Nama ne treba vaš Bog, naš Bog je Vučić: Aplauzi za predsednika na parastosu u Hramu

Izvor:
Borba za istinu, Ilustracija, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, Printscreen

Reč „aplauz, aplaudirati” dolazi od latinske reči „applaudere”, što znači „pljeskati, udarati po (nečemu). Stari Rimljani su pljeskanje uzdigli na nivo obreda tokom javnih nastupa, glumci su plaćali prvim redovima za tu uslugu … Sam rimski imperator Neron je, često kada bi nastupao, angažovao pet hiljada svojih legionara da pljeskaju na muziku koju je izvodio.

Autor: Predrag Vučinić

Sa društvenih mreža čitam komentare na to da je predsednik Srbije sa “najbližim saradinicima i delom rodbine” uz upaljenu sveću prisustvovao petogodišnjem parstosu pokojnom Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save na Vračaru. Razlog mnogobrojnih komentara je bio taj što je u Hramu predsednik bio dočekan aplauzom svojih obožavlaca.

Nažalost sam postao neko koji ne veruje mediji u Srbiji, pa ni društvenim mrežama i prvo sam pomislio da je ovo neko kvarno smislio da blamirao Predsednika. Posle malo “guglanja” pronađem video zapis televizije K1info sa pomenutog događaja. Kamera prikazuje unutrašnjost Hrama, ljudi nešto više nego uobičajeno, predsednik se probija kroz narod. Prisutni stariji građani postavljeni u prvim redovima aplaudiraju uz povike: “Bravo predsedniče!”, a njihov predsednik ih pozdravlja mahanjem ruke. Ko ne vreruje neka potraži video, ako mu nije muka da pogleda.

Među komentarima, uglavnom kratkim, preovlađuju oni koji pišu da nam ova sramota najbolje govori u kakvoj zemlji i kojim vremenima živimo. To svakako jeste tako, meni lično isto tako strašno govori koliko nam je u pravoslavnoj Srbiji jadno nizak nivo i poznavanja i poštovanja svoje Vere. Može se ipak razumeti da penzioneri iz Brozovih vremena koji pre poziva SNSa da dođu na parastos ranije u crkvi nisu ni bili, kao redovni konzumenti đubreta koje usisavaju sa Pinka i Hepija ne zaju i ne umeju drugačije, to nam je valjda jedna od posledica decenijskog komunizma, a koji još traje.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Mahanje i otpozdrav Vođe na povike “Bravo!” na parastosu u Svetom Hramu postavlja pitanje kako tako renesansno univerzalna ličnost, “vizionar”, “najbolji među nama”, onaj koji zna kako se grade putevi, kako rade respiratori, kako se ugalj kopa, kako se gas skladišti, najbolji student pravnog fakulteta svih vremena, vrsni poznavalac svih sportova, svetski stručnjak za vina, posebno nadaren za psihologiju, čovek koji citira redovno mudrace sa svih meridijana … ne zna ništa, čak ni ono najosnovnije o svojoj (ako nije u međuvremenu promenio) Veri pravoslavnoj, to mu je znanje i interesovanje nekako promaklo.

Ipak sve ima i neku dobru stranu jer da ne beše poziva SNSa, sendviča i autobuskog prevoza neki naši sunarodnici nikada ne bi ušli u Hram i videli kako to izgleda. Sledeći put bi samo trebali na ponesu i transparente. Predložio bih natpis: “Predsedniče Vučiću, sa tobom i u crkvu”, pa onda obavezvo mesto (ili selo) iz koje ga su došli.

U vreme nacizma sladbenici vođe Trećeg Rajha su ispisivali na crkvama “Nama ne treba vaš Bog, naš Bog je Hitler”. Ne znam što mi ovo pade na pamet.

Autor: Predrag Vučinić, Melburn

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare