Mrzani su svuda oko nas, samo jednog dana izađu iz crne limuzine pravo u Dnevnik i tu priča počinje i završava se u isti čas

MRZANI – Samo jednog dana izađu iz crne limuzine pravo u Dnevnik i tu priča počinje i završava se u isti čas

MRZAN U SRUŠENOJ KUĆI

Mrzani su svuda oko nas. Samo jednog dana izađu iz crne limuzine pravo u Dnevnik i tu priča počinje i završava se u isti čas.

MRZANI - Samo jednog dana izađu iz crne limuzine pravo u Dnevnik i tu priča počinje i završava se u isti čas
Piše: Đorđe D. Sibinović

„Na Mrzanu kuća osta“, slikovita i sudbinska narodna mudrost koja sažima događaj društvenog rađanja i umiranja jedne epohe, ideje, napora i pokušaja da se određeni oblik postojanja pretvori u jedini izbor postojanja na koji bi pristali oni koji su na njemu bar malo vežbali.

Raskoš rađanja, bujnosti, prisustva, odgoja, sve te vedre nesaglasnosti postojanja posejane „posredi nas“, potaknute karakterima, potpomognute okolnostima i ostalim prilikama, prelivaju se i ugibaju u kulturu i predrasude na kojima se ona oslanja, tvore dominantne oblike, traju i laju sve do Mrzana. Ili, do današnjih dana.

Bilo je svakojakih pokušaja da se razlike među nama shvate i prihvate na osnovu raznih imaginarnih razvrstavanja. Od fizičke konstitucije, boje kože i očiju, do Mense, crkve i partije ali uvek sa idejom da najbolji među nama zauzmu ona mesta sa kojih se vidi dalje, oseća dublje i odlučuje najbolje za sve nas.

Roditelji nas vaspitavaju da budemo bolji od sebe i drugih, najbolji da budemo ako je moguće a da pri tom postignuću ne ogrešimo dušu preko mere pokajanja i uobičajenog opraštanja. Mi se trudimo koliko možemo i bivamo tačno onakvi kakvi jedino možemo biti. Jer, sve mogućnosti su ostvarene i da smo mogli da budemo drugačiji, tu mogućnost dokazali bismo baš time što bismo takvi bili, a nismo.

Kao i mi, tako i oni među nama koji u skladu sa željama roditelja i standardima epohe nisu postali, Mrzani su svuda oko nas.

Nećemo ih u ekipe za basket, na ekskurziji sede sami na sedištima, na more ne idu sa vršnjačkom grupom, na fakultet retko dolaze, uče kod kuće, na pripravničkim spiskovima nikada nisu na vrhu. Samo jednog dana izađu iz crne limuzine pravo u Dnevnik i tu priča počinje i završava se u isti čas.

I dok ih gledamo u Dnevniku, i dok raspravljamo o tome kako nikome nije jasno odtkud oni tu, dok gledamo njihove frizure i ponašanje, dozivamo u pomoć stabilne tropove na kojima je oslonjena naša kultura, vaspitanje, vrednosti i stvarnosti i nikome nije jasno kako se to dogodilo. Koji su to tajni kanali raspleta društvenosti kroz koje su oni procureli kad je sve bilo u ispravnom stanju.

Međutim, naše čuđenje i zgražavanje, koje dolazi iz onih kanala za koje smo mislili da su odavno potvrđeni, uzdrma podatak da je istorija najmoćnije svetske sile ikada na svom vrhu ugostila Mrzana koji jedini do sada nije ratovao po celom svetu.

Sve je u narodnoj mudrosti.

Izvor: SEDMA SILA/ Naslovna foto ilustracija politicki.rs, Foto: Pixabay, Printscreen, Agencije

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare