Ko po školama tajno snima đake i šalje Ministarstvu prosvete?

Ko po školama tajno snima đake i šalje Ministarstvu prosvete?

Da li je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović slagao direktore beogradskih škola, kada ih je zamolio da pojačaju kontrolu jer su na mejlove Školske uprave i Ministarstva prosvete stigli video klipovi sa dokazima da se u školama ne pridržavaju propisanih načina ponašanja?

Ili je neko zloupotrebio Filipovićev broj telefona i poruku takve sadržine bez njegovog znanja poslao direktorima škola, pitanja su na koja iz Ministarstva prosvete odgovor nismo dobili.

Nakon što je Danas u utorak objavio sadržinu pomenute poruke, koju je prosledio direktor jedne beogradske škole, Ministarstvo prosvete se juče oglasilo saopštenjem u kome tvrdi da se u javnosti pojavila netačna informacije da građani upućuju Ministarstvu predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelji koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama.

„Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi Beograd i Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom“, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kome ono „apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama, jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost“.

Zanimljivo je, međutim, da je dnevni list Blic 5. septembra preneo izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je rekao da i on sam svakodnevno dobija snimke na kojima se vide đaci, pa i nastavnici bez maski, i upozorio da će reagovati na svaki takav slučaj.

Ko po školama tajno snima đake i šalje Ministarstvu prosvete?
Printscreen

Iz Ministarstva su juče u saopštenju poručili da „nemaju mehanizam da spreče da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole“, ali je ostalo nejasno da li imaju saznanja da se to dešava, ako s druge strane tvrde da video snimke nisu dobili. A ako ih nisu dobili, zašto apeluju na roditelje da ne snimaju đake?

Tri direktora beogradskih škola potvrdila su našem listu da je poruka načelnika ŠU Beograd stigla u zajedničkoj Viber grupi načelnika i predsednika opštinskih aktiva direktora škola, a oni su je dalje prosledili direktorima sa teritorije svojih opština.

I ne samo to, list Danas dobio je dokaz da su pojedini direktori Filipovićevu poruku prosledili nastavnicima u svojim školama, što nam je potvrdio i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On za Danas kaže da je tu poruku dobio od predsednika sindikata Dvanaeste beogradske gimnazije, a ona je prosleđena svim zaposlenim u toj školi.

Direktori sa kojima smo razgovarali kažu da im nije jasno zašto Ministarstvo demantuje načelnika Školske uprave, za koga veruju da ih je dobronamerno upozorio da pojačaju kontrolu i obrate pažnju da se đaci pridržavaju propisanih mera zaštite za sprečavanje infekcije virusom korona.

Pretpostavljaju da je saopštenje Ministarstva usledilo kao reakcija na izjavu Aleksandra Markova našem listu, u kome je on, komentarišući pomenutu poruku, rekao da bi „načelnik Školske uprave morao da zna da je neovlašćeno snimanje maloletnika zabranjeno“, te da bi „bolje bilo da prijavi građane koji su to radili, a ako sumnjaju da se mere u školama ne poštuju, neka pojačaju inspekcijski nadzor“.

U Ministarstvu tvrde da im se građani o nepoštovanju epidemioloških mera obraćaju direktno, da to prijavljuju i prosvetnoj inspekciji, kao i preko kontakt centra republičkih inspekcija Vlade.

Do sada je, kažu, upućen mali broj takvih predstavki i nijedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverila da li se poštuju.

Osim toga, redovno se održavaju i sastanci aktiva direktora. Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost.

Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja, poručili su iz Ministarstva.

Opomene za kršenje mera

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

„Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i sastanci aktiva direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale. U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna. Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave“, prenosi se u saopštenju Ministarstva prosvete Šarčevićeva izjava.

Izvor: Danas/ Autor: V. Andrić

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare