Jovana Jokanović o Grigorij Perelmanu: Moralna veličina i čovek koji je ponizio lažne naučne institucije

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen YouTube

“Malo se priča o ovoj moralnoj veličini i jednim od retkih istinskih naučnika današnjice – Grigorij Perelman – čovek koji je ponizio lažne naučne institucije odbivši sve materijalne i nematerijalne nagrade koje je dobio za rešavanje Poenkaerove hipoteze.

Grigorij Perelman, Аутор: George Bergman – Mathematisches Institut Oberwolfach (MFO), GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11511619

2006. godine, Perelmanu je ponuđena Fildsova medalja za doprinos geometriji i revolucionarni uvid u analitičku i geometrijsku strukturu Ričijevog toka, ali je odbio nagradu, izjavivši:

‘Ne zanima me novac ili slava; ne želim da budem izložen poput životinje u zoološkom vrtu.’

Časopis Science proglasio je Perelmanov dokaz Poenkareove hipoteze kao naučni ‘Proboj godine’, što je prvo takvo priznanje u oblasti matematike.

Godine 2010. objavljeno je da je ispunio kriterijume za dobijanje prve nagrade ‘Klejove Milenijumske nagrade ‘za rešavanje Poenkareove hipoteze, međutim Perelman je odbio nagradu od milion dolara.

Takođe, još je 1996. godine odbio prestižnu nagradu Evropskog matematičkog društva.

A prethodno je odbio poslove na univerzitetima Prinston i Stanford.”, podsetila nas je na društvenim mrežama naša najtalentovanija slikarka, Jovana Jokanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare