Bećirović: Opozicija iz raznih razloga pokušava da minira sporazum Beograda i Prištine

Bećirović: Opozicija iz raznih razloga pokušava da minira sporazum Beograda i Prištine

Samo najjači mogu postizati sporazume. Vučić je jak, ali to ipak nije garancija, jer i u Srbiji postoji opozicija koja iz raznih razloga pokušava da minira sporazum”, rekao je dr Zijad Bećirović direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

 

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, dr Zijad Bećirović, ocenio je da je uloga prištinskog koordinatora za dijalog sa Beogradom Skendera Hisenija formalna, jer on nije taj koji odlučuje, prenosi Kurir.

Bećirović: Opozicija iz raznih razloga pokušava da minira sporazum Beograda i Prištine
Printscreen

Bećirović je za Kosovo onlajn rekao da je politička scena u Prištini podeljena i da dijalog nema uskoro izgleda na uspeh, posebno nakon dešavanja sa optužnicama protiv Tačija i Veseljija za ratne zločine.

“Sa druge strane, formalna uloga Hisenija je da održava pregovore ‘u životu’ i sastanci kao ovaj najnoviji u Vašingtonu su potrebni samo za verifikaciju unapred dogovorenih poteza”, rekao je Bećirovih.

On je ukazao da se generalno postavlja pitanje ko u Prištini odlučuje u postojećoj političkoj situaciji. Na pitanje da li Priština čeka izbore u novembru u SAD i možda novu administraciju, ako Tramp izgubi, Bećirović je odgovorio da Priština nema šta da čeka.

“Priština izvršava. Američka politika je od početka veoma jasna po pitanju Kosova i ne vidim da političke promene u SAD mogu promeniti generalni stav prema pitanju Kosova”, smatra Bećirović.

Kada je reč o optužnicama protiv Tačija i Veseljija, on misli da će one biti prihvaćene. “Optužnice, smena Aljbina Kurtija i politička razjedinjenost na Kosovu uslovni su i istovremeno su dodatni pritisak na Beograd u pregovorima”, smatra Bećirović.

Bećirović: Opozicija iz raznih razloga pokušava da minira sporazum Beograda i Prištine
Facebook

Na pitanje kako gleda na izjave pojedinaca da dijalog treba ograničiti na 12 meseci i da treba pritisnuti Beograd, kaže da dok god postoji dijalog, postoji šansa za dogovor. Bećirović ističe da će svi, ako ne bude dijaloga ili on formalno bude ukinut ili napušten, imati probleme.

Kao primer navodi da su Severna Makedonija i Grčka decenijama vodile spor zbog imena i da su na kraju Zoran Zaev i Aleksis Cipras pronašli kompromis.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bolje stotinu godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Samo najjači mogu postizati sporazume. Vučić je jak, ali to ipak nije garancija, jer i u Srbiji postoji opozicija koja iz raznih razloga pokušava da minira sporazum”, rekao je Bećirović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare