Alimpić: Šta nam je činiti jer je Perić voljan davati ono što njegovo nije.

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Instagram, Pixabay

Kao i uvek previše pitanje ali u ovom slučaju ne malo, nego nimalo odgovora.

Piše Marija Alimpić, Foto: Privatna arhiva

Ako je istina da se na saboru nije ni glasalo to onda znači da je brzinu kojom je Perić rešio da uruči tomos sasvim lako razumeti.

Ako je to istina, da li to znači da su vladike nečiji taoci? Ako je tako, još ima nade ali samo ako neko progovori konačno i narodu kaže šta je i kako je. Ovako se narod sudara međusobno, grupa onih koji čitaju kako piše i veruju svojim očima i oni koji smatraju da ne treba da veruju svojim očima, čijem se poslušanju izistinski divim.

Jedno je sigurno, izdali smo pretke, velikane, istoriju dugu 800 godina, izdali smo svetinje i čemu sad da se nadamo. Po kom kriterijumu se odlučuje šta se daje a šta zadržava? Koja eparhija je bitna a koja manje bitna?

Pardon, nismo izdali no dali na korišćenje. To je novi eufemizam za izdaju. Jesmo li i Kosovo dali na korišćenje?

Daju li se i vernici na korišćenje jer rekoše da je autokefalnost data ne samo na teritoriji tzv. Severne Makedonije nego i u rasejanju, dakle svuda, iako je sam Perić sa svojim „analitičarima“ to demantovao više puta ranije?

Čisto da znamo šta nam je činiti jer je Perić voljan davati ono što njegovo nije.

Prosto je neverovatno da niko pre njega, pa ni sam patrijarh Pavle, nije bio dovoljno mudar da na ovaj način reše problem. Izgleda da smo zaista “blagosloveni”.

Dok se ovaj šredingerovski problem u kome se episkopi i narod istovremeno pitaju i ne pitaju i u kojoj je autokefalnost i data i nije, i svetinje i naše i nisu ne razreši a Perić u svim slučajevima radi šta mu volja, mi ćemo morati već jednom da shvatimo da smo u problemu. Velikom. Inače odosmo i mi svi na korišćenje, trajno.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar