Srpski Hej(t)market ili Fijat i Vučićevo zbrajanje dva i dva

Izvor:
Politički.rs, Foto: Instagram, Printscreen

Opljačkani, prevareni i obespravljeni radnici Fiat/Stelantisa blokirali su autoput kod Sava centra. Teraju ih da dobrovoljno idu u crno roblje. Nekim čudom, nije stigla dojava o podmetnutoj bombi, pa je protest potrajao sve dok umesto policije nisu stigle „pisane garancije“. Budalaština.

Piše prof. Davor Kalajžić, Foto: Printscreen YouTube

Da krenemo od početka.

2008. Fijat je preuzeo obavezu preuzimanja kragujevačkih pogona najuspešnije jugoslovenske fabrike automobila i navodno uložio 700 miliona evra u zamenu za 67% udela u kompaniji. Dodatnih 100 miliona evra položila je Vlada Srbije i time zadržala 33% udela. To je kasnije povećala za još 200 miliona evra, infrastrukturu i 10.000 evra nepovratnih subvencija po svakom otvorenom radnom mestu, što za oko 2.000 radnih mesta iznosi 20 miliona eura poklonjenih para Fijatu.

16. maja 2011. žuti lopovi predvođeni Božidarom Đelićem, potpisali su sa Evropskom investicionom bankom kredit od 500 miliona evra za investicioni program koji sprovodi Fiat Auto Srbija, a odnosi se na ulaganje u modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Da podvučemo crtu – moglo bi da liči da je kredit od 500 miliona eura posle tri godine pokrio inicijalno ulaganje Srbije od 320 miliona eura. Pod uslovom da je to tačno, o čemu ne postoji zvanično izjašnjenje, gde je nestala razlika od 180 miliona eura, ili je možda početnih 320 miliona eura bilo odmah pokriveno, a potom se išlo na pomenutih 500 miliona eura kredita kojim Srbija finansira investicioni program Fijata? Nije uobičajeno da država finansira investicije privatnih stranih firmi, osim ako iz toga crpi odgovarajući profit. U ovom slučaju takav podatak ne postoji. I da se prisetimo da taj državni kredit, tih 500 miliona eura, kroz poreze i doprinose otplaćujemo svi mi građani Srbije!

Osim što je na snazi pljačka budžeta, uvodi se i moderno robovlasništvo. Međunarodni ekspert “LMC Automotive” za istočnu Evropu, Karol Tomas, iznosi zvaničan podatak da radnici Fijata u Italiji imaju pet puta veću platu od radnika u Srbiji, a oni u Poljskoj duple, te da naši radnici rade pod sramotnim uslovima. Za to vreme, po tvrdnjama Dušana Pavlovića, Fijat Srbiji ne plaća ni poreze, ni doprinose, uprkos zakonima na snazi. Ovu izjavu iz 2018. do danas niko nije demantovao. Momentalno se nameće paralela sa vijetnamskim radnicima Linglonga, Jurom i Geoksom gde radnici navodno moraju da nose pelene, te HBIS-u i Ziđinu u kome kineski robijaši u Gvantanamo uslovima odrađuju kazne zatvora na teritoriji Srbije.

Talasi radničkih štrajkova potresaju Srbiju, od Fijata preko Goše do Gorenja. Strani “investitori” ponašaju se kao robovlasnici, jer im to omogućavaju Vučić i Brnabić. Kako koji investitor otvori nekakvo postrojenje u Srbiji, posle isisavanja subvencije diže zaštitnu ogradu iza koje državni organi poput inspekcija više nemaju pristup. Porezi i doprinosi nisu uplaćeni, a profit se iznosi iz zemlje. U svim tim radnjama dominira obrazac u kome Vučić dovodi “investitore” proglašavajući to velikim ekonomskim uspehom, a zapravo se radi o klasičnom krivičnom delu “trgovina uticajem”, čiji se završni čin isplate “nagrade za uspeh” najverovatnije odigrava na nekim egzotičnim destinacijama.

Srbija je izgubila diplomatski, teritorijalni, ekonomski, energetski, bankarski, vazdušni i administrativni suverenitet nad različitim delovima svoje teritorije. U takvo stanje stvari uveo ju je “Jajinački klan” sa svojim vojnicima. Nijedan poslovni ugovor načinjen između Vlade Srbije i stranog “investitora” nije dostupan javnosti. Svi znamo zašto.

Proizvodnja Fijata u stalnom je padu, što dovodi do stalnih otpuštanja radne snage i prešaltavanja kompanije na nove uslove poslovanja. U tom smislu, dosetili su se da probaju da ucene radnike u Srbiji, po uprošćenom receptu – otkaz, ili “dobrovoljni pristanak” na odlazak na rad u proizvodne pogone trećih zemalja. Poljska, Nemačka i Slovačka imaju duplo skuplju radnu snagu, pa će Fijat probati da je zameni “jeftinijim” Srbima. A onda će oni tamo živeti kao Vijetnamci u Zrenjaninu.

Paklena trgovina uticajem ima još jedan transparentno prikriveni detalj. Rio Tinto nije umro u Srbiji, a Fijat hoće da pravi elektromobil. Zbrojite Vučićevo dva i dva!

“Ako se desi da nas izrade, ponovo dolazimo”, na autoputu je rekao Zoran Miljković. Ma jok, neće vas izraditi….

Ustav Republike Srbije u članu 26 kaže: “Niko ne može biti držan u ropstvu ili u položaju sličnom ropstvu. Svaki oblik trgovine ljudima je zabranjen. Zabranjen je prinudni rad. Seksualno ili ekonomsko iskorišćavanje lica koje je u nepovoljnom položaju smatra se prinudnim radom”. I Krivični zakonik ima svoje odredbe.

Na pravosuđu Srbije je da kaže da li su Vijetnamci i ostali “Fijatovci” u položaju sličnom ropstvu, da li se njima trguje i da li su ekonomski iskorišćeni. Sva je izvesnost da će to biti moguće tek pošto Srbija doživi oslobođenje, a potom prođe kroz veliki reset na narodno podešavanje.

U protivnom, pre ili kasnije sledi nam Hejmarket, mada su Srbi istorijski skloniji “Majskom prevratu”.

Prof. Davor Kalajžić

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare