Jovanov i Jovanović će tražiti “jezičke patrole” za Mađare u Vojvodini?

Jovanov i Jovanović će tražiti “jezičke patrole” za Mađare u Vojvodini?

Dok je bio predsednik Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov je najavljivao da će ta stranka formirati “jezičke patrole” kojima će utvrđivati u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

– Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima građani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništem – govorio je tad Jovanov kritikujući na sva zvona mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu politiku.

To je bilo ne tako davne 2014. godine, građani su osudili takvu rasističku zamisao Jovanova i njegove DSS i stvar je utihnula.

Demokratska stranka Srbije te godine nije prošla cenzus na izborima a Jovanov je naprasno uvideo viziju Aleksandra Vučića, pretrčao u SNS i revidirao, kao i svaki politički konvertit i poltron, svoje stavove o Viktoru Orbanu, mađarskom jeziku i jezičkim patrolama.

Pošto Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić ne mogu da funkcionišu bez stvaranja veštačkih tenzija i održavanja neprekidne napetosti u društvu, a sve da bi sakrili svoju pljačku, nesposobnost i aktuelnu katastrofalnu situaciji zbog pandemije korona virusa, odlučeno je da se ponovo aktivira priča o “jezičkim patrolama”.

Poznato je da Vučić preko Milenka Jovanova i Nenada Popovića kontrolišu Demokratsku stranku Srbije i njenog predsednika Miloša Jovanovića, a pošto napredno napuderisani ex radikali moraju da zadrže svoj novostvoreni proevropski stajling a ni Orbanu ne smeju da se zamere, Milošu Jovanoviću je došapnuto šta treba da radi.

Naš izvor iz DSS priča da u nekoj od tv emisija, u kojoj će se Miloš Jovanović pojaviti narednih dana, moraće da zakuka nad srpstvom  i pokrene pitanje znaju li Mađari u Srbiji dobro gramatiku srpskog jezika. Jovanović će, kao što je to i red kod nacionalista na baterije, ponovo pokrenuti pitanje “jezičkih patrola” i imaju li prava na državljastvo oni koji ne poznaju dobro srpski jezik.

Mora Miloš Jovanović da pokuša da poseje seme zla među komšijama u Vojvodini i mora da odradi došapnuti domaći zadatak, mada su i naprednjaci a i sam Jovanović svesni da će domet te priče biti nikakav. Nekoliko osuda od građanskih NVO, nekoliko naslova po tabloidima i nekoliko pijanih ljotićevca koji će ga podržavati na društvenim mrežama je sve što će se desiti. Od koga je i to je dovoljno, bitno je da se par dana nešto priča i dešava, samo da se ne govori da u bolnicama lekari dobijaju jednu masku dnevno.

Tako će Sorbonin đak Miloš Jovanović i Vučićev Milenko, kursista Nacionalnog demokratskog instituta (SAD), Beogradske otvorene škole i Fondacije Konrad Adenauer, Beogradskog fonda za političku izuzetnost itd., ispaliti još jedan metak u umiruću Srbiju i time opravdati poverenje onih koji su ih pripremili, doveli i postavili tu gde jesu.

M. Milovanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare