“Kada bi narod znao sa kako malo pameti se vlada, sve bi nas pobio”

Izvor:
Radio 2M, Foto: Ilustracija

“Kada bi narod znao sa kako malo pameti se vlada, sve bi nas pobio”

Milan Milenković o Cezaru – “Kada bi narod znao sa kako malo pameti se vlada, sve bi nas pobio”

Piše: Milan Milenković, Foto: Aleksandra Milenković, Vikipedija,

Istorija ne poznaje mnogo ljudi koji su bili nalik Gaju Juliju Cezaru.

Izuzetak je, naravno, Sorabija, koja svakih deset godina rodi novog oca nacije, novog Cezara. Istina, ni Heruvati, ni Montenegrini, kao potomci rimskih legionara, a naročito italijanskih vojnika iz Drugog svetskog rata nisu loši.

Zajebanciju na stranu: meni je – a napominjem da je u pitanju samo lični ukus, a ne neka merljiva okolnost – Cezar omiljena istorijska ličnost.

Osim briljantne inteligencije, izvanrednog hoda kroz institucije umiruće rimske demokratije, govorenja sedam jezika i izvanrednog pamćenja, zahvaljujući kome je znao ime svakog svog legionara, Cezar je bio – što je najteže biti u politici – razumevalac epohe, čovek koji nije brkao ono što treba da bude, sa onim što će biti.

Shvatio je da je vreme demokratije završeno i da plebs neumitno prerasta u populus, odnosno da narod postaje rulja, što je u dlaku isti proces koji se dešava i u dane našeg žiivota. Nije bio doktrinar, pa mu nije ni padalo napamet da proces preokrene, već je gledao da njime ovlada.

Dok je bio na položaju kurilskog edila, neke vrste gradonačelnika Rima, budžet grada za javne zabave je bio veoma mali, tako da je on uzeo velike lične zajmove, kako bi rulji omogućio da stalno ima igre po arenama, što mu je rulja uzvratila tako što ga je volela više od ma kog političara epohe.

Prvi je shvatio da ako pozajmiš enormne količine novca, a njegovi lični dugovi su ugrožavali čak i državnu blagajnu, poverioci moraju da brinu o tebi i tvom zdravlju, pa čak i da ti daju položaje na kojima možeš da opljačkaš dovoljno da dugove vratiš. Na taj način se peo na društvenoj lestvici.

Dve su njegove misli večno zelene i važiće u politici dok je sveta i veka.

Prva: “Kada bi narod znao sa kako malo pameti se vlada, sve bi nas pobio” i druga, koja je meni najomiljenija od svih izreka: “Neka oko mene budu debeli ljudi”, dakle neki dačići, čanci i šešelji, koji se uvek prodaju za tanjir čorbe.

Mršavi su dali Hrista, Gandija i Hitlera, debeli uvek daju pokorne i mirne.

Ukinuo je, neformalno, rimsku demokratiju, prekinuo građanske ratove koji su pustošili Rim pola veka i privredu doveli do kolapsa i ponudio je rulji da trampi slobodu, dakle demokratska prava, za mericu od 400 grama žita dnevno, što je analogno današnjem sendviču, za koji dupe daju simpatizeri srbskih stranaka. I, populus je prihvatio. Bio je umoran od slobode, a željan hleba.

Dok je Pompej mislio da nove legije može dići iz malaksalog naroda i dok je držao regrutima govore o vrlinama starog Rima, Cezar je svakom vojniku obećao deset zlatnika, a oficirima mnogo više i… pogađajte ko je legije lakše skupio.

Paradoks je da je pao od ruke doktrinara, koji su miislili da se demokratija može oživeti.

Umesto veoma tolerantnog i sasvim neosvetoljubivog Cezara, dobili su niz veoma bolesnih careva, koji su glave senatora i bogtaša u džakovima donosili na Forum.

Prisetite se koliko i danas, posebno u Zulu državama, poput Sorabije, ima branilaca pokojne demokratije, koji su kao govno vitamina puni ideja za njeno vaskresenje i usavršavanje, pa će vam biti jasno kakva je glupost vodila Bruta i Cicerona u zaveri protiv Cezara.

Cezar je i danas fenomen i kao poznavalac ljudske prirode, i kao poznavalac epohe i političkog sistema i njegovih mogućnosti. Ukinuo je moć novca i uspostavio vladavinu gole, drevne volje za moć. Rim je bio na umoru, Cezar mu je produžio život za još dva veka. Istina, Rim je poživeo, formalno, do 476., ali to više nije bio onaj Rim, već labava konfederacija ambicioznih generala.

“Kada bi narod znao sa kako malo pameti se vlada, sve bi nas pobio”

 

Emisije Milana Milenkovića možete pratiti na Jutjub kanalu Radio2M

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare