22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Fatić: Agencija za borbu protiv korupcije U IME REŽIMA preti Vojinu Rakiću, jednom od naših svetski najpoznatijih filozofa

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović, Medija centar, balkans.aljazeera.net

Agencija za borbu protiv korupcije izdala je saopštenje u kome implicitno preti Vojinu Rakiću, jednom od naših svetski najpoznatijih filozofa, zbog krivične prijave koju je profesor Rakić podneo protiv direktora te agencije, izvesnog Sikimića, a zbog, koliko shvatam, brljanja s dokumentima i pokušaja pritiska na profesora Rakića u ime divnog režima koji vlada Srbijom, njenim pravosuđem i njenim “nezavisnim kontrolnim telima”.

Piše prof dr. Aleksandar Fatić, Foto: Printscreen YouTube/ RTS

U tom saopštenju, umesto da daju odgovore na navode krivične prijave profesora Rakića, ova vajna agencija navodi poznatu frazu da “radi po Ustavu i zakonu”, a potom drsko preti profesoru Rakiću da će on “odgovarati za krivično delo lažnog prijavljivanja”.

Naizgled, ova vrsta retorike ne razlikuje se od one retorike na koju smo navikli od javnih institucija još od Miloševićevog vremena. Kada vas uhvate u nekom nepriličnom aktu, vi kažete “to je po zakonu”, jer, uistinu, zakon vam daje pravo da radite u nekim okvirima, a vi onda to pravo koristite tako da postupate pogrešno, nepravično, štetno i nemoralno.

Godinama sam držao nastavu sudijama i tužiocima i svaki put sam naglašavao da odgovor “radim po zakonu”, iz iskustva, gotovo uvek znači “nemam pojma o svom poslu i kršim osnovne društvene norme, ali u skladu s ovlašćenjima koja imam”. Pošten čovek nikada ne kaže “radim po zakonu”, nego “radim pravično, ispravno, pošteno”. Po zakonu je nešto što se podrazumeva.

Ova vrsta ponašanja ne može se više tolerisati. Ne može se više trpeti da institucije u kojima rade pravnici sa četiri godine fakulteta bez diplomskog ispita koji, kako ispada, ne znaju čak ni osnovne elemente bića krivičnog dela lažno prijavljivanje, drsko i nevaspitano odgovaraju profesoru univerziteta i jednom od najvećih etičara u Evropi. To ponašanje nas je dovelo dovde, ono zahteva javno prevaspitavanje i deo je stravične javne nekulture i besprizornosti kojoj se posle političkih promena, jasno i javno, mora stati na put.

Profesor Rakić je već bio predmet javnog progona u tabloidnim medijima.

Prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor

Dužnost je svakog profesora univeziteta da stane u njegovu odbranu i da kaže kojekakvima koji misle da mogu drsko da se ponašaju i da mu prete: stanite malo.

Moramo SNS-u u pravosuđu i kontrolnim telima konačno da kažemo stanite malo.

I moramo, u saradnji sa našim američkim i evropskim prijateljima, konačno da razvrstamo imena ljudi koji se izdaju za opoziciju, a profitiraju od toga što im SNS štiti tokove novca u javnim institucijama kojima upravljaju, te za račun SNS-a sprovode mobing nad protivnicima političkog režima.

Mrak je uvek najgušći pre svitanja.

A svitanje mora da bude eksplozivno praskozorje s tranzicionom pravdom.

To je početak promena.

Prof. dr Aleksandar Fatić

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: