FN Tragač: Ne, Kina nije proglasila kraj epidemije

FN Tragač: Ne, Kina nije proglasila kraj epidemije

Veliki broj medija u Srbiji objavio je juče da je Kina proglasila kraj epidemije virusa korona.

Iako je situacija u Kini drastično bolja nego ranije u pogledu broja novozaraženih i preminulih, netačno je da je u ovoj državi proglašen kraj epidemije, piše FakeNews Tragač.

Sumnju u tačnost ove vesti pobudilo je to što se ona, izuzev u medijima sa našeg govornog područja, malo gde pojavljuje. Kineski mediji i portali državnih institucija takođe ne nude ovakvu informaciju.

Novinar Jun Mai prati situaciju u vezi sa virusom korona i o toj temi piše za ugledni portal „South China Morning Post“. FN Tragač je stupio u kontakt sa njim i zamolio ga za pojašnjenje u vezi sa navodnim proglašenjem kraja epidemije. Jun Mai navodi da se vlast u Pekingu pohvalila time što je „u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija“, ali da to ne znači da je proglašen kraj epidemije. Štaviše – napominje on – veliki broj striktnih mera je i dalje na snazi.

U svom obraćanju povodom virusa korona, predsednik NR Kine Si Đinping je 26. marta izjavio da je ta država podnela ogromne žrtve, ali da se situacija stabilno kreće u pozitivnom pravcu. „Život i rad brzo se vraćaju u normalu, ali se sigurno nećemo opuštati niti popustiti kontrolu”, rekao je on. Komentarišući ovu izjavu, Jun Mai za Tragač navodi da se „kretanje u pozitivnom pravcu“ ne može tumačiti kao „proglašenje pobede“.

Vest je preneo veliki broj domaćih medija pozivajući se na Fonet ili SputnjikAloInformerDanasRepublikaDirektnoStil KurirKurirPravdaSrbin.infoVesti-onlineNedeljnik AferaMoj Novi SadNovostiPinkSrbija danasMondoB92.netSandžačkeCentar za afirmaciju i razvojEspresoMedia portalTV Novi PazarK-013Javni servisGlas ZaječaraKrstaricaMedia-psVestinetSandžak danasKutak netNaša borbaSandžak liveOK Radio, TV Prva (Vikend vesti), RTV MagUžice oglasna tabla24 sata onlineBalkan TVGlas javnostiVojvodina infoEPančevo.

Izvor: FakeNews Tragač

Pošto smo i sami preneli ovu vest o bratskoj nam i voljenoj Kini, mi nećemo kao do sada za svaku laž (što je ljudski nije nam strano) klečati na kukuruzu.

Mi ćemo se, kao odgovorni građani i poštovaoci naredbi i želja vrhovnog nam komandanta (brata na Si Đipinga) Aleksandra, dodatno samoizolovati duže od policijskog časa, dezinfikovati pogani jezik preostalim zalihama vinjaka i budno motriti i prijavljivati svakog penzionera koga prometimo da se šunja, kad mu vreme nije, po mračnim uličicama.

Naša pažnja biće usmerena i ka drugim antidržavnim elementima, takozvanim gastarbajterima.

Zato, spavaj mirno Aleksandre, živeo nam ti, i živela Srbija!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare