Vučić sklanja Marka Đurića ŠTO DALJE OD SEBE, zna da mu je ON NAJVEĆA PRETNJA, ili se “Aco Srbine” kandidovalo za ambasadora tapšanjem, ulizivanjem i tvitovanjem?

Vučić sklanja Marka Đurića ŠTO DALJE OD SEBE, zna da mu je ON NAJVEĆA PRETNJA, ili se “Aco Srbine” kandidovalo za ambasadora tapšanjem, ulizivanjem i tvitovanjem?

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu. Informaciju koja se ovih dana pojavila u srpskim medijima potvrdili su diplomatski izvori.

Jedno od najvažnijih diplomatskih nameštenja tako je otišlo u ruke Vladinom službeniku koji se ponajviše isticao ulizištvom spram predsednika Vučića, piše portal Luftika.

Čestitke onome koji nađe neka druga njegova dostignuća u diplomatiji.

Meseci su bili potrebni da Srbija pronađe adekvatno kadrovsko rešenje za Đerđa Matkovića.

Sada, kada se rešenje pojavljuje u liku direktora Kancelarije za KiM, javnosti će ostati nejasno kakvi su to kriterijumi bili u opticaju.

Ovo su neki od kriterijuma koji su, možda, bili odlučujući u ovom izboru, pretpostavlja Luftika.

Aco, Srbine!

Primera radi, direktor Vladine kancelarije istakao se glasnim skandiranjem i proslavom pobede na kosovskim izborima 2017. godine. “Aco Srbine” orilo se Mitrovicom, a Đurić je vodio skandiranje.

U pozadini, malo iza kadra, ostali su graodnačelnik Kosvske Mitrovice Rakić, ali i biznismen Milan Radojčić, koji će uskoro postati potpredsednik Srpske liste, i jedan od osumnjičenih (prema kosovskom tužilaštvu) za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića.

Kako politicki.rs saznaje, Đurić se od tada, zbog svog neviđenog ulizištva, među saradnicima i osobama iz okruženja predsednika Aleksandra Vučića imenuje i označava kao “ono”, što asocira na ne baš mirisni krajnji produkt varenja, a u međusobnoj prepiski za Đurića koriste skraćenicu AS, izvedenu od Markovog orgazmičnog “Aco Srbine!

To što nije omiljen u Vučićevom okruženju a i sam ga Vučić, kad se kamere ugase najčešće tretira kao “ono”, ne znači da Vučić nije svestan opasnosti koja mu preti od Marka Đurića, ma kako Marko izgledao tupavo i bezopasno.

Vučić se plaši pašićevskog pedigrea Marka Đurića, njegove uloge u “Otporu” kao i neraskidivog prijateljstva sa Srđom Popovićem iz Kanvasa, te jake zaleđine i veze sa ambasadama koje Đurić ima zahvaljujući svojoj porodici i poreklu. Aleksandar Vučić je siguran da je Đurić pripreman i spremljen da,  kad to bude trebalo, preotme Srpsku naprednu stranku i samim tim ugrozi i njega i njegovu vlast. Jasno je Vučiću da će mu najveći broj najviših naprednjačkih funkcionera prvi zabiti nož u leđa čim dobiju signal od dve najuticajnije ambasade, mnogi su ionako besni jer nisu i neće biti finansijski namireni onoliko koliko misle da zaslužuju, i zato ga šalje što dalje od sebe, kao što je i Đinđić, iz istih  razloga, poslao podivljalog Markovog rođaka Milana St. Protića u Vašington za ambasadora, da se bar malo rastereti vampira koji su mu za vratom.

O precima Đurića i Protića, zbog kojih Srbija i danas jauče, možete više pročitati OVDE.

Na današnji dan je streljan Apis, kako bi se sakrio lopovluk predaka Marka Đurića i Milana St. Protića; “Đurić spremljen da bude naslednik Aleksandru Vučiću”

Ekspresivno tapšanje

Dve godine kasnije, piše dalje Luftika, Đurić se istakao i vrlo strastvenim tapšanjem koje je zabeleženo dok je predsednik držao konferenciju posvećenu baš novim izborima na Kosovu.

Đurić se nije sakrio u pozadini, već je u prvom planu izražavao svoje oduševljenje.

Tom prilikom, ni on ni njegov šef nisu objasnili kako je izgledao izborni dan na Kosovu. Ubedljiva pobeda Srpske liste, po severnokorejskim standardima, bila je važnija.

Tvitom na Zaharovu

Meseci su prolazili, a Đurićev entuzijazam za odbranu lika i dela predsednika nije jenjavao. Iskoristio je priliku kada je Vučića “brutalno” napala portarolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je tvitovala “Niske strasti”, a Đurić je odgovorio povišenim strastima:

– Sram vas bilo! Zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju – napisao je Đurić na Tviteru.

Posle je dodao da bi Zaharovu trebalo da bude sram još 100 puta. Nakon ovako oštre reakcije, Vučiću su se izvinili i Putin i Lavrov.

Saopštenjem na Tanju Fajon

– Dalje ruke od srpske demokratije. Ne dajete niti oduzimate legitimitet parlamenta jedne suverene države Vi, već građani na izborima. Legitimnost srpskom parlamentu u demokratskom procesu dali su građani Srbije – napisao je Ðurić, nakon što je poslanica Evropskog parlamenta rekla za Novu.rs da je upitan legitimitet Skupštine u kojoj nema opozicije.

Đurić je onda potegao oružje koje je prethodno čuo od šefa:

– Kao neko ko u porodici ima Jevreje stradale u Holokaustu, znam da nije legitimno oteti jevrejsku vilu u kojoj ste smestili svoju stranku – poručio je Ðurić Tanji Fajon.

Budući ambasador Vašingtonu ovim je pokazao pun diplomatski potencijal

Biografija budućeg ambasadora

Kako se navodi u njegovoj biografiji, Marko Đurić je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu BU. Godine 2000. priključio se pokretu Otpor.

Kao tinejdžer oprobao se u novinarstvu, uređujući i vodeći omladinski politički tok-šou na Radio Beogradu 202 tokom 2001. i 2002. godine.

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića. Od 2010. član je Glavnog odbora SNS.

Tokom 2011. godine pomogao je osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog tima za spoljnu politiku i evropske integracije.

Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS. Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim jezikom. Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016.

Lufika.rs/ Dragana Vidić, politicki.rs/ M. Milovanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare