EU i Petko, Kurti, SL i Vjosa hvale dogovor o energetici, Đorđević i Jakšić kritikuju: Mala je ovo zemlja koliki su to izdajnici!

Izvor:
Politički.rs, KoSSev, Foto: Printscreen, Privatna arhiva, Instagram

Nakon današnjeg sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine na kom je postignut dogovor o energetici na Severu, pristižu brojne reakcije međunarodnih, kosovskih i srpskih zvaničnika. Međunarodni predstavnici listom pozdravljaju hvaleći Miroslava Lajčaka, a predstavnici vlasti u Srbiji i na tzv. Kosovu jedinstveni su u oceni da je sporazum dobar. 

Od srpske opozcije, na ovako značajnu temu, jedno su se oglasili iz narodnog pokreta Oslobođenje, SDP „Oliver Ivanović“ i Narodnog slobodarskog pokreta

Međunarodni predstavnici se zahvaljuju Lajčaku, Borelj lično čestitao Vučiću i Kurtiju
Foto: Printscreen

Glavna poruka međunarodnih zvaničnika jeste podrška i pozdravljanje postignutog dogovora.

Prva poruka podrške stigla je iz EU, koja je pozdravila usvajanje Mape puta koju vidi kao korak napred u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u korist svih građana, prenosi portal KoSSev.

Poruku podrške poslao je i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode poručivši da je sada neophodna brza implementacija dogovora.

Čestitke Lajčaku uputila je i Evropska izvestiteljka Viola fon Kramon.

Potpisivanje sporazuma pozdravila je i američka ambasada u Prištini je on „dokaz da kada se Kosovo i Srbija angažuju sa kreativnošću i fleksibilnošću, građani obe zemlje imaju koristi“.

Portparol nemačke vlade Štefan Hebestrajt ponovio je poruku nemačkog kancelara Šolca – Nemačka u potpunosti podržava sledeće korake ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom u telefonskom razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz predsedništva sa Andrićevog venca.

Istu poruku preneo je i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Podršku sporazumu dao je i premijer Albanije Edi Rama, poručivši da je to pravi put.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ovaj sporazum nazvao je dobrim i kazao da je on rezultat rada Vlade koju vodi.

 I Vjosa Osmani hvali.

„Napredak koji je danas postignut u dijalogu Kosova i Srbije kroz postizanje sporazuma o energetskoj mapi puta je od ključnog značaja. Kao i uvek, Kosovo je pokazalo da je konstruktivno i aktivno uključeno u ovaj proces. Sada je implementacija ključni korak napred!“ – poručila je kratko na Tviteru.

Petar Petković i Srpska lista su se oglasili i pridružili Kurtiju i Osmanijevoj u pohvali dogovor.

U srpskoj javnosti skoro neprimetno je prošla vest o postizanju dogovora o energetici. Nju su, po običaju i po već razrađenom metodu, potisnule u drugi plan vesti o malo ljubavnim, a malo i pornografskim aferama tipa Nebojša i Dijana, Igor i Milena, Savo i Željko.

Razumljivo je onda što ne reaguje običan narod, nejasno je, ili verovatnije, potpuno je jasno što ne reaguju SANU, Matica Srpska, vrli srpski intelektualci i profesionalni Srbi spremni da polože život za srpstvo na Hepiju kod Marića ili na nekom od službinih Jutjub kanala.

Profesorski mudro ćuti Miloš Ković predsednik Pokreta za odbranu KiM, ćuti Dragoslav Bokan – čuva glasne žice da brani Porfirija kad bude poklanjao drugi Tomos, ćuti Aleksandar Raković – neko bi  greškom pomislio od sramote što je lagao oko autokefalnosti, ćuti padobranac Novi Miloš Jovanovič, ćute Boško Obradović, Milica 0,6 promila, Šešelj Vojislav i Vuk od Njujorka Jeremić. Ćute, ne isplati im se da se oglašavaju, mogu zapadu da se zamere, a i Vučić još nije Vladu sastavio, a on ume i da se seti.

Za ovu ološariju je i za očekivati da kalkulišu i da merkaju šta im se više isplati finansijski, sramota je što se ne oglašava Srpska pravoslavna crkva, Sabor, Patrijarh, vladike… ili njih više i nikoga više ništa i nije sramota.

Mala je ovo zemlja koliki su to izdajnici!

Jedan od retkih koji se kritički oglasio je nekadašnji organizator skupa 1od5 miliona i član GI SDP „Oliver Ivanović“, pravnik Marko Jakšić.

„Od ne damo Valač do pustiće nas da uđemo u Valač kad bude nešto moralo da se popravlja na niskonaponskoj mreži. Mala je ovo zemlja koliki su to izdajnici! Šta misliš ko je izdajnik Petkoviću Petre? Ti ili ja? Кako li se osećaju preci danas?“, poručio je u reakciji na svojoj Tviter stranici.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević sporazum je nazvao „novom Vučićevom izdajom“.

„Dok se javnost zamajava Dijanom Hrkalović i Nebojšom Stefanovićem, drugostepenim kriminalcima iz Vučićeve piramide zla, Savom Manojlovićem i Željkom Mitrovićem i apsolutno nebitnom temom rijalitija i nacionalnih frekvencija, Vučić nastavlja da sprovodi svoju izdaju ključnih nacionalnih interesa Srbije. Današnjim usvajanjem mape puta za primenu energetskih sporazuma nastavio je da rasprodaje Srbe na Кosmetu kao na pijaci dobijajući zauzvrat još malo vremena na vlasti da neometano pljačka Srbiju i uništava našu
zemlju“, rekao je Đorđević.

Mlađan Đorđević, Foto: Privatna arhiva, Politički.rs

Podsetio je na to da je „pokret Oslobođenje još početkom decembra 2020. godine upozorio da će celokupan energetski sistem na Severu preći sa srpskih kompanija na prištinskog operatora КOSTT, što je danas, kako on tvrdi, „sporazumom eksplicitno potvrđeno“.

„Nema sumnje da će privremene institucije u Prištini ovakav Vučićev ustupak iskoristiti u cilju daljeg pritiska na Srbe u našoj pokrajini. Ovim činom srpski potrošači na severu Кosmeta praktično se integrišu u energetski sistem Velike Albanije, budući da je prištinska energetska mreža već objedinjena s albanskom. Tako smo od Vučićevog ‘ne dam Valač’ i ‘ne dam Gazivode’ ipak dali sve to. Zbog toga će Vučić morati da odgovara“, dodao je Đorđević uz naznaku da će „nakon oslobođenja Srbije od Vučića, svi ovi sporazumi će biti poništeni i sva imovina naše države koju je predao Albancima će morati da bude vraćena“.

Vučić je prvi lider koji je samovoljno odustao od energetskog bogatstva

Foto: Printscreen/ YouTube Kanal 9

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodilarskog pokreta, ocenio je da je Vučić prvi i jedini lider neke države koji je samovljno odustao od energetskog bogatsva na nekom delu svoje teritorije, ili makar teritorije koja je u statusu zamrznutog konflkta i to u trenutku kada se na tlu Evrope vodi rat za energente.

Parović je napomenuo da će sporazumom biti legalizovano potpuno izdvajanje prenosne elektro mreže iz sistema upravljanja Republike Srbije, i da će ujedno biti i faktički ugašen EPS na sveru KiM i zamenjen novom firmom koja će poput Telekoma biti osnovana prema zakonima tzv Republike Kosovo.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar