podršku Rezoluciji 1244, na šta ga podstiču njegovi zapadni savetnici i partneri u razbijanju Srbije.

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar