Đorđević: Akademici da kažu da li su na strani naroda ili Rio Tinta i vlasti

Đorđević: Akademici da kažu da li su na strani naroda ili Rio Tinta i vlasti
Printscreen

ĐORĐEVIĆ: AKADEMICI DA KAŽU DA LI SU NA STRANI NARODA ILI RIO TINTA I VLASTI

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević reagovao je povodom oglašavanja predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u dnevnom listu Kurir. Iz SANU su se oglasili odgovarajući na prošlonedeljne Đorđevićeve medijske nastupe, u kojima je kritikovao skup „Projekat Jadar – šta je poznato“, optužujući akademike da su se postavili kao zaštitnici spornog projekta iskopavanja litijuma u Zapadnoj Srbiji, promovišući, prema njegovim rečima, kompaniju Rio Tinto.

„Moguće da sam ja, kao što akademici kažu u svom ad hominem napadu, površan i neobavešten, ali u njihovom saopštenju nisam video nijednu reč kojom bi osporili tačnost mojih navoda“, istakao je Đorđević.

Lider Oslobođenja kaže da ga akademici takođe nazivaju i „političkim manipulatorom“:

„Naš pokret se ne bori za vlast ili poslanička mesta, mi se borimo da smenimo ovu nakaradnu vlast. U tom smislu, politički manipulator može da bude samo onaj ko ćutanjem na društvene probleme hoće da očuva svoje plate i privilegije u društvu“.

On je pozvao SANU, a posebno potpisane akademike Vladimira Stevanovića, Bogdana Šolaju i Velimira Radmilovića, kao i predsednika Vladimira Kostića, da se kao predstavnici vodeće naučne i kulturne institucije u Srbiji jasno odrede prema projektu kompanije Rio Tinto.

„Zato ih pitam da kažu jasno i glasno, jesu li na strani naroda Podrinja i Zapadne Srbije, koji je ustao da se bori za svoju životnu sredinu, za svoje reke i šume i za svoje domove? Ili su na strani multinacionalne kompanije koja donosi prljave tehnologije i ove korumpirane vlasti, koja im to omogućava?“, upitao je predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević je podsetio da je pokret Oslobođenje od početka čvrst u stavu da rudnik Rio Tinto ne sme da se otvori u Srbiji:

„Stav struke, sa izuzetkom nekolicine plaćenih i glasnih lobista, je takav da bi ovaj rudnik zagadio vodu i zemljište u celoj Zapadnoj Srbiji. To je apsolutno neprihvatljivo i o tome nema rasprave.“

On je pozvao akademike da „ustanu iz fotelja“ i posete Loznicu i druge opštine u kojima se planira iskopavanje litijuma i da na licu mesta razgovaraju sa građanima i ekološkim aktivistima.

Đorđević je takođe dodao da ne priliči akademicima da se oglašavaju u tabloidima i zamolio ih „da to ne čine ubuduće, zarad integriteta institucije koju predstavljaju“.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar