Novi 6. oktobar: Iako su izbori neregularni, pozivamo građane da glasaju protiv režima

Izvor:
Politički.rs, Foto: N1, Logo
Pokret “Novi 6. oktobar“ je u više navrata isticao da su izborni uslovi neregularni i da na takve izbore nipošto ne bi trebalo izlaziti. Taj stav ostao je nepromenjen. Međutim, s obzirom da su se skoro sve stranke opredelile za izlazak na ovakve izbore, smatramo da je u datim okolnostima najkorisnije da građani u što većem broju izađu na izbore i glasaju protiv SNS-a i Aleksandra Vučića. Opcija koja smatramo da je najbolja je ona koalicija u kojoj se nalazi obnovljena Demokratska stranka, da je Zdravko Ponoš predsednički kandidat koji u poslednjih deset godina ima najveće izglede da ugrozi Vučića, dok lista koju predvodi Vladeta Janković u Beogradu ima obećavajući izborni potencijal.

Aleksandar Vučić je organizovao nove izbore manje od dve godine posle „pobede“ na lažnim izborima iz 2020. godine. Većina opoziciono orijentisanih stranaka i nezavisnih posmatrača smatraju da su sada izborni uslovi čak i gori od onih iz 2020. godine. Prema tome, ako su izbore 2020. godine nazivali „lažnim izborima“ ove predstojeće takođe pretpostavljamo da smatraju lažnim izborima.

Vučić je i organizovao vanredne izbore da bi očigledno nelegitimnu skupštinu učinio legitimnom. Izlaskom na izbore, opozicija će novoj skupštini dati legitimitet. Ako izgubi na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ona će biti ta koja će dati legitimitet Vučićevoj diktaturi.

Najvažnije opozicione stranke su odluku o izlasku na aprilske izbore donele pod pritiskom manjih stranaka koje su se opredelile za izlazak, a pre svega pod pritiskom Evropske unije koja je tražila da opozicione stranke izađu na izbore pod očigledno neravnopravnim uslovima.

Prof. dr Vojin Rakić predsednik pokreta “Novi 6. oktobar”

„Novi 6. oktobar“ je smatrao i smatra da nije trebalo podleći tim pritiscima, ali pošto naši apeli nisu doveli do toga da se najznačajnija opoziciona koalicija opredeli za principijelno neizlaženje na izbore sve dok režim ne bude prinuđen da organizuje istinske, fer i poštene izbore (na kojima bi gotovo sigurno izgubio vlast), mi u takvim okolnostima ne vidimo bolje rešenje od izlaska na izbore i pokušaja da se makar „načne“ diktatura.

U svemu tome, veoma je važno da što veći broj građana izađe na izbore. Ako taj broj bude rekordan, a dovoljan broj kontrolora uspešno čuvao glasove od krađe, nije isključeno da Zdravko Ponoš uđe u drugi krug predsedbičkih izbora, a opozicija pobedi u Beogradu. A u slučaju da Ponoš uđe u drugi krug, očekujemo „multiplikaciju efekata“. To znači da će građani videti da Vučić može biti poražen, što će povećati izlaznost u drugom krugu onih glasača koji su skloni izbornoj apstinenciji, ali i SNS-ovaca koji se posle izostanka Vučićeve pobede u prvom krugu oslobode straha i prestanu biti podložni ucenama i drugim pritiscima.

Ulazak Ponoša u drugi krug nesumnjivo mu daje ozbiljne šanse da porazi Vučića na predsedničkim izborima. A s obzirom na to da Vučić diktatorski vlada Srbijom i SNS-om, njegov poraz istovremeno bi označio i kraj njegovog režima. Ovo bi bio idealni scenario, a videćemo uskoro i koliko je realan.

S obzirom da skoro sve relevantne stranke izlaze na izbore, a „Novi 6. oktobar“ kao pokret nije nikada planirao da izlazi na izbore (što je stav koji se može i promeniti kada se budu organizovali istinski izbori), smatramo da bi 3. aprila trebalo glasati za one stranke koje su pokazale najveću principijelnost.

Šta podrazumevamo pod „principijelnim“ u datim okolnostima? Pre svega to da se stranke koje ozbiljno misle da iz temelja obnove Srbiju, nedvosmilseno, jasno i veoma glasno obavežu na to da kada god diktatura bude srušena, nova vlast sprovede tranzicionu pravdu i lustraciju.

Tranziciona pravda podrazumeva osnivanje Specijalnih sudova za politički kriminal i Specijalno tužilaštvo za politički kriminal koje bi na raspolaganju imalo elitnu policijsku jedinicu. Navedene institucije bavile bi se procesuiranjem kriminalaca iz sadašnjeg režima i njihovih saučesnika, bilo da su u pitanju korumpirani političari, trgovci narkoticima, trgovci decom, falsifikatori podataka o pandemiji kovid-19, ubice, nalogodavci ubistava ili bunga-bunga pedofili.

A pošto je i pravosuđe u službi diktature, nemoguće je da postojeći sudovi organizuju poštena suđenja predstavnicima izvršne vlasti, kao ni poštena suđenja samima sebi, odnosno  sudijama koje rade u postojećim sudovima. Iz tog razloga je neophodno osnovati Specijalne sudove koji bi imali jurisdikciju i nad sudijama koje rade u postojećim sudovima.

Ideju o specijalnim sudovima za politički kriminal, specijalnom tužilaštvu za politički kriminal i elitnoj policijskoj jedinici iznosio sam više puta u elektronskim i štampanim medijima, a čini mi se i na naslovnoj strani lista „Danas“ u svom autorskom tekstu – sve to redovno još od aprila ili maja 2020. godine.

Stranka slobode i pravde nedavno je preuzela navedene ideje, što valja pozdraviti. Čak je koristila i gotovo identične formulacije. Ipak, na navedenim idejama i na tranzicionoj pravdi generalno trebalo bi još znatno više insistirati.

Narodna stranka je prihvatila koncepciju tranzicione pravde i lustracije, nazivajući ih suboptimalno „revanšizmom“. Ipak, ona zaslužuje podršku zbog prihvatanja te koncepcije.

Demokratska stranka se na impresivan način otarasila eksponiranih kadrova iz prošlosti i Zoran Lutovac zaslužuje ozbiljno priznanje zbog obnavljanja i moralne revitalizacije te stranke. Osim toga, sam vrh Demokratske stranke je bio protiv izlaska na izbore, ali pod već navedenim okolnostima nije imao boljeg rešenja nego da prihvati da se na njih izađe.

U zaključku, valjalo bi istaći tri činjenice. Prvo, ideje koje je „Novi 6. oktobar“ iznosio od trenutka njegovog osnivanja, postale su deo dominantnog političkog diskursa u Srbiji. U tom smislu, ostvarilo se ono što je ovaj pokret pri osnivanju postavio sebi kao svoj prvi i ključni cilj.

Drugo, kada su gotovo sve opozicione stranke već donele odluku da izađu na ovakve izbore, rukovodstvo „Novog 6. oktobta“ smatra da je najbolje za Srbiju da svi građani koji žele da se stavi tačka na diktaturu postojećeg režima i njenog šefa masovno izađu na izbore i daju svoj glas onima koji pokazuju najveću odlučnost da raskrste sa prošlošću. Smatramo u ovom trenutku da su to Demokratska stranka i koalicija u kojoj se nalazi, Zdravko Ponoš kao predsednički kandidat i lista koju predvodi Vladeta Janković na izborima za Grad Beograd.

Treće, rukovodstvo „Novog 6. oktobra“  će u narednom periodu veoma pažljivo pratiti koje stranke, koalicije i ličnosti najuverljivije i najučestalije insistiraju na tranzicionoj pravdi i lustraciji i te koncepte precizno formulišu u skladu sa njihovim pravim značenjem i u skladu sa predlozima pokreta „Novi 6. oktobar“.

U predstojećem periodu “Novi 6. oktobar” će izbegavati da se učestalo oglašava o izbornim temama, kako ne bi smetao istinskoj opoziciji da ostvari što bolji rezultat. A svoj konačni sud o izlasku na izbore i ponudama koje su date građanima izneće pred same izbore.

Prof. dr Vojin Rakić, redovni professor

Predsednik pokreta “Novi 6. oktobar”

.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar