Stevan Gajić: Srbi su jedini živi narod u Evropi, zato ih Zapad mrzi

Izvor:
STANJE STVARI, Foto: Printscreen

Srbi su jedini narod u Evropi koji se opire zapadnoj hegemoniji. Uz to, Srbi podsećaju Zapad na ono šta je bio dok je bio hrišćanski, rekao naučni saradnik Instituta za evropske studije

U samrtničkoj muci antihrišćanski Zapad pokušava da odvuče Srbiju sa sobom u pakao i zato mu je toliko važno da Beograd i Priština što pre potpišu sporazum o „međusobnom priznanju“, ocenio je u izjavi ruskoj agenciji Regnum Stevan Gajić, srpski politikolog, naučni saradnik Instituta za evropske studije (Beograd).

Stevan Gajić, Foto: Printscreen/ N1

Podsetimo, pres-služba predsednika Srbije Aleksandra Vučića objavila je 4. septembra pismo u kojem nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron pozivaju srpskog lidera da se pripremi za „teške odluke“ po pitanju Kosova i Metohije. Portparol Evropske komisije Peter Stano je već 6. septembra izjavio agenciji Tanjug da Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, planira da poseti Beograd i Prištinu 9. septembra u društvu savetnika francuskog i nemačkog predsednika Šolca i Makrona. Na samom kraju avgusta još jedna zemlja EU, Slovenija, imenovala je svog specijalnog predstavnika za tzv. Zapadni Balkan. Na tu funkciju postavljen je slovenački ambasador u Bugarskoj Anžej Frangeš, koji je od 2005. do 2009. godine u ambasadi Slovenije u Srbiji nadgledao pitanja slovenačko-srpske saradnje i rešavanja pitanja Kosova.

„Zapad smatra da bi bilo idealno naterati Beograd da potpiše sporazum o ,normalizaciji odnosa’ sa Prištinom pre nego što ruske trupe uđu u Odesu. Štaviše, ima saveznika – predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Aktuelnog predsednika Srbije na vlast su dovele uticajne zapadne zemlje kako bi uništile srpsku državnost i dehristijanizovale srpski narod, agresivno promovišući temu LGBT+ zajednice. Sada Vučić kaže da ne zna ni kako se ta zajednica zove, ali ga to nije sprečilo da 2019. od EU zahteva da se u Srbiji organizuje gej parada, ozloglašeni Evroprajd“, rekao je Gajić.

Pročitajte još  Na današnji dan je počeo Drugi balkanski rat

Povodom postavljanja posebnog specijalnog predstavnika Slovenije za Zapadni Balkan, politikolog je primetio da za Srbe to zvuči kao loša, čak i pomalo uvredljiva šala.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Slovenija je pokrenula krvavi građanski rat u Jugoslaviji. Ona je takođe podržavala albanski separatizam na Kosovu, priklonivši se albanskim rudarima koji su štrajkovali u rudniku Trepča 1989. godine, navodno zbog loših uslova rada, a zapravo je iskoristila taj štrajk da pokaže da Albance na Kosovu ugnjetavaju srpske vlasti. Tada su u Cankarjevom domu u Ljubljani održavani skupovi podrške albanskim rudarima na Kosovu. Anžej Frangeš, koga je Slovenija imenovala za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, radio je u ambasadi te zemlje u Srbiji u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova“, podsetio je Gajić.

Prema rečima srpskog politikologa, izuzetno je važno da Zapad od Srbije zahteva da se pomiri sa dva poniženja istovremeno – sa „bolnim kompromisima“ o Kosovu i Metohiji i sa održavanjem Evroprajda u Beogradu ovog septembra.

„Pre nego što je kabinet predsednika Srbije objavio pismo Šolca i Makrona, rukovodstvu Srbije se obratio američki državni sekretar Entoni Blinken“, rekao je Gajić. „On je pozvao srpske vlasti da dozvole održavanje Evroprajda u Beogradu. Nervoza Zapada je prosto iznenađujuća. Očigledno su na beogradskim ulicama videli desetine hiljada Srba, koji su sa ikonama i krstovima u rukama protestovali zbog održavanja ove manifestacije i užasnuli su se. Jer, ceo Zapad je antihrišćanski i oni nas sada vide kao odraz onoga što su oni sami bili pre hiljadu godina. Stravična mržnja koju Zapad gaji i prema Srbima i prema Rusima je postala toliko jaka da su oni već spremni na sve“.

Zbog toga je, nastavio je ekspert, izuzetno važno razumeti razliku između srpskog naroda – ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, i s druge strane srpskog rukovodstva, kako je nedavno istakao i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Pročitajte još  Ruski patrijarh Kiril: Hrabri, pravoslavni, ruskoljubivi Srbi bili glavna meta zapadnim zemljama

Srbi su jedini još živ narod u Evropi, koji se opire zapadnoj hegemoniji. Zbog toga Blinken insistira da se u Beogradu održi gej parada kako bi se i Srbi uklopili u redove satanista. Gajić je primetio da Blinken nije davao nikakve izjave tokom netransparentnih i nedemokratskih izbora u Srbiji, ali je osetio potrebu da digne glas u odbranu gej parade. Ali mi nismo satanisti, mi smo hrišćani. Zapad je nervozan jer vidi kako se svet menja. EU i SAD žure da ubede Srbiju da istovremeno prizna Kosovo, organizuje Evroprajd i uvede sankcije Rusiji, jer vide koliko srpski narod željno čeka „iskrcavanje saveznika“.

Stevan Gajić je naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu i profesor Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose (MGIMO)

Tatjana Stojanović

Sa ruskog posrbio: S. G.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare