Đorđević: Kosovo nije ni Vučićevo ni Kostićevo! Nedostojno je za predsednika SANU da sa Vučićem ubeđuje Srbe da se odreknu Kosova

Đorđević: Kosovo nije ni Vučićevo ni Kostićevo

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je kritikovao izjave predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji.

„Neverovatno je da predsednik institucije poput SANU iznosi tako paušalne i neodgovorne izjave na osnovu ličnih i anegdotalnih primera. On kao dokaz da Kosovo nije srpsko iznosi to što je morao da daje dokumenta prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju i što mu je tamo neko rekao da ne sme da ide u neke ulice. U mnogim gradovima u svetu postoje ulice gde se ne preporučuje šetnja, pa ih niko ne proglašava teritorijom druge države. To su argumenti nedostojni kafanske rasprave, a kamoli jednog akademika“ istakao je Đorđević.

„Kostić u svojoj izjavi kaže da je ubeđen da je Kosovo njegovo, pa može da se pita o tome – ali zaboravlja da nije samo njegovo. U pravnom smislu, ono je od države Srbije i svih njenih građana, a u duhovnom ili Kostićevim rečima metafizičkom, Kosovo je od celog srpskog naroda. Jedna osoba, bila ona predsednik Srbije ili predsednik SANU, nema pravo da ga se odriče i da ga prodaje u ime svih nas – ni u pravnom ni u metafizičkom smislu“ kaže predsednik Oslobođenja.

On se takođe osvrnuo na Kostićevu kritiku vladike Grigorija, podsetivši da je „predsednik SANU zaboravio koja institucija je vekovima održala srpski narod i Srbiju na Kosovu, posebno u strašnim danima nakon povlačenja vojske i policije 1999. godine“.

Zbog tog iskustva, kaže Đorđević, stav Crkve po ovom pitanju se mora uzeti ozbiljno, posebno jer je SPC „praktično jedina važna institucija u državi u kojoj se čuju glasovi suprotstavljeni Vučiću“.

Lider pokreta Oslobođenje optužio je Kostića da je poveo hajku na vladiku Grigorija, te da to čini paralelno sa režimskim tabloidima, ministrima u vladi poput Tomislava Momirovića i Zorane Mihajlović, ali i „karikaturama iz režimske opozicije, kao što su Aleksandar Olenik, Vuk Drašković i Nenad Čanak“.

„Vučić je tražio partnere u opoziciji koji će mu pomoći u izdaji Kosova i nije ih našao pošto tamo nema niko kredibilan. Onda je tražio u Crkvi i nije uspeo. Sada se okrenuo Akademiji“ nastavlja Đorđević i dodaje da je „saučešće Vučiću u poslu ubeđivanja Srba da se odreknu Kosova posao nedostojan predsednika SANU“.

„Posebno je degutantno upoređivati Vučića i njegove izdajničke rabote sa Arsenijem Čarnojevićem. Čarnojević je spasavao narod i crkvu, Vučić njima trguje kao na pijaci“.

Mlađan Đorđević ipak ističe da je dobro što je Kostić podsetio javnost da je i 2015. godine tvrdio da je Kosovo nezavisno:

„I to se desilo kada je Vučiću bilo potrebno, nakon što je potpisao sporazume kojima je predao telekomunikacioni sistem Albancima, a što je Tači nazvao de fakto priznanjem Kosova. I tada je trebalo anestezirati Srbe. Sada je Vučić potpisao Vašingtonski sporazum i nakon toga predao tzv. Kosovu energetiku. U ovih šest godina između dva Kostićeva javljanja, Vučić je predao sve atribute srpske državnosti Albancima – od zadataka koje je dobio ostalo je još samo da potpiše pravno obavezujući sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom i da tzv. Kosovo dobije stolicu u UN. Neka se spremi akademik Kostić i za te prilike“, zaključuje predsednik pokreta Oslobođenje.

Foto: Pokret Oslobođenje, Printscreen

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

Ostavite komentar