Jelena Milić: Nemačka minira inicijativu Vašingtona za nastavak dijaloga o KiM

Jelena Milić: Nemačka minira inicijativu Vašingtona za nastavak dijaloga o KiM

BEOGRAD, 25.juna (Tanjug) – Podizanje optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija je Pirova pobeda Nemačke i pokušaj da se minira inicijativa Vašingtona za nastavak dijaloga o KiM, ocenjuje direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić nakon što su Hašim Tači i Avdulah Hoti otkazali učešće na sastanku u Beloj kući 27.juna,na inicijativu Ričarda Grenela sa predstavncima Beograda i Prištine.

Kako kaže, sada je “ogoljeno” koliko su akteri spremni da manipulišu mehanizmima tranzicione pravde da bi minirali Grenelove i Trampove napore.

To što kosovski predsednik Tači ne ide u Vašington kaže, je razumljivo, dok joj je manje razumljivo što ne ide premijer Hoti i dodaje da su politika Srbije i pametna, racionalna politika američke adminsitracije, ogolile mnoge stvari.

Jelena Milić: Nemačka minira inicijativu Vašingtona za nastavak dijaloga o KiM
Foto: ceas-serbia.org

Ona potez Specijalizovanog tužilaštva Kosova koje je suprtno praksi, objavio predlog optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, nije iznenađujuć i da na to upućuje nedavna izjava jednog od ključnih aktera nemačke političke scene Pitera BAJERA koji je, kako tvrdi, pozvao predstavnike Beograda i Prištine da ne idu u Vašington i ne prihvataju nikakav “prljavi” sporazum Ričarda Grenela.

“Ovo je Pirova pobeda, hteli su da miniraju vrlo koristan i za sada uspešan proces američke administracije koja se prvi put posle dužeg vremena u srpskoj javnosti vidi kao racionalna i objektivna u sagledavanju problem”, kaže Milić za Tanjug.

Ona smatra da će takav američki pristup, koji je otvoreniji, racionalniji i hladniji, sa mnogo manje skrivenih, partikularnih interesa nego što ih, kaže, imaju drugi “liberalni” akteri u Vašingtonu, a pogotovo u Berlinu, dugorčno pobediti.

Milić primećuje da je odmah po objavljenju vesti o optužnici protiv Tačija usledila serija komentara nemačkih zvaničnika i analitičara u kojima se, kako kaže, kao glavni razlog optužnice ne vidi pokušaj nalaženja pravde za srpske žrtve nego namera da se upropasti najavljeni sastanak u Beloj kući.

“Tako eksplicitno ogoljavanje – “da Bog da komšiji crkla krava” u međunarodnim odnosima nisam odavno videla. Pitam se šta je “ljubav Nemačke” – Aljbin Kurti ikada učinio za formiranje ovog suda na koji se sada svi pozivaju i srećni su što je otežao sastanak u Vašingtonu, a ne što je optužio Tačija i pokazao da postoji problem 2.500 ubijenih Srba za koje niko nikada nije odgovorio. To je tužno lice Nemačke koje vidimo”, navodi direktorka CEAS-a.

Ističe da Srbija i SAD treba da nastave da se približavaju i da zajednički rade na svom delu sporazuma i aranžmana, a da potom mehanizmi međunarodnog prava i institucija rade svoj posao i da pregovaraju sa prištinskom stranom.

“Da sam na mestu predsednika Vučića, tek sad bih otišla u Vašington i iskoristila ovu priliku medijske američke zainteresovanosti za temu i naglasila one stvri o kojima Eliot Engel nije nikada govorio – o disproporciji u broju poginulih i u stepenu i visini kazni”, kaže Milić.

Jelena Milić: Nemačka minira inicijativu Vašingtona za nastavak dijaloga o KiM
Foto: Pixabay, Printscreen, Instagram/ buducnostsrbijeav

Ona smatra da da predsednik Vučić treba da ode u Belu kući i pokaže da je približavanje i bolja saradnja sa SAD-om proces, a ne jedan izolovani “incident” zbog statusa i pregovora o KiM i da iskoristi priliku da što većem broju različitih američkih aktera prenese informacije i činjenice o balansu žrtava i kazni i licemerju zapadne međunarodne zajednice.

Upitana da li Vašington ima odgovor na novonastalu situaciju, Milić kaže da ne želi da spekuliše šta je bio cilj i da li su u Beloj kući prijatno ili neprijatno iznenađeni, ali smatra da je za Grenela ovo mnogo više korist nego šteta.

Kako kaže, sada je “ogoljeno” koliko su akteri spremni da manipulišu mehanizmima tranzicione pravde da bi minirali njegove i Trampove napore koji su, ističe Milić, vrlo kompatibilni sa politikom SAD u kontinuitetu na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Milić ukazuje i na nedavnu izjavu profesora Kolumbija Univerziteta Dejvida Filipsa, koji je bio Tačijev savetnik, a koji je, kako navodi, iznenađen činjenicom da se SAD i Srbija približavaju i govori da je to greška i da je uvek mislio da je Vašingtonu samo Kosovo “klijent”, ukazuje Milić.

“Oni koji sada gube, a čija se politika i tvrdoglavost u vezi sa rešenjem za KiM sada ogoljavaju, celu stvar predstavljaju tako da ako se napravi kompromis prema Beogradu, to je okretanje leđa od Kosova. Niko ne želi da vidi, osim predsednika Vučića i malog kruga ljudi, koliko je pronalaženje kompromisa dobitnička situacija za ceo Balkan”, navodi Milić.

Jelena Milić: Nemačka minira inicijativu Vašingtona

Vest o podizanju optužnica za ratne zločine OVK je, kaže Milić, prva “polupozitivna” vest posle 20 godina koja govori da zapadna međunarodna zajednica pokušava da utvrdi odgovornost za 2.500 ubijenih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM od strane OVK, a za koje niko nikada nije osuđen.

“Ovo je u tom smislu mali pozitivan korak za žrtve i njihove porodice koje 20 godina ne dobijaju nikakav epilog. Nažalost, za sada se radi samo o 100 ubistava među kojima nisu samo Srbi, ali bolje išta nego ništa”, navodi Milić.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare