Stevan Gajić: Srbi su jedini živi narod u Evropi, zato ih Zapad mrzi

Izvor:
STANJE STVARI, Foto: Printscreen

Srbi su jedini narod u Evropi koji se opire zapadnoj hegemoniji. Uz to, Srbi podsećaju Zapad na ono šta je bio dok je bio hrišćanski, rekao naučni saradnik Instituta za evropske studije

U samrtničkoj muci antihrišćanski Zapad pokušava da odvuče Srbiju sa sobom u pakao i zato mu je toliko važno da Beograd i Priština što pre potpišu sporazum o „međusobnom priznanju“, ocenio je u izjavi ruskoj agenciji Regnum Stevan Gajić, srpski politikolog, naučni saradnik Instituta za evropske studije (Beograd).

Stevan Gajić, Foto: Printscreen/ N1

Podsetimo, pres-služba predsednika Srbije Aleksandra Vučića objavila je 4. septembra pismo u kojem nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron pozivaju srpskog lidera da se pripremi za „teške odluke“ po pitanju Kosova i Metohije. Portparol Evropske komisije Peter Stano je već 6. septembra izjavio agenciji Tanjug da Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, planira da poseti Beograd i Prištinu 9. septembra u društvu savetnika francuskog i nemačkog predsednika Šolca i Makrona. Na samom kraju avgusta još jedna zemlja EU, Slovenija, imenovala je svog specijalnog predstavnika za tzv. Zapadni Balkan. Na tu funkciju postavljen je slovenački ambasador u Bugarskoj Anžej Frangeš, koji je od 2005. do 2009. godine u ambasadi Slovenije u Srbiji nadgledao pitanja slovenačko-srpske saradnje i rešavanja pitanja Kosova.

„Zapad smatra da bi bilo idealno naterati Beograd da potpiše sporazum o ,normalizaciji odnosa’ sa Prištinom pre nego što ruske trupe uđu u Odesu. Štaviše, ima saveznika – predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Aktuelnog predsednika Srbije na vlast su dovele uticajne zapadne zemlje kako bi uništile srpsku državnost i dehristijanizovale srpski narod, agresivno promovišući temu LGBT+ zajednice. Sada Vučić kaže da ne zna ni kako se ta zajednica zove, ali ga to nije sprečilo da 2019. od EU zahteva da se u Srbiji organizuje gej parada, ozloglašeni Evroprajd“, rekao je Gajić.

Povodom postavljanja posebnog specijalnog predstavnika Slovenije za Zapadni Balkan, politikolog je primetio da za Srbe to zvuči kao loša, čak i pomalo uvredljiva šala.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Slovenija je pokrenula krvavi građanski rat u Jugoslaviji. Ona je takođe podržavala albanski separatizam na Kosovu, priklonivši se albanskim rudarima koji su štrajkovali u rudniku Trepča 1989. godine, navodno zbog loših uslova rada, a zapravo je iskoristila taj štrajk da pokaže da Albance na Kosovu ugnjetavaju srpske vlasti. Tada su u Cankarjevom domu u Ljubljani održavani skupovi podrške albanskim rudarima na Kosovu. Anžej Frangeš, koga je Slovenija imenovala za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, radio je u ambasadi te zemlje u Srbiji u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova“, podsetio je Gajić.

Prema rečima srpskog politikologa, izuzetno je važno da Zapad od Srbije zahteva da se pomiri sa dva poniženja istovremeno – sa „bolnim kompromisima“ o Kosovu i Metohiji i sa održavanjem Evroprajda u Beogradu ovog septembra.

„Pre nego što je kabinet predsednika Srbije objavio pismo Šolca i Makrona, rukovodstvu Srbije se obratio američki državni sekretar Entoni Blinken“, rekao je Gajić. „On je pozvao srpske vlasti da dozvole održavanje Evroprajda u Beogradu. Nervoza Zapada je prosto iznenađujuća. Očigledno su na beogradskim ulicama videli desetine hiljada Srba, koji su sa ikonama i krstovima u rukama protestovali zbog održavanja ove manifestacije i užasnuli su se. Jer, ceo Zapad je antihrišćanski i oni nas sada vide kao odraz onoga što su oni sami bili pre hiljadu godina. Stravična mržnja koju Zapad gaji i prema Srbima i prema Rusima je postala toliko jaka da su oni već spremni na sve“.

Zbog toga je, nastavio je ekspert, izuzetno važno razumeti razliku između srpskog naroda – ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, i s druge strane srpskog rukovodstva, kako je nedavno istakao i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Srbi su jedini još živ narod u Evropi, koji se opire zapadnoj hegemoniji. Zbog toga Blinken insistira da se u Beogradu održi gej parada kako bi se i Srbi uklopili u redove satanista. Gajić je primetio da Blinken nije davao nikakve izjave tokom netransparentnih i nedemokratskih izbora u Srbiji, ali je osetio potrebu da digne glas u odbranu gej parade. Ali mi nismo satanisti, mi smo hrišćani. Zapad je nervozan jer vidi kako se svet menja. EU i SAD žure da ubede Srbiju da istovremeno prizna Kosovo, organizuje Evroprajd i uvede sankcije Rusiji, jer vide koliko srpski narod željno čeka „iskrcavanje saveznika“.

Stevan Gajić je naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu i profesor Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose (MGIMO)

Tatjana Stojanović

Sa ruskog posrbio: S. G.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare