Đorđević: Amerikanci dozvolili potpisivanje Temeljnog ugovora da bi Vučiću dali alibi za buduće izdaje

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, Twitter/Vlada Crne Gore

U Podgorici je juče potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Temeljni ugovor potpisali su Patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Pored mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ministra pravde u Vladi Crne Gore Marka Kovača, potpisivanju su prisustvovali i episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije. Potpisivanju su prisustvovali potpredsednik Vlade Vladimir Joković i ministri za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Šta je prethodilo potpisivanju?

Za komentar o značaju Temeljnog ugovora i događajima vezanim za njegovo potpisivanje, obratili smo se jednom od najboljih poznavaoca dešavanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Crnoj Gori, predsedniku pokreta Oslobođenje Mlađanu Đorđeviću.

Đorđević nas na početku razgovora upoznaje sa događajima koji su se odvijali, kao i zakulisnim radnjama koje su prethodile potpisivanju Ugovora:

“Najpre da napomenem da je Temeljni ugovor ono za šta je isključivo zaslužan blaženopočivši mitrpolit Amfilohije i da bez njega ne bi bilo ni litija, ni pobede, ni izmene Zakona o slobodi veroispovesti, pa ni juče potpisanog Temeljnog ugovora”, kaže Đorđević i podseća:

“Zakon o slobodi veroispovesti koji je donela tadašnja Vlada Đukanovićevog DPS-a, izazvao je u Crnoj Gori krajem 2019. i tokom 2020. velike opravdane proteste i litije Srpske pravoslavne crkve i vernika. Prema ovom zakonskom okviru, država je postala vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. Vernici i poglavari SPC doživeli su zakonsko rešenje kao direktno zadiranje crnogorske države u imovinu srpske crkve. Kao odgovor na to, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović organizuje i staje na čelo veličanstvenih litija koje su bile ključni faktor da nakon tri decenije vladavine, na izborima 2020.  bude srušen režim Đukanovića i DPS-a”, podseća Đorđević.

Zdravko Krivokapić, neukaljan čovek, pravoslavni vernik i čovek od časti i ugleda

Zdravko Krivokapić i Mlađan Đorđević, Foto: Privatna arhiva

“Na čelo Vlade Crne Gore, po želji Mitropolita Amfilohija, staje profesor Zdravko Krivokapić, neukaljan čovek, pravoslavni vernik i čovek od časti i ugleda”, nastavlja Đorđević i dodaje da “Aleksandru Vučiću Vlada sa Zdravkom Krivokapićem na čelu i pod uticajem Mitropolita Amfilohija nikako nije nije odgovarala jer su mu, zbog ličnih finansijskih interesa, bila očekivanja da u Crnoj Gori posle izbora formiraju vlast Demokratski front, koji je pod njegovim uticajem i Đukanovićev DPS”.

Đorđević podseća na događaje oko formiranja tadašnje Vlade Crne Gore:

“Formiranje te vlade je teklo sa mnogo ucena od strane koalicionih partnera, i mešanja kako sa Zapada, tako i od strane Aleksandra Vučića. Od samog početka se profesor Krivokapić suočio sa velikim problemima i kao čovek koji nije navikao da se valja u blatu balkanske politike, sa mukom se borio da ispuni ono što su građani na litijama tražili, kao i da ne dozvoli povratak Đukanovića na vlast”, pojašnjava Đorđević i nastavlja:

“Na jednoj od prvih sednica Krivokapić menja sporne odredbe Zakona o slobodi verosipovesti i time rešava imovinski status Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve”.

“Pritisci na Krivokapića i pokušaji njegove smene trajali su od samog formiranja Vlade a kulminirali su odmah
posle iznenadne smrti mitropolita Amfilohija, čoveka sa najvećim autoritetom u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko vekova. Odlaskom takve veličine, osokoljeni Vučić i Đukanović kreću u agresivno rušenje Krivokapića i rušenje nasleđa blaženopočivšeg Amfiohija, kako u srpskoj crkvi tako i u Crnoj Gori.”, priča predsednik pokreta Oslobođenje.

Mlađan Đorđević i blaženopočivši mitropolit Amfilohije, Foto: Privatna arhiva

Đorđević govori o ulozi patrijarha Porfirija:

“Najpre da pojasnim zašto Zdravko Krivokapić nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Tokom Krivokapićevog boravka u Beogradu i tokom posete patrijarhu Porfiriju, Temeljni ugovor nije potpisan jer ta verzija i nije bila za potpisivanje. Bilo je najmanje 4-5 stvari koje su bile protivustavne. Tada je Crkva insistirala da se baš ta verzija potpiše, samo da bi se stekli uslovi za njegovu smenu kad se vrati u Crnu Goru. Čak bi zbog toga bio i krivično gonjen. Sve je to bilo u režiji zvaničnog Beograda. Krivokapić je potom sa vrsnim pravnicima uskladio i pripremio drugu verziju koja je kasnije na vladi usvojena. To je ista ova verzija koja je juče potpisana i to niko neće da kaže. Svi to prećutkuju i kriju. Crkva sama nije htela da potpiše tu novu verziju Temeljnog ugovora sa Zdravkom Krivokapićem, koji je sad sa Dritanom potpisan, što je episkop Irinej Bulović i javno rekao. Iza stava Bulovića je stajao zvanični Beograd i Demokratski front. To je bila politička odluka sa ciljem da se ubrza njegova smena. Ne zaboravimo da je Zdravko Krivokapić bio protiv Otvorenog Balkana, što je bio samo jedan od razloga zašto je režim Aleksandra Vučića radio protiv njega. Smetao je Krivokapić i Vučiću, i Edi Rami i Đukanoviću, kako u političkim, tako u poslovno-mafijaškim kombinacijama.

“Velika sramota i ljaga na SPC je bačena time što je izvođač poslova Vučića i Đukanovića postao srpski patrijarh Porfirije. Za Porfirija se znalo da je za patrijarha izabran voljom Irineja Bulovića i Aleksandra Vučića ali su se vernici i sveštenstvi nadali da će uspeti da se izbori da bude srpski a ne Vučićev privatni patrijarh. Već se posle smrti Amfilohija pokazalo da Porfirije za to nema ni želje, ni volje, ni potrebe. Sledio je Porfirije želje Vučića i Irineja bačkog i zajedno su uradili sve da već izbor Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog pretvore u skandal, kao i da samom Joanikiju naruše autoritet u Crnoj Gori.”

Đorđević objašnjava pokušaj kompromitacije mitropolita Joanikija na majskom Saboru SPC:

“Predstava se odvijala tako što je Irinej bački bio protiv izbora Joanikija za Amfilohijevog naslednika i predlagan je episkop kruševački David Perić. Tek intervencijom Aleksandra Vučića, koji to radi namerno znajući koliko će njegova intervencija i dovođenje Joanikija u vezu sa njim naruštiti ugled to časnog srpskog vladike, na majskom Saboru Joanikija biraju za mitropolita crnogorsko-primorskog. Tom prilikom je Irinej bački saopštio, sa čim se i Porfirije složio, da neće biti potpisan Temeljni ugovor dok je Zdravko Krivokapić predsednik Vlade.

Mitropolit Joanikije i Mlađan Đorđević, Foto: Privatna arhiva

“Nedugo zatim”, nastavlja Đorđević, “u Beograd kod Vučića i Porfirija dolaze Dritan Abazović i Vladimir Joković, dogovara se izdaja litija, naroda i Đeda, ruši se Krivokapićeva vlada i sastavlja nova sa Dritanom na čelu i Milo Đukanović se slavodobitno ponovo vraća na vlast. I pored najave protesta Demokratski front je kukavički oćutao obaranje vlade i povratak Mila a zauzvrat zadržao direktorska i druga važna mesta u Upravnim odborima javnih preduzeća.”

Đorđević povezuje davanje Tomosa od strane Srpske pravoslavne crkve crkvi u Severnoj Makedoniji sa potpisivanjem Temeljnog ugovora

“U međuvremenu, na drugoj strani, po nalogu Amerikanaca, Vučić preko Porfirija daje Tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, što baca još jednu sramotu i ljagu na SPC i veliko nezadovoljstvo kod sveštenstva i vernika. Ista ta Amerika, na molbu Aleksandra Vučića,  odobrava Dritanu da potpiše Temeljni ugovor, koji je u suštini mnogo manje bitan od Zakona o slobodi veroispovesti, ali je javnosti predstavljeno kao nešto značajno i veliko.”

“Sve zarad rejtinga”

Foto: Printscreen

“Cela predstava oko Temeljnog ugovora je morala da se odigra kako bi se podigao rejting i Aleksandra Vučića i samog Porfirija. Ne zna se ko više obraća pažnju na rejting i istraživanje javnog mnenja, Vučić ili Porfirije”, napominje Đorđević i dodaje:

“Visok rejting je Porfiruju potreban da bi bio koristan u odbrani i pravdanju Vučućevih izdajničkih poteza koji su u toku ili koji će uslediti. U svakom slučaju, dozvolom Amerikanaca da Dritan potpiše Temeljni ugovor sa, SPC svi su na dobitku, sem vernika i srpskog naroda. Vučić dobija da je opet “Aca Srbin” , Temeljni ugovor mu je neka vrsta alibija i pokrivalice što će na Kosmetu ponovo Kurti da dobije ono što traži vezano za registracije automobila i lična dokumenta, alibi za postepeno uvođenje sankcija Rusiji, za gušenje Republike Srpske…, dok će Porfirije Temeljnim ugovorom da prikrije ćutanje oko Europrajda, da relativizuje i brani sve poteze Aleksandra Vučića a i već je dodatno čašćen sa novih pet miliona evra za Hram.

Danas se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi vodi borba protiv nasleđa Amfilohija i Atanasija, Foto: Twitter/ @VasicRajko

Na žalost, danas se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi vodi borba protiv nasleđa blaženopočivših Amfilohija i Atanasija i nema više vladika u Saboru koji imaju autoritet da se suprostave izdajniku Aleksandru Vučiću. I patrijarh Porfirije i Sabor SPC su pod direktinom pod kotrolom njegovog režima”.

Njavu Mila Đukanovića i DPS-a da će krenuti u rušenje Vlade Dritan Abazovića Đorđević komentariše:

“Iako je Milo Đukanović zapretio da će zbog potpisivanja Temeljnog ugovora oboriti Vladu Crne Gore, ništa se od toga neće desiti jer nikome od njih ne odgovaraju izbori ali će mu to povećati popularnost i čuvati njegovu lažnu sliku velikog državnika koji čuva državnosti Crne Gore od ‘okupatorske’ Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Posebna je priča što će i tzv. Crnogorska pravoslavna crkva Miraša Dedejića dobti Temeljni ugovor i status kao i Srpska pravoslavna crkva”, zaključuje Mlađan Đorđević..

Kako iz razgovora sa predsednikom pokreta Oslobođenje možemo videti da je prikrivanje izdaje Srbije i Srba jedini razlog za toliko buke oko Temeljnog ugovora, i da je izdaja Srbije i Srba ono što nam se uveliko dešava i što nas tek očekuje, onda nama kao narodu, kad već sami nismo sposobni da se odupremo zlu, ostaje da se molimo i nadamo da smo negde već iznedrili novog Karađorđa, Gavrila, Justina, Nikolaja, Amfilohija, Atanasija… da su tu među nama i da ćemo ih na vreme prepoznati i krenuti za njima, kako ne bi kao narod uskoro završili u provaliji ka kojoj su nas neprijatelji koji nas vode usmerili.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare