Savo Manojlović-Preletačević i ostvarenje dečačkog sna

Izvor:
Politički.rs, Foto: Ilustracija

Jasno je svakome da izbori 17. decembra, teško da će nešto novo doneti Srbiji. Vlast će i dalje činiti Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, a opozicija,  i leva i desna, ostvariće ukupno skoro isti rezultat kao i na prethodnim izborima, plus-minus par procenata gore-dole, u svakom slučaju, rezultat nedovoljan da se bilo šta uradi.

Zna to vlast  a zna i opozicija koja će se zadovoljiti poslaničkim prinadležnostima,  sva srećna što ona neće morati da rešava problem Kosova i Metohije, koji je došao do svoje završnice.

I ono što je najvažnije, sve to znaju i stranci. Zato se i ne oglašavaju previše oko bitnih pitanja kao što su izborni uslovi, zastupljenost opozicije u medijima i drugim neregularnostima. Stranci planiraju strateški i na duge staze, te su se zato angažovali u kreiranju slike i lika i dela Save Manojlovića, ali i oko formiranja i promovisanja organizacije “Proglas”.

Dr Savu Manojlovića su zapazili još dok je pohađao kurs na Harvardu i uvideli da od njega mogu da skroje lidera po njihovoj meri. Naviknut na život od donacija i stipendija (što iz srpskog budžeta, što od stranih NVO), talentovan za glumu, lep mlad i glup kad treba, i sa naknadnom pameću, idealan tip da se stvori baš neko poput mladenovačkog poduhvata poznatog kao Beli Preletačević, a sve kako Srbija ne bi, kojim slučajem, sama iznedrila nekog autentičnog vođu.

Pošto sam nema dovoljno liderskog potencijala, sem organizacije koju predstavlja “Kreni-Promeni” i koja svojim ispraznim peticijama nikakvu veću podršku nije mogla da stekne, Savi će, kad bude zatrebalo, da pritekne u pomoć grupa zabrinutih građana koja je napisala nešto što su nazvali “Proglas”. Tim proglasom se ta grupa, navodno, angažovala kako bi povećala izlaznost na izborima, unapred se mudro ograđujući da ne podržavaju ni jednu stranu.

Ako opozicija dobro prođe na izborima, pozivaće iz Proglasa da je to samo i isključivo njihovom zaslugom i tražiće deo kolača, a ako prođe loše, ići će priča da je eto, Proglas učinio sve što se može al’ šta ćemo kad nam je opozicija takva – nikakva.

Okačili su proglas na sajt i pozvali građane da ga potpisuju.

Niko nikada od njih nije objasnio čemu ti potpisi, kome će da koriste i šta će sa njima?

Neko svesno i po planu, a dosta njih nesvesno i iz raznoraznih što časnih i iskrenih ubeđenja, što egoističkih pobuda

Kad se pogleda ko su ti zabrinuti građani, jasno je da sve puca od drugosrbijanštine, počevši od ocvalih glumica i glumaca, preko intelektualaca, akademika, profesora, sudija, novinara… sve jedno do drugog deca samoupravnog socijalizma, nepotizma i kompartijskog pedigrea. Da bi “Proglas” dobio malo i patriotskog bukea, priključili su se i nacionalni radnici kao što su ponovorođeni Miloš Francuz Jovanović, koji se pre par godina probudio jednog jutra i doživeo viziju da mu EU ne valja, da mu je Kosmet svetinja a Rusija svetlo na kraju tunela

Svi oni, neko svesno i po planu, a dosta njih nesvesno i iz raznoraznih što časnih i iskrenih ubeđenja, što egoističkih pobuda, razleteli su se kako po proevropskim medijima, tako i po većim gradovima u Srbiji kritikujući stanje u društvu i pozivajući u “borbu za drugačiju Srbiju”.

Lideri i liderčići opozicije sa radošću prate aktivnosti zabrinutih proglašavača, sve se nadajući da će im oni navući još koji glas na izborima. Ne vide slepci da ih proglašavači guše svojim pojavljivanjima, da im oduzimaju i ono malo medijskog prostora što bi mogli da iskoriste i, da l’ su glupi ili slepi, ne vide da sve što oni rade je stvaranje baze i infrastrukture za budućeg “lidera” opozicije i novog Belog koji treba da pleše ne samo jedno leto – dr Savu Manojlovića. Zato su i potrebni svi oni potpisi, zato su im potrebna imena, prezimena i ostali podaci. Najpre infrastruktura mora da se stvori, infrastruktura je sve – pametno su ih savetovali prijatelji sa Zapada.

A nije da i sam Sava ne radi na tome.

Desetine i desetine peticija sa podacima građana,  na koje je pozivao da se potpišu, samo su plus u građenju infrastrukture i budućih sigurnih glasova. Trenutno Sava poziva da se kod njega prijavljuju oni koji bi da budu kontrolori na izborima – eto njemu još naivnih ovaca. Opozicija danima ponavlja kako ima dovoljno kontrolora na svim izbornim mestima, jutros, 7. decembra, Sava na Novoj S kuka kako ima malo prijavljenih i vapi da mu se javljaju zainteresovani?! Možda ima opozicija svoje kontrolore – nema ih Sava.

Šlag na torti je što usred izborne kampanje dr Manojlović organizuje protest protiv rušenja Sajma. Sedam dana pred izbore, kad na opoziciju koja na njih izlazi treba da bude usmerena sva pažnja građana, eto ga Sava da se slika, da smatra, da komentariše, da maršira i juriša, da bude zvezda večeri.

Savi je neostvarena želja da bude glumac, čak je i upisivao Fakultet dramskih umetnosti, i eto, svoje dečačke snove za glumatanjem, scenom, svetlima pozornice i deljenjem autograma ustreptalim šiparicama Sava je ostvario preko srpske politike. A Srbe šta košta neka košta.

Umetnička duša i večiti romantik tokom šetnje recituje “Uvelo lišće” Žaka Prevera

Setimo se samo kako je briljirao u gašenju protesta protiv Rio Tinta ili kako je bio maestralan tokom protesta Srbija protiv nasilja. “Kak’ je samo lep” bio Sava koji nikada sa svojima iz Kreni-Promeni nije prisustvovao protestu ni protestnoj šetnji, već, parkiran sa štandom na uglu Beogradske i Krunske, sa vetrom u kosi, posmatrao kolonu koja prolazi, slikao se i selfirao sa protestantima i redovno čekao da naiđu sa N1 i Nove S, da se usnimi i nešto mudro prozbori.

Sava nam još ne izlazi iz frižidera ali pričaju dostavljači hrane da su u zgradama Nove S i N1 nedavno renovirane prostorije sa dnevnom i spavaćom sobom, šminkernicom i tuš kabinom, namenjene isključivo Savinim ugodnim svakodnevnim boravcima.

“Kak’ je samo lep”, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Teoretičari zavera a i mnogi ozbiljni ljudi pričaju o postojanju svetske vlade u senci, o postojanju duboke države koja vuče konce širom planete, pa nešto razmišljam, ne verujem da su oni,  tako i toliko moćni i pametni, sami izabrali baš Savu za svoj projekat. Najverovatnije da imaju svoje, ne baš uvek bistre kadrove, koji se bave malim zemljama i da su oni bacili oko na Savu. I uložili i ulažu u njega. I tu su se, hvala Bogu, baš zajebali. Nije Sava talentovan ko onaj glumac iz Ukrajine. Možda je samo za nijansu ubedljiviji od Boška Obradovića dok u spotu juri izvršitelje. I ovo nije Ukrajina.

Srbija je ovo brale, Srbija.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare