Da bi se odbranio od Mlađana Đorđevića Vučić ujedinjuje DSS i POKS? Miloš Jovanović sutra započinje sa postepenim gašenjem DSS?

Da bi se odbranio od Mlađana Đorđevića Vučić ujedinjuje DSS i POKS? Miloš Jovanović sutra započinje sa gašenjem DSS?

Kako bi oslabio uticaj Mlađana Đorđevića na desnicu u Srbiji, predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić je odlučio da se najpre napravi savez a potom i da dođe do ujedinjenja nekad respektabilne Demokratske stranke Srbije i POKS-a

Kao što je Politički.rs pisao u više navrata, jedina ozbiljna pretnja po režim Aleksandra Vučića je Mlađan Đorđević i njegov pokret Oslobođenje.

Činjenica je da je Mlađan Đorđević jedini respektabilni političar koji nije pod uticajem, i ne duguje ništa Zapadu. Zna se da ima veliki uticaj na SPC i podršku ogromnog broja crkvenih velikodostojnika. Ozbiljna podrška, na Kremlj uticajnih njegovih prijatelja i saradnika iz Rusije je evidentna, i nešto što nije manje važno, Đorđević je čovek koji skoro dve decenije nezvanično utiče na rad i kadriranje u skoro svim opozicionim strankama, učestvovao je i pomagao u stvaranju mnogih, tako da je zadužio skoro sve iole bitnije političke lidere u Srbiji. Pretpostavlja se, među poznavaocoma političke situacije u Srbiji, da je došlo vreme da se taj dug vrati, pošto se Đorđević stvaranjem pokreta Oslobođenje, aktivno i javno uključio u politiku i rušenje naprednjačkog režima.

Znajući za sve te činjenice, Aleksandar Vučić je krenuo u ujedinjavanje svega i svačega što se u Srbiji predstavlja kao desnica, znajući da mu sa te strane preti jedina opasnost, pošto je ono što sebe naziva proevropskom, liberalnom, građanskom, demokratskom levicom, zadivljujuće nesposobno, sujetno, lenjo i samozaljubljeno, da je Srbima zgadilo svaku pomisao i na politiku i na od tih “levičara” osramoćeno ime “levica”. Zna Vučić da je to samo gomila ispraznih, neostvarenih komformista koji utehu i podršku traže na tviteru i provode vreme u ispraznim međusobnim svađama. A i jeftini su ako treba da se kupe.

Pokret Oslobođenje i Mlađan Đorđević od osnivanja se drže principa da izbori u Srbiji moraju da budu slobodni ili ih neće ni biti, međutim, poslednjih  par nedelja Đorđeviću su iz Rusija neprestano stizali predlozi i sugestije da na izbore ipak izađe jer se pokazalo, po relevantnim istraživanjima, da je rejting i njega i njegovog pokreta u zadivljujućem porastu. Đorđevićevim svakodnevnim obilaskom Srbije i posle ostvarenih kontakata i dogovorene saradnje sa nekoliko još uvek dosta uticajnih ali neaktivnih političara iz opozicije i onih iz vlasti, koji su svesni u kakvu provaliju Srbiju vodi Aleksandar Vučić, broj onih koji bi podržao i glasao za grupaciju oko Mlađana Đorđevića je skoro neverovatan.

Upoznat sa pozivima iz Rusije da Đorđević izađe na izbore, kao i jučerašnjim iznenadnim odlaskom predsednika pokreta “Oslobođenje” u Moskvu, Aleksandar Vučić je morao hitno da reaguje. Preko noći je dogovoreno da se nekada poštovana i moćna Demokratska stranka Srbije (DSS) ujedini sa od SNS-a stvorenim i u životu održavanim Pokretom obnove kraljevine Srbije (POKS), kako bi pokušao da prevari i preotme glasove patriotskog korpusa.

Da bi se odbranio od Mlađana Đorđevića Vučić ujedinjuje DSS i POKS? Miloš Jovanović sutra započinje sa gašenjem DSS?
Đorđević Moskvi na konferenciji „Može li se spasiti srpsko Kosovo?“, u organizaciji ruske federalne novinske agencije Regnum. Foto: Pokret Oslobođenje

Taj proces bi tekao najpre potpisivanjem sporazuma o saradnji, potom koaliciji, kako piše Blic, da bi na kraju došlo i do ujedinjenja. To što je DSS izrazito republikanska stranka, njenom predsedniku Milošu Jovanoviću nimalo ne smeta da pravi kombinacije sa izrazito monarhističkim pokretom, kakvim se predstavlja POKS. Jovanović je, po ranijem dogovoru sa naprednjacima, trebao da oko sebe okupi sve manje i veće desničarske pokrete i organizacije, antivaksere, ljotićevce i raznorazne čudne spodobe, međutim to nije išlo kako je planirano, nešto zbog Jovanovićeve nesposobnosti, nešto zbog same neuračunlljivosti mnogih od tih koje je trebao da privuče uz sebe. Kao kec na desetku mu je leglo što ga je Vučić bacio u zagrljaj Žiki Gojkoviću i POKS-u, i ponovo se otvorila nada da će Gojković umesto njega okupiti one koje on nije mogao i da će se dokopati famoznog cenzusa i skupštinskih klupa, a i možda dugo sanjane ministarske fotelje. Ne očekuje se da će postojati bilo kakvih problema u saradnji sa Žikom Gojkovićem koji se do sada uvek pokazao kao odani poslušnik naprednjaka, tako da se u narednim mesecima očekuje i zvanično gašenje Demokratske stranke Srbije, zbog čega je u ostalom Jovanović u nju iz Francuske i doveden. Gašenjem DSS je uostalom i obaveza Miloša Jovanovića prema Vučiću, koji želi da izbriše svaki trag postojanja Vojislava Koštunice, prema kome oseća neopisivo bolesnu zavist još iz vremena dok je bio radikal. Koštinica je sa svim svojim manama i greškama bio autoritet kakav on nikada ne može da bude, a to ga boli, baš boli.

Potpisivanje sporazuma između DSS i POKS-a, po pisanju Blica, a samim tim i početak gašenja Demokratske stranke Srbije odigraće se sutra, u utorak, međutim, teško je zamisliti da će novi veseli drugari Jovanović i Gojković uticati na slabljenje Mlađana Đorđevića. Ipak oni nisu igrači tog kalibra i Vučić gubi vreme s njima. Naime, po poslednjim, neproverenim informacijama, sem odluke da li će izaći na izbore, Đorđević će iz Rusije doneti i odgovor ko će biti jedan od trojice vladika koji će se birati za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Ako Đorđević može da čak i na to utiče, teško da će mu zasmetati tamo neki Žika i Miloš.

Miša Milovanović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar