Jovana Jokanović: Evrovizija za naučnike

Izvor:
Politički.rs, Ilustracja, Foto: X/jokanovic_jovana, Printscreen YouTube

Veći sam ljubitelj nauke od onih koji sede u upravnim odborima kompromitovanih svetskih institucija; dublji sam analitičar od onih koje nazivate teoretičaima zavere. A dovoljno sam medijski pismena da uočim da obe grupe pecate na gebelsovske fore.

Piše: Jovana Jokanović, Foto: Instagram/jokanovic_jovana

Osvrnula bih se na ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade za medicinu.

Koncept mRNA je počeo da se razvija još 1960. godine. Od tada istraživanja idu u pravcu toga da se ovaj mehanizam iskoristi pre svega u terapijama lečenja onkoloških i teških hroničnih oboljenja. Nažalost, još uvek se nije razvila terapija koja bi na bazi tog koncepta donela bezbedne i komercijalne metode lečenja.

Da se razumemo, najverovatnije će istraživanja u oblasti mRNA u budućnosti zaista dovesti do nekog naučnog otkrića, ali se ta istraživanja moraju voditi pod ,,Clinical Trials”. Moraju biti dobrovoljna, razvijati se u fazama i biti praćena u vremenu. Taj se proces dobrovoljnosti i ročnosti malo prekršio kada je reč o terapijama koje se naslanjaju na ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade. Mada se sada neću baviti time, već su sugerisati na ključne problematične tačke Nobelovog komiteta uopšte:

1. Proces selekcije;
2. Pristup grantovima i finansijama pre nominacija;
3. Lobiranje i propaganda;
4. Politizacija.

Imajući u vidu navedeno, možemo da napravimo analogiju sa izborom za pesmu Evrovizije.

Dakle, i tamo se može zadesiti neka solidna pesma (mada je estetika godinama u padu), neki performansi mogu biti i zabavni… ali je jasno da je sve to daleko od najbolje muzike, ali je daleko i od muzike za široke mase. To je, očito, propagandni projekat koji je pre svega političko-sociološki, pa onda i sve ostalo.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare