Đorđević za REGNUM: Vučić je vazal Nemačke, ide putem izdaje

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Privatna arhiva, Instagram/buducnostsrbijeav

Nemačke zastave, kojima je Beograd bio okićen nedelju dana pre posete Olafa Šolca, prilično su iznervirale stanovništvo Srbije, jer se nemačka zastava kod Srba vezuje za okupaciju. Tako je srpski političar, lider opozicionog pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević prokomentarisao REGNUM-u zvaničnu posetu Šolca Beogradu 10. juna.

Podsetimo, nemački kancelari je došao u Prištinu pre dolaska u Beograd. Tamo je izjavio da Srbija i Kosovo neće moći da postanu članice EU ako prethodno ne potpišu “međusobno priznanje”. Iz Prištine je nemački kancelari doleteo u Beograd, gde je zahtevao da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom, rekao je novinarima da je tog dana prvi put čuo da je priznanje Kosova preduslov za ulazak Srbije u EU.

Foto: Pokret Oslobođenje

Prema rečima Đorđevića, dodatno je žalosno što je nemački kancelar stigao u Beograd samo nekoliko dana nakon što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora omele posetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji.

„Šolc je došao u posetu nemačkom vazalu, predsedniku Aleksandru Vučiću, kako bi Srbiji postavio dva ultimatuma, koja moraju biti ispunjena da bi se Srbija integrisala u EU. Prvi od njih je priznavanje nezavisnosti Kosova, drugi usklađivanje spoljne politike sa politikom Evropske unije, odnosno, uvođenje sankcija Rusiji. Vučić se, sa svoje strane, pravio da prvi put čuje da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova. Ali u stvari, on sve ove uslove već sprovodi u praksi“, smatra Đorđević.

predsednik pokreta Oslobođenje smatra da je Vučić jednostavno „igrao za domaću publiku” kada je saopštio da je zahtev nemačkog kancelara za njega iznenađenje.

Olaf Šolc nam je došao kako bi potvrdio put kojim ide Aleksandar Vučić, a to je izdaja Kosova i Metohije, izdaja Republike Srpske i njeno nestajanje u centralizovanoj Bosni i Hercegovini, to je uvođenje sankcija Rusiji. Za one koji prate unutrašnju i spoljnu politiku to nije iznenađenje, ali za Srbiju predstavlja dodatno poniženje, jer je poseta usledila samo nekoliko dana nakon što je ministru Lavrovu zabranjeno da leti preko teritorije Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore.”

Mlađan Đorđević
Prema Đorđevićevim rečima, da je srpsko rukovodstvo zaista želelo da Lavrov bude u Beogradu 6. juna, uticalo bi na svoje susede, budući da u najmanje dve od tri balkanske zemlje – Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori – Aleksandar Vučić ima ozbiljnu političku težinu.

„Lično sam iznenađen rečima ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka koji je rekao da je Vučić ljut zbog otkazivanja posete. Da je zaista ljut, ne bi već 7. juna otišao na samit Otvoreni Balkan u Ohridu da pregovara sa onim političarima koji su 48 sati ranije zatvorili koridor za dolazak njegovog ruskog gosta. Očekivao sam da će Srbija barem uputiti protestnu notu ministarstvima spoljnih poslova Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore ali ništa od ovoga nije bilo“, zaključio je Mlađan Đorđević.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar