17/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Đorđević: Upozoravam, “Prespanski sporazum” je međunarodni ugovor IZMEĐU DVE NEZAVISNE DRŽAVE! Za Brnabić je to DOBAR MODEL za rešavanje pitanja Srbije i tzv. Kosova!

Piše: Mlađan Đorđević, Foto: Pokret Oslobođenje

Đorđević: Upozoravam, “Prespanski sporazum” je međunarodni ugovor IZMEĐU DVE NEZAVISNE DRŽAVE! Za Brnabić je to DOBAR MODEL za rešavanje pitanja Srbije i tzv. Kosova!

Nedavnu kriminalnu i antidržavnu izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da je “Prespanski sporazum”, koji je potpisan između dve nezavisne države Makedonije i Grčke, dobar model za rešavanje pitanja Srbije i tzv. Kosova, kao i izjavu premijera Severne Makedonije Zoran Zaeva da je “ponosan na to što premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je Dogovor iz Prespe model i za rešavanje otvorenih pitanja Srbije i Kosova“, prokomentarisao je predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Printscreen

“Upravo na ovo upozoravam već danima, a čini mi se da je promaklo većini domaće javnosti.

Ana Brnabić je pre dve nedelje izjavila da je Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije dobar model za rešavanje pitanja Srbije i tzv. Kosova.

Prespanski sporazum je međunarodni ugovor IZMEĐU DVE NEZAVISNE DRŽAVE. Makedonija je na osnovu tog sporazuma morala da menja svoj ustav. To je ono što nam Vučić sprema. Potpisaće pravno obavezujući sporazum sa tzv. Kosovom, kao sporazum dve suverene države.

A posle toga nam sledi promena Ustava i izbacivanje preambule i svakog drugog pominjanja Kosova i Metohije. Već se najavljuje ustavni referendum za sledeću godinu. Makedonski referendum je bio pravno nasilje, kada nije uspeo zbog bojkota, vlast je nelegalno promenila ustav kroz parlament.

A kao “nagradu” za sve to, Makedonci su dobili članstvo u NATO.

Ali sada vidimo jasno plan Vučića i Brnabićke u ovom slučaju: Zaev i drugi međunarodni akteri su se uhvatili priče o Prespanskom sporazumu i guraće to kao prihvatljiv model za nas. Da priznamo nezavisnost i da izbrišemo Kosovo i Metohiju iz Ustava.

Uzgred, Zaev u istom intervjuu kaže da je njegova zemlja dobar model koncepta “društvo za sve” i da je “objedinila različite etničke zajednice”. Pa zašto to onda nije dobar model za Srbiju, da objedini sve etničke zajednice na svojoj suverenoj teritoriji, uključujući i kosovske Albance?

Zašto je samo za Srbe prihvatljiv model da se odreknu dela svoje teritorije, svojih građana, svoje istorije i kulturnog nasleđa, dok je za ostale moguće naći rešenje “društva za sve”? Licemerstvo, ako mene pitate”, prokomentarisao je Mlađan Đorđević.

 

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: