Kosović (Oslobođenje): Krah Vučićeve američke avanture

Na glasine o gašenju beogradske kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), reagovao je Nikola Kosović, generalni sekretar pokreta Oslobođenje.

Na glasine o gašenju beogradske kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), reagovao je Nikola Kosović, generalni sekretar pokreta Oslobođenje. Podsetimo, DFC je u Beograd došao pre samo pet meseci, kao deo paketa predviđenog Vašingtonskim sporazumom, a spekulacije o zatvaranju je podgrejala ostavka Džona Jovanovića, direktora regionalne kancelarije ove institucije američke vlade.

„Vučić je imao dva aduta na koje je igrao kada je potpisivao Vašingtonski sporazum. Jedan je bio Trampov ostanak na vlasti, a drugi ekonomska pomoć Srbiji. Sada, ni pola godine kasnije, vidimo koliko je to bila hazarderski loša procena“, istakao je Kosović u pisanom saopštenju.

Generalni sekretar Oslobođenja navodi da je predsednik Srbije pokušao da se „dodvori Donaldu Trampu“ učešćem u američkoj izbornoj kampanji, te da je poraz republikanskog kandidata u novembru pogoršao poziciju Srbije pred novom demokratskom administracijom.

„Od benefita Vašingtonske avanture ostala je samo finansijska pomoć, a podsetimo se da su tada najavljivane milijarde dolara“, ističe on.

Pokret Oslobođenje je i ranije upozoravao da su sredstva namenjena finansijskom paketu „iskorišćena u koruptivne svrhe“, optužujući tada predsednika Vučića da je „prisvojio sredstva planirana za Srbiju“.

„Vučić je u Vašingtonu prodao još deo suvereniteta Srbije, obavezao se da će dopustiti ulazak tzv. Kosova u međunarodne organizacije, prekinuo je kampanju povlačenja priznanja i pozvao Izrael da prizna Kosovo. Zauzvrat, kao što vidimo, Srbija neće dobiti ništa“, ponavlja Kosović.

On podseća i da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken već hvalio delove Vašingtonskog sporazuma koji se odnose na obaveze Srbije:

„To znači da će Bajdenova administracija koristiti ono što im odgovara za pojačan pritisak na našu zemlju, a da potencijalne benefite ukidaju“.

Kosović kaže da je sada jasno da je Vučić „svojim američkim avanturizmom“ Srbiju doveo u nezavidnu poziciju i otežao odbranu Kosova i Metohije.

On je podsetio da je tim sporazumom Srbija nanela štetu i svojim odnosima sa Kinom, Rusijom i arapskim svetom, koji su, kako se navodi, „tradicionalni partneri naše zemlje“.

„Taj potez će biti proučavan na katedrama međunarodnih odnosa kao primer očajnog vođenja spoljne politike“, zaključuje Kosović.

Ostavite komentar