Đorđević: Predsednik SANU nastupio kao promoter Rio Tinta

Đorđević: Predsednik SANU nastupio kao promoter Rio Tinta

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se saopštenjem povodom skupa „Projekat Jadar – šta je poznato“ koji je juče organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti. On je tom prilikom optužio predsednika SANU da je zloupotrebio Akademiju za, prema njegovim rečima, promociju projekta koji će imati katastrofalne posledice po životnu sredinu u Srbiji.

„Sa jedne strane imate narod čitave Zapadne Srbije koji je protiv iskopavanja litijuma, imate istoriju Rio Tinta kao kompanije koja je izazvala pomor gde god je došla i imate istoriju kršenja propisa od strane te kompanije u Srbiji, kao i procene o pogubnom uticaju po životnu sredinu, a sa druge strane imamo samo reč ministarke Mihajlović i direktorke Rio Tinta da će projekat biti ekološki održiv“, objašnjava Đorđević.

U takvoj situaciji, kaže lider Oslobođenja, Kostić bira da se krije iza tobožnje akademske neutralnosti:

„Ta neutralnost se pretvorila u grotesku na samom skupu, na kojoj je predstavnici kompanije Rio Tinto dopušteno da više od pola sata priča bajke. Samo što nije izjavila da je otrovna jalovina u rekama ustvari lekovita“.

Đorđević dodaje i da su ekološki aktivisti na samom skupu dobili tek nekoliko minuta vremena da govore.

Prema njegovoj oceni, na skupu se čula „gomila bajki“ iz usta ministarke Mihajlović i predstavnice Rio Tinta, a izbegnuti su odgovori na konkretna pitanja o otrovnom arsenu, jalovini i oticanju otpadnih voda.

Đorđević je podržao istupanje predsednika Odbora za životnu sredinu SANU Vladimira Stevanovića koji je istakao čitav niz sumnjivih pitanja u vezi projekta, uključujući ekološku bezbednost, isplativost i transparentnost projekta.

„Na tu listu treba dodati uništenje prirodnih i kulturnih dobara kao i raseljavanje stanovništva, što je bio slučaj u svakom projektu Rio Tinta od Australije do Portugala“, podseća Đorđević.

Juče je ispred SANU održan i protestni skup, u kome je pokret Oslobođenje uzeo učešće, a na kome je predata peticija protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare