Fatić: Potreban nam je predsednik kao Zoran Milanović

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen YouTube

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je primer predsednika kakav treba Srbiji: otvoren, hrabar i nesklon da se povija pod zahtevima političke korektnosti.

Piše prof. dr Aleksandar Fatić, Foto: mc.rs, Printscreen

Milanović je za vreme svog mandata za hrvatski narod i za mir u regionu učinio više od svih ratova i svih diplomatskih inicijativa do sada.

Svojevremeno, kada sam bio u Demokratskoj stranci Srbije, Vojislav Koštunica, tada premijer, jednom prilikom mi je rekao za hrvatskog premijera Ivu Sanadera: „Ja njega cenim, jer on je civilizacijski jedan od nas, bio je naučnik, znamo šta mislimo jedni o drugima i razgovaramo iskreno, tako da nema nesporazuma“.

U to vreme, Ivo Sanader, koga su kasnije prodali njegovi saradnici i poslali ga u zatvor, a potom i stvorili i stigmu o njemu u Hrvatskoj da je nekakav kriminalac i korupcionaš, bio je jedan od najkonstruktivnijih političara u regionu, napravio je atmosferu tolerancije, izgradio autoputeve, infrastrukturu, obezbedio Hrvatskoj pravi evropski status.

Danas, Zoran Milanović se suočava sa još većim animozitetom nego što ga je tada trpeo Sanader. Međutim, Zoran Milanović je obezbedio podršku hrvatskih građana svih etničkih pripadnosti. Za njega danas glasaju i Hrvati i Srbi i Bošnjaci u Hrvatskoj, više nego za svoje nacionalne partije, i on je već time postigao neviđen stepen integracije i pomirenja koji prevazilazi sve ranije hrvatske političare.

Takav političar potreban je i Srbiji da joj bude na čelu. Njegove karakteristike su pre svega spremnost da govori istinu, i da je govori na način koji je otvoren i bez straha da li će se to što kaže nekome dopasti ili neće.

Srbiji treba predsednik koji će jasno zauzeti međunarodnu poziciju, koji će reći šta misli o međunarodnim odnosima bez obzira na to pod kakvim je pritiskom, i koji se neće povijati pod lobističkim pritiscima raznih danas popularnih levičarskih interesnih grupa. On mora otvoreno reći da li mu se više dopada američka i zapadnoevropska perspektiva, ili pak ruski identitet i ruske vrednosti, koje su danas u sukobu sa dominantim zapadnim narativom. Mi živimo u vremenu cepanja evropske strukture politike i bezbednosti u kome i jedna, i druga strana imaju svoje suprotstavljene vrednosti i strategije.

Srbiji treba hrabar, pošten čovek za predsednika, kao što je to Zoran Milanović. Treba joj neko ko će ili stati na stranu Vašingtona, i hrabro kormilariti čamcem koji se zove Srbija ka nosaču aviona koji se zove SAD, ili pak izabrati vrednosti i narativ Moskve, i tada kormilariti ka strategiji i civilizaciji koju počinje da iznova pravi najveća zemlja na svetu.

I jedno, i drugo bi bilo časno. Vašington, ili Moskva. Ali nikako prevrtljivo šibicarenje između dva principa i dva civilizacijska načela.

Srbiji treba predsednik koji neće ponavljati neznalačke mantre priučenih „politikologa“ i „analitičara“ o tome kako „u politici nema ljubavi“ ili morala, jer su to obične gluposti.

Njoj treba ozbiljan, obrazovan čovek, koji ima ličnu etiku i koji se pridržava političke etike o kojoj je pisao Vilhelm Henis, koji će prijateljstva graditi sa sličnim, obrazovanim i pristojim ljudima. Čovek koji će poštovati i svoje kritičare, a ne razbijati im automobile preko huligana i otimati im decu.

Zoran Milanović je postao najpopularniji srpski političar u Hrvatskoj, iako nije Srbin, nego Hrvat. Za njega glasa velika većina od 250.000 srpskih glasača u Hrvatskoj, za razliku od mlakih, potkupljenih, mutavih srpskih stranaka u Hrvatskoj koje kolaboriraju sa onima koje doživljavaju kao političke neprijatelje. Taj podanički, huljinski mentalitet otuđuje poštene ljude, i zato Milanović, kao otvoren, častan čovek, dobija njihovu podršku.

Prevrtljiva srpska politika, lišena etike, dovešće zemlju u situaciju potpunog kolapsa. Takvo ponašanje ne tolerišu ni Karen Donfrid, koja je ozbiljna, visoko kvalifikovana žena diplomata, a po najnovijim izjavama videlo se da ga ne toleriše ni Marija Zaharova, portparolka Kremlja. Niko ne voli prevrtače i sitne trgovce iz blata. Ovo je vreme velikih previranja kada samo jasne, profilisane i poštene ličnosti bivaju prepoznate kao relevantne.

Nemoral uvek dovodi do samo jednog rezultata.

Poraza i sramote.

Aleksandar Fatić

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar