19/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Odgovor Đorđevića Jovanoviću i Veljanovskom: Reč na reč sa podobnima koji rade za istog nalogodavca i zalažu se za istu politiku

Foto: Pokret Oslobođenje, Printscreen, Beta

Odgovor Đorđevića Jovanoviću i Veljanovskom: Reč na reč sa podobnima koji rade za istog nalogodavca i zalažu se za istu politiku

Odgovor na tekstove profesora Radeta Veljanovskog i predsednika DSS Miloša Jovanovića

Reč na reč sa podobnima

Ovu reakciju pišem povodom dva teksta koja su se, dan za danom, pojavila u dnevnom listu Danas, a oba se bave mojim likom i delom.

Odgovor Đorđevića Jovanoviću i Veljanovskom: Reč na reč sa podobnima koji rade za istog nalogodavca i zalažu se za istu politiku
Piše: Mlađan Đorđević

Prvi je napisao Rade Veljanovski, potpredsednik nečega što se zove Građanski demokratski forum; dočim je drugi delo Miloša Jovanovića, predsednika nečega što se nekada zvalo DSS.

Neupućenom posmatraču bi se ove dve grupacije mogle učiniti kao potpuno različite političke organizacije, ali ne dajte se zavarati.

Osim pojavnog oblika, one su potpuno iste – imaju istu svrhu, zalažu se za istu politiku i rade za istog nalogodavca.

Tako su se i Veljanovski i Jovanović pridružili šarolikoj plejadi likova koji su prethodnih dana otvorili paljbu po pokretu Oslobođenje i meni lično, a koja uključuje Petra Petkovića, brojne poslanike SNS, Srpsku listu sa Kosova i Metohije i mnoge druge.

Šta je zajedničko svima njima?

Prosto: svi rade za Vučića.

I svi trenutno služe istom cilju: napadu da bi se sakrila važna tema koju smo javno pokrenuli – predaja energetskog sistema na Kosovu i Metohiji, koja je učinjena ove nedelje bez obaveštavanja srpske javnosti.

DSS je stranka koja je nekada bila simbol borbe za Kosovo i Metohiju.

Izgleda da je sada krenula istim političkim putem kao i njen bivši portparol Petar Petković.

U danima kada se ukidaju poslednje mrvice suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji i kada kosovski Srbi dobijaju još jednu pretnju kroz isključenja i naplatu struje od strane Prištine, opozicionar Jovanović svoj medijski prostor koristi za napade – ali ne na režim!

Svoja gotovo svakodnevna pojavljivanja u tabloidima i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ovaj „Šapić bez brade“ nikada nije upotrebio da uputi neku kritiku Vučiću.

Ni po pitanju pljačke, ni po pitanju diktature, ni po pitanju brojnih činova izdaje Kosova, uključujući i aktuelnu temu predaje energetike.

Veljanovski, s druge strane, brani Vučića pravdajući ga time što nijedni izbori od obnove višestranačja u Srbiji „nisu bili baš potpuno fer“.

Alal vera, majstori, odlično ste podelili teme.

U takvoj atmosferi, u četvrtak uveče se na RTS vraćaju debate „Reč na reč“, u kojima će se konačno pojaviti „opozicija“ i videće se sav raskoš pluralizma srpske političke scene.

U prvom sučeljavanju govoriće četiri predstavnika vlasti i dva predstavnika takve opozicije.

Za sat vremena oni će pojedinačno dobiti pet do 10 minuta, a za to vreme će ih prekidati, dobacivati im i vređati ih.

Nakon dve godine protesta, prebijanja od strane policije, upada na taj isti RTS, bojkota izbora, tzv. opozicija je pristala na par minuta na javnom servisu četvrtkom uveče, u emisiji koja se emituje između dve domaće serije.

To je vama naša borba dala.

Za takvu pogodbu ste odlučili da se opet uhvatite u kolo sa Vučićem, da pristanete na njegovu igru, da vas pokazuje kao mečku i da na osnovu vaših pet minuta na RTS-u tvrdi da su mediji slobodni i izbori demokratski.

Pokret Oslobođenje je više puta ponovio: razlika između nas i ostatka opozicije je što mi na takve kompromise nećemo pristajati.

Javni servis ima zakonsku obavezu da obezbedi jednaku zastupljenost i da bude nepristrasan.

Oko toga nema pregovora ili kompromisa.

Isto važi za izbore: Ustav i zakoni nalažu da su izbori slobodni.

Oko toga nećemo sedati ni za kakve okrugle stolove sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta. To mora da se obezbedi.

Poštujte Ustav i zakon, obezbedite uslove za slobodne izbore, ili izbora neće biti.

A svi koji su već sada potrčali da se prijave za učešće na lažnim Vučićevim izborima, bilo da se radi o Jovanoviću, Zelenoviću, Tadiću, Živkoviću ili Oleniku; kao i svi oni koji učestvuju u Vučićevoj medijskoj šaradi – za nas su isti.

Čudi me i stav Vuka Jeremića, koji je bio čvrst u odluci o bojkotu, a sada je pristao na učešće u ovakvoj medijskoj obmani građana.

Njihovih 0,1 ili 1 odsto glasova, kao i njihovih pet minuta nedeljno na javnom servisu, stavljeno je u svrhu održavanja fasade demokratije, a u stvari održavanja jednog pljačkaškog, kriminalnog i izdajničkog režima.

Potpuno je svejedno da li oni to rade gledajući svoj uskostranački sebični interes, ili su u otvorenom dogovoru sa Vučićem.

Efekat je isti: legitimišu režim i direktno pomažu Vučiću da se zadrži na vlasti.

Autor je predsednik pokreta Oslobođenje

Izvor: Danas, Naslovna foto: Foto: Pokret Oslobođenje, Printscreen, Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: