Fatić o sankcijama SAD: Cilj je da se Vučić povuče jer je izneverio obećanja data Bajdenu

Izvor:
Socialitas, Foto: Printscreen, Pixabay, MC

Američke sankcije valja očekivati za više stotina saradnika režima

Lista od 28 ljudi za američke sankcije koju je video Vuk Jeremić samo je prvi korak, posle stavljanja na tu listu Radojičića i Veselinovića, šampiona Vučićevog poligrafa koji su osumnjičeni od Stejt Departmenta za najteža krivična dela.

Piše prof. dr Aleksandar Fatić

Valja očekivati da će sankcije Stejt Departmenta biti uvedene za više stotina ljudi, u tri početna kruga: prvi krug su neposredni saradnici samog Aleksandra Vučića i njegovi najbliži saizvršioci, drugi krug čini vrh pravosuđa, posebno predsednici sudova, a treći krug obuhvata one koji su vršili represiju nad građanima u ime izvršne vlasti, i njih ima najviše.

Pojedinci iz drugog i trećeg kruga najmanje će osetiti same američke sankcije, jer to su samo poslušnici koji retko putuju i nemaju interese u inostranstvu, no oni će biti posebno izloženi lustraciji koju će SAD nametnuti neposredno nakon promene vlasti, uz podvrgavanje jednog broja njih tranzicionoj pravdi i specijalnom krivičnom postupku. To se posebno odnosi na korumpirane i poslušne sudije i predsednike sudova.

Namera američke administracije je da natera Aleksandra Vučića da se povuče a potom da ga podvrgne krivičnoj odgovornosti, iz tri razloga.

Prvi razlog je što je Vučić pokazao drskost i neprihvatljivo ponašanje zbog uvođenja Kine i njenih prljavih tehnologija na velika vrata u Srbiju.

Drugi razlog je zbog dopuštanja da Milorad Dodik intenzivira svoje radnje na narušavanju integriteta BiH.

Treći razlog je zbog uništavanja pravosuđa i upotrebe korumpiranih predsednika sudova za obračun sa protivnicima režima, od kojih su neki američki đaci i prijatelji današnjih američkih političara i stručnjaka za region.

Uz nerešavanje ubistava braće Bitići i otvoreno partijsko podržavanje onih koje Amerika tretira kao osumnjičene, to je samo po sebi, kao i ponovljeni udar na Bosnu i Hercegovinu, kako je to nedavno formulisao državni sekretar Bajden, lični razlog za mnoge u današnjoj administraciji da ovo neodrživo stanje konačno i definitino raščiste.

Sve ovo je, direktno ili indirektno, u dva svoja nedavna intervjua data regionalnim medijima rekao glavni američki stručnjak za Balkan i kreator politike Stejt Departmenta prema ovom regionu, Daniel Server.

Važno je znati kako funkcionišu sankcije i zašto se one u stvari uvode.

Sankcije se ne uvode na osnovu nekih “poverljivih podataka”, nego isključivo na osnovu otvorenog izvora, odnosno na osnovu javno dostupnih podataka, pre svega u medijima. To se vidi iz činjenice da su prva dva sankcionisana lica Radojičić i Zvonko Veselinović, koji su notorno poznati u srpskom društvu i detaljno obrađeni u velikom broju medija.

Nakon ovih ljudi, sankcije valja očekivati za širi krug saradnika režima koji su povezani sa sumnjom na ozbiljna krivična dela i korupciju, pri čemu uopšte nije važno da li se protiv njih vodi istraga ili ne, jer SAD shvataju da se srpskom pravosuđu ne može verovati i da je ono jedan od instrumenata Vučićeve vladavine nad narodom. Uostalom, ni Radojičić ni Veselinović nisu pravnosnažno osuđeni ni za kakvo delo, a za ovog prvog je predsednik lično izjavljivao kako je divan momak koji je prošao poligraf i nije kriv ni za šta.

Zahvaljujući spavačima službe u opozicionim redovima protesti su osujećeni i delom oslabljeni, ali to će samo dodatno zaoštriti američki pristup stanju stvari u Srbiji i proširiti listu kandidata za sankcije.

Očajnički manevri režima koji uključuju upotrebu svojih “spavača” u predsedništvima opozicionih stranaka (poput onih koji se povlače iz organa stranaka u ključnim trenucima, i imaju obrazac takvog ponašanja decenijama, po principu “družba je družba, a služba je služba”) sve više otkrivaju način rada režimskog aparata i ljude koji tom aparatu godinama služe predstavljajući se lažno kao advokati, intelektualci, opozicioni aktivisti, itd.

Iz navedenih razloga, sada se dešava sve ono što je Server otvoreno rekao: “Vučić je izneverio obećanja koja je dao predsedniku Bajdenu pre više godina. Mnogo kradu. Sada je gotovo.”

Naravno, pametan čovek zna kada je gotovo, i sam se povuče.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar