Njeno Veličanstvo nad Zapadnim Balkanom

Izvor:
Politički.rs, Foto ilustracija: Printscreen, Agencije

Ne previše spektakularno u našim medijima prošla je vest da je Njeno Veličanstvo, kraljica Britanije i 14 drugih kraljevstava Komonvelta, imenovala svog izaslanika za „Zapadni“ Balkan. Jedini koji se nešto ozbiljnije oglasio po tom pitanju bio je Milovan Drecun, koji je u imenovanju video ništa drugo do velike nevolje po Srbiju. I u pravu je!

Piše Davor Kalajžić

Ser Stjuart Pič („breskvica“), sve je drugo samo ne to. Igrač nezamislivo teškog kalibra spram kog su svi prethodni izaslanici za Jugoslavije i post Jugoslavije balkanskog tipa – smešni. Karijerni vojnik najvišeg čina, maršalskog, ima zastrašujuće obrazovanje i karijeru. Glupo bi bilo sve navoditi, ali evo par „sitnica“ – četvorostruki doktor nauka, nosilac najviših britanskih, američkih, italijanskih, ali i odlikovanja Kraljevine Saudi Arabije (!). Bivši Bog i batina NATO avijacije, komandant RAF-a.

Upravo to ga je posebno „proslavilo“ – bombardovanje srpskih položaja i Republike Srpske 1995 kojim je rukovodio iz Brigena u Nemačkoj, a komandovao je iz Vićence operacijom „Engandin“ kojom je Deveti eskadron RAF bombardera iz baze Solencara na Korzici bombardovao Srbiju 1999, posebno naše trupe na AP KiM. Potom je bio čelična šapa u NATO/KFOR komandi na AP KiM, kojom je UNMIK-u zatvorio pristup svim masovnim grobnicama pobijenih kosovskih Srba, što čini i danas, ometajući istražne radnje Komisiji za nestale. Svojevremeno sam na jedvite jade probio barijeru koju je podigao na rampama NATO/KFOR baza na AP KiM, u kojima su tada privremeno držani neki od Srba optuženih za ratne zločine.

Šta mislite, kako mu izgledaju ruke sve do lakata i šta mu je prvo na pameti kad ujutro ustane?

E, takav nam dolazi da „reši“ pitanja na „Zapadnom Balkanu“, čitaj na AP KiM i u Republici Srpskoj. Nekako baš „slučajno“, u zoru njegovog dolaska, Albanija i „Kosovo*“ potpisali su dogovor o ukidanju granica, sve pod parolom Mini Šengena, alijas Vučićevog „Otvorenog Balkana“. Kako je pokret Oslobođenje predvideo, izdajnik Aleksandar Vučić, nije prstom mrdnuo da interveniše protiv ovog praktično bilateralnog sporazuma kojim se ruši Rezolucija 1244 i misija UN na AP KiM, a naravno nije se oglasio ni naprednjački ogranak na AP KiM, tzv. „Srpska lista“. Izdajniku na pamet ne pada da potegne pitanje povratka 999 srpskih pripadnika vojske, policije i administrativnog osoblja na spoljnje granice Srbije od pre 1999, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

Oglasila se jedino Rusija, koja je još krajem 2020. najoštrije osudila pripremanje ukidanja „granice“ između „Kosova*“ i Albanije, podvukavši da je to „kršenje Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije“.

Rusija je ponovo reagovala ovih dana, ovog puta vezano za Pičovo imenovanje. Uprkos svim pokušajima Aleksandra Vučića da minira Dodikov odlazak kod Putina, koji je išao do tog besmisla da plasira vest da sastanka nije ni bilo, Dodik je otišao. Detalji dogovora poznati su uskom krugu ljudi, u koje Vučić ne spada, a Pič će zato postati zabrinut, jer osim bombardovanja, Pič je vrhunski stručnjak za obaveštajne i metode specijalnog rata, posebno nove discipline – hibridnog rata. Narodski rečeno, špijuniranje i masovno širenje lažnih vesti i obmana i tajne operacije usmerene na pojedince, uključujući i „zagonetne“ likvidacije. Jasno je da je poslat da preuzme kontrolu nad režimskim medijima i nacionalnim frekvencijama u pokušaju da održi ovaj režim, dok ne ispune obaveze oko Kosova, Rio Tinta i unitarizacije Federacije BiH, što podrazumeva nestanak RS i Dodikov odlazak.

Srbiju, srpsku opoziciju i sveukupni srpski narod, očekuju teški dani. Vrh međunarodnog kapitala i vladara, kako ih zovu – iz senke, kreće u potpuno razbijanje Srbije. Ukoliko ne uklonimo domaće izvođače radova, ubrzano dalje teritorijalno cepanje, trovanje i ropstvo naša je budućnost. Pripreme su već debelo odmakle. Sektopartijsko-bratomafijaške parapolicijske falange odavno orgijaju Srbijom. Nevolju menjaju novi navijački odredi naoružani državnim resursima; značkama, Škodama, od građana oduzetim oružjem, pa sve do baklji, čekića, bagera i ostalog arsenala drugostepene sile. Bratstvo i jedinstvo Jajinačkog klana i organizovanog kriminala ispisali su ritopečka krv i Glokovi i Berete na plafonu „Grafičara“.

U ovakvoj situaciji, nadstranačko jedinstvo svih opozicionih lidera sa narodom postaje imperativ opstanka Srbije. Tu neizostavno pripada i SPC, a na Bogu ostaje da pameti prizove patrijarha srpskog, da oslobođen of greha i ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, okupi vaskoliki narod srpski u zemlji i svetu i odbrani nas od Sotone.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar