Đorđević: Sinod SPC se oglašava samo kada neko dirne u svetog Vučića a ćuti na kriminal, pljačku, neslobodu, autokratiju, izdaju Kosova i Metohije…

Đorđević: Sinod SPC se oglašava samo kada neko dirne u svetog Vučića a ćuti na kriminal, pljačku, neslobodu, autokratiju, izdaju Kosova i Metohije…

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević reagovao je danas na saopštenje Sinoda Srpske pravoslavne crkve, u kome se ovo telo ogradilo od izjava vladike Grigorija, nazvavši ih „političkim i stranačkim“.

Đorđević je ocenio da se radi o nastavku politizacije organa SPC od strane režima Aleksandra Vučića: „Umesto da podrže vladiku koji jasno kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i koji ispravno primećuje da u Srbiji mnoge stvari ne valjaju, članovi Sinoda dozvoljavaju sebi da budu uvučeni u Vučićeve političke igrice, kaljajući tako obraz Srpske pravoslavne crkve“.

Predsednik Oslobođenja je ukazao da je neobično što se Sinod nije oglasio ni o jednom od aktuelnih društvenih pitanja, pa čak i afera od kojih su mnoge uključivale velikodostojnike crkve, ali da reaguju čim neko kritikuje režim.

„Sinod se nije ogradio od vladike Stefana Šarića i ozbiljnih optužbi za nasilje, otmicu i preljubu. Ne smeta im kada Nikola Selaković mešetari po crkvi i lobira za izbor novog patrijarha. Nisu se oglasili kada je predsednik SANU Vladimir Kostić javno rekao da Kosmet nije deo Srbije. Nisu se oglasili kada je Vučić predao energetski sistem na Kosovu Albancima, što može uticati i na snabdevanje strujom srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji. Nisu reagovali na Vašingtonski sporazum, iako se u njemu eksplicitno pominje Srpska pravoslavna crkva. Nisu stali u zaštitu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija kada su ga čerečili beogradski i podgorički tabloidi, niti kada Milo Đukanović napada vladiku Joanikija. Nisu se oglasili na kada režimski mediji već mesecima objavljuju najgnusnije laži o vladici Grigoriju. Na sve to, kao i na mnoge druge devijacije u crkvi i društvu, članovi Sinoda ćute“, rekao je Đorđević i dodao:

„Ćute na kriminal, pljačku, neslobodu, autokratiju, izdaju Kosova i Metohije – ali se oglašavaju kada neko dirne u svetog Vučića“.

Đorđević: Sinod SPC se oglašava samo kada neko dirne u svetog Vučića a ćuti na kriminal, pljačku, neslobodu, autokratiju, izdaju Kosova i Metohije...

On je objasnio da se nije cela Crkva ogradila od vladike Grigorija, već samo Sinod, koji od smrti patrijarha Irineja radi u krnjem sastavu, a kako Sabor SPC nije održan, članovima Sinoda mandat je istekao.

„Takav krnji sastav čine episkop Bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, episkop kruševački David, mitropolit zagrebački Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Jasno je da u toj grupi prevagu odnose Vučiću bliske vladike, koje ne prezaju od valjanja u blatu dnevne politike“, kaže Mlađan Đorđević.

On smatra da se radi o utvrđivanju pozicija pred izbor novog patrijarha.

„Ovo je još jedan sramotan Vučićev pokušaj okupacije crkve. Režim pokušava da eliminiše nepodobne, tj. one koji misle svojom glavom i kojima ne bi moglo da se manipuliše. Vučiću treba patrijarh koji će da aminuje konačnu izdaju Kosova, a tome se crkva do sada oštro protivila“, rekao je lider Oslobođenja.

Đorđević je zaključio da ovakvo mešanje politike u poslove Srpske pravoslavne crkve „nije zabeleženo od doba komunizma“, te da predstavlja „sramno poglavlje u istoriji SPC“.

Politikon

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar