Kosović: RUSIJA VUČIĆU NE VERUJE, odnosi dve države su najgori u poslednjih nekoliko decenija

Kosović: RUSIJA VUČIĆU NE VERUJE

Početkom meseca, imao sam priliku da zajedno sa predsednikom pokreta Oslobođenje Mlađanom Đorđevićem boravim u dvonedeljnoj službenoj poseti Moskvi.

Piše: Nikola Kosović, generalni sekretar pokreta Oslobođenje

Početkom meseca, imao sam priliku da zajedno sa predsednikom pokreta Oslobođenje Mlađanom Đorđevićem boravim u dvonedeljnoj službenoj poseti Moskvi. Razlog naše posete je bila konferencija o Kosovu i Metohiji, organizovana od strane federalne novinske agencije Regnum, kao i sednica predsedništva Skupštine naroda Evroazije. Pored toga, boravak u prestonici Rusije smo iskoristili za niz bilateralnih sastanaka sa političkim i bezbednosnim činiocima, pripadnicima državne administracije i Ruske dume, ali i drugim društvenim akterima, uključujući i episkope Ruske pravoslavne crkve.

Osim predstavljanja aktivnosti i politike našeg pokreta i uspostavljanja veza sa strateškim partnerima, tokom razgovora sa domaćinima stekli smo dublji uvid o ruskom stavu o aktuelnim odnosima Srbije i Rusije, kao i uopšte o Vučićevom režimu, koji su negativniji nego što smo mogli da pretpostavimo.

Gotovo svi naši sagovornici se slažu da su odnosi dve države nažalost možda i najgori u poslednjih nekoliko decenija, te da ih je u proteklom periodu obeležilo nekoliko namerno izazvanih afera. Od prodaje srpskog oružja Ukrajini, preko fabrikovanih špijunskih afera i vrlo ozbiljnih optužbi da Rusija stoji iza organizacije opozicionih protesta prošlog leta u Beogradu, pa sve do Vašingtonskog sporazuma – dokumenta u kome je Aleksandar Vučić eksplicitno potpisao da će se odreći snabdevanja energentima od Rusije, time ispunjavajući američki geopolitički interes. Prvi korak u realizaciji te odredbe je bilo postavljanje Zorane Mihajlović na mesto ministra energetike. Nedugo nakon toga, otkazana je zajednička vojna vežba „Slovensko bratstvo“, i to samo dan pre početka, što je u Rusiji razumljivo protumačeno kao uvreda.

Kosović: RUSIJA VUČIĆU NE VERUJE, odnosi dve države su najgori u poslednjih nekoliko decenija
Foto: Pokret Oslobođenje

Opšta ocena u Moskvi glasi da aktuelni režim u Beogradu ne želi dobre srpsko-ruske odnose, a u zvaničnim krugovima vlada veliko nepoverenje u Vučića. U Rusiji znaju da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka rusofiliju koriste samo za unutrašnje potrebe, odnosno za mobilizaciju podrške glasača, koristeći činjenicu da je biračko telo u Srbiji naklonjeno Rusiji i predsedniku Putinu. U praksi međutim, posebno na spoljnopolitičkom planu, dela govore potpuno suprotno.

Razlog ovakvog odnosa srpskih vlasti je planirana izdaja Kosova i Metohije, a treba ga posmatrati kroz prizmu Rezolucije 1244, čiji je Rusija najveći garant. Vučiću je za opstanak na vlasti potreban sporazum kojim bi Srbija praktično priznala Kosovo i Prištini odobrila stolicu u Ujedinjenim nacijama. Stoga na sve načine pokušava da minira rusku podršku i da isprovocira Kremlj da odustane od Rezolucije 1244.

Vučić je shvatio dobitni mehanizam koji mu omogućava da ima zapadnu podršku za svoju vlast u Srbiji. On zna da je zapad u suštini briga za demokratiju i korupciju u našoj zemlji, i da ih interesuje jedino spoljnopolitičko slaganje Beograda sa zadatom agendom. Berlin, Brisel i Vašington su ti koji bi mogli da Vučića pritisnu za kršenje demokratskih sloboda, ali oni to ne čine. To nije novost. Čak i u akademskim krugovima, za ovakav tip režima, čiji je Vučić istaknuti primer, skovan je izraz stabilokratija. U Hladnom ratu, za diktatore koji su na strani zapada, takav pragmatizam se pravdao rečenicom: „Možda je pokvarenjak, ali je naš pokvarenjak“.

U prevodu, dok god isporučujete spoljnopolitičke ciljeve (u vezi Kosova, BiH, migranata itd.) zapad će da žmuri na pljačku, korupciju, nedemokratiju. Sada je na redu Kosovo. Sledeće će verovatno biti članstvo Srbije u NATO ili ukidanje Republike Srpske.

Sve ovo ima dugoročno loše posledice na unutrašnji razvoj u Srbiji: demokratija je poništena, pljačka i korupcija su na svakom koraku, nacionalni intersi su pogaženi jer ih Vučić menja za ličnu vlast. Nejasno je kako evropski i američki akteri ne vide da će trajno ugroziti svoj imiDž u Srbiji, ako nastave da pružaju bezrezervnu podršku mafijaškom režimu koji više ne preza ni od čega.

Ovakav stav Vučićevog režima će imati i dugoročno loš efekat po tradicionalna spoljnopolitička prijateljstva naše zemlje. U Rusiji vlada uverenje da će Vučić prodati strateško partnerstvo sa Rusijom i odreći se podrške ove zemlje u vezi sa Kosovom, u zamenu za šaku vlasti. Čak i pojedini javni primeri saradnje, poput nabavke vakcina, ne mogu da promene ovaj stav. Vučić to čini jer zloupotrebljava rusofilsku orijentaciju srpskih građana, dok je ruski interes uvek da budu prisutni na Balkanu – uostalom, zbog toga su jednako sarađivali sa svim srpskim vlastima, od devedesetih, preko Đinđića, Koštunice i Tadića, pa do Tomislava Nikolića. Ali ovaj period Vučićeve vlasti može lako ostati kao trajna mrlja na odnosima dve prijateljske zemlje. Tu mrlju pravi jedan mafijaški režim, isključivo da bi sebi obezbedio koju godinu pljačke više – i zato sistemski uništava dobre odnose dve države i dva naroda.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar