Đorđević: Zašto Vučiću niko u ruskim medijima ne postavlja neprijatna pitanja?

Đorđević: Zašto Vučiću niko u ruskim medijima ne postavlja neprijatna pitanja?

Autorski tekst Mlađana Đorđevića koji je objavljen na sajtu ruske državne agenciji Regnum prenosimo u celosti

Zašto srpskom predsedniku niko u Rusiji ne postavlja neprijatna pitanja?

Nekoliko dana sam razmišljao da li da napišem ovaj članak, ali na kraju sam zaključio da je njegovo pisanje u interesu celokupne ruske javnosti. Podstaknut je intervjuom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se pojavio u poslednjoj epizodi programa Formule moći Mihaila Gusmana na TV kanalu Rusija 24.

Đorđević: Zašto Vučiću niko u ruskim medijima ne postavlja neprijatna pitanja?
Piše Mlađan Đorđević

Budući lojalni gledalac ovog programa, koji je skoro deset godina gledao gotovo sve epizode, iznenadio me format ovog intervjua, koji je bukvalno izgledao kao plaćena reklama za predsednika Srbije. Pratila ga je muzika karakteristična za reklame, teme su se ticale samo onih oblasti u kojima je Vučić mogao da pokaže svoje pozitivne strane, pohvali ruskog predsednika i istakne samo pozitivne aspekte rusko-srpskih odnosa. I sve bi bilo u redu da naša veza već neko vreme nije bila tako napeta i puna problematičnih trenutaka.

Iz tog razloga ne mogu da se ne zapitam koja je bila svrha ovog intervjua. Da li je u interesu ruske javnosti da zatvori oči pred istinskim stanjem rusko-srpskih odnosa? Zašto nijedan ruski novinar nikada ne postavi predsedniku Srbije ni jedno neprijatno pitanje o njegovim izjavama i postupcima koji su negativno uticali na naše odnose?

Na primer, možete ga pitati da li i dalje veruje da je Rusija bila umešana u organizovanje navodnog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine. Vučić je ovom izjavom potom odredio Rusiju kao navodnog organizatora „pokušaja revolucije“ i „atentata na predsednika druge države“. Ili, ne odlazeći tako daleko, zašto ga ne pita koja je stvarna pozadina slučaja „špijuna iz ruske ambasade“ o kojem se saznalo pre samo godinu dana? Podsećamo čitaoce da je reč o slučaju u kojem je navodni službenik ruske ambasade u Srbiji Georgi Kleban, imenovan kao oficir GRU, navodno regrutovao srpskog vojnika i od njega kupio poverljive podatke.

Ovaj program, kao i mnogi drugi pre njega, mogao bi da posluži Vučiću kao prilika da objasni neprijateljsku kampanju koja se u srpskim provladinim medijima vodila protiv novinara, poslanika Državne dume, a nedavno i šefa Rosotrudničestva Jevgenija Primakova. Potrebno je samo insistirati da Vučić dokaže svoje tvrdnje, prema kojima mu je Primakov navodno ponudio da formira vladu uz učešće srpske opozicije, nakon čega ga je Vučić „izbacio iz svog kabineta“. Podsetiću vas da je sam Primakov sve ovo nekoliko puta negirao, a kampanja protiv njega u srpskim medijima već je dva puta započela. Da li je to dokaz „najboljih odnosa u istoriji“ između Srbije i Rusije koje je Vučić s ponosom proglasio?

Možda bi i Vučić mogao da razgovara o tome ko je i sa kojim ciljem nekoliko puta prikazivao anti-Putinov dokumentarac Vitalija Manskog na srpskoj državnoj televiziji , ako, kako je sam predsednik Srbije rekao u jednom intervjuu, „razgovara sa Putinom svaki put kad misli da je važno “. Možda je, nakon takve izjave, primereno pitanje da li je razgovarao sa Vladimirom Vladimirovičem o ovom filmu. Ili zašto srpski mediji iskrivljuju značenje reči ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, zbog čega je i sam ambasador nekoliko puta morao da se brani i opovrgava iskrivljene naslove koji se pojavljuju u štampi.

Da sam novinar koji razgovara sa Vučićem, u interesu ruske javnosti tražio bih od njega i dokaze o tvrdnjama da Rusija stoji iza nasilnih protesta protiv ponovnog uvođenja policijskog časa u Srbiji početkom jula. Tačnije, kako je Vučić tada rekao, „možda ne zvanična Rusija, već određene ruske paradržavne strukture“, „ruska duboka država“, među čijim predstavnicima su provladini srpski mediji ubrojali i suprugu Dmitrija Medvedeva Svetlanu Vladimirovnu, pa čak i fond Gorčakova. Pokušao bih da otkrijem da li je to istina i da li je Srbija preduzela bilo kakve korake da suzbije takve procese u budućnosti i ako da, koje.

Konačno, ako se u razgovoru dotakli nesumnjivo teških pregovora o statusu Kosova i Metohije, a pokrenuta je i tema Vašingtonskog sporazuma, zašto ga ne pitati nekada o posledicama ovog dokumenta na rusko-srpske odnose? Podsetiću vas da paragraf 8 govori o posvećenosti Srbije diverzifikaciji svojih izvora energije, što mnogi tumače kao udaljavanje Srbije od Rusije. Ako je, kako je rekao sam Vučić, energija okosnica naših ekonomskih odnosa, nije li to dovoljan razlog da se traži tačka 8? A da li je to povezano i sa Vučićevom odlukom da za ministra energetike imenuje Zoranu Mihajlović , koju mnogi u Srbiji smatraju američkim lobistom?

Đorđević: Zašto Vučiću niko u ruskim medijima ne postavlja neprijatna pitanja?
Printscreen

I još nešto o Kosovu i Metohiji. Zašto Vučiću ne postaviti pitanje o mogućem uključivanju Rusije u pregovore o statusu pokrajine i zašto Srbija to još uvek nije tražila, uprkos otvorenim predlozima Moskve? Naravno, možda neko misli da objavljivanje ovog trenutka nije u interesu ruske javnosti, ali ja se sa tim ne slažem. Isto se odnosi i na pitanje diplomatskog statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koje mu nikada nije dodeljeno, iako je to sam Vučić nekoliko puta obećavao. Zašto ovo obećanje još uvek nije ispunjeno? Ili zašto se Srbija, za razliku od Mađarske, nije složila da zajednički proizvodi vakcinu protiv koronavirusa, iako je takva ponuda stigla iz Rusije?

Mnogo je pitanja koja su ostala otvorena nakon ovog intervjua. U međuvremenu, razmislite, dragi čitaoci, zašto srpski mediji o tome nisu izveštavali ni nedelju dana nakon što je prikazan. Podsetiću vas da je Vučićev intervju za mali privatni internet portal dopisnice Bele kuće Ksenije Pavlović (The Pavlovic Today) bio široko preveden i objavljen u svim većim srpskim medijima. O razgovoru na ruskoj televiziji ni reči, proverite sami. Šta mislite, od koga i zašto srpski predsednik krije šta je rekao u intervjuu sa Mihailom Gusmanom?

Izvor: Regnum.ru

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Зорица Ракић
Зорица Ракић
3 meseci pre

Господине Ђорђевићу, на који начин да се ослободимо бедевија које нас уништише?!