Lavrov u Beogradu – POSLEDNJA OPOMENA VUČIĆU

Lavrov u Beogradu – POSLEDNJA OPOMENA VUČIĆU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u utorak, 15. decembra, u posetu Beogradu.

Lavrov će se sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

Očekuje se da će se Vučić i Lavrov obratiti javnosti posle razgovora.

Ova poseta, koja se dovodila u pitanje do poslednjeg trenutka, u diplomatskim krugovima se smatra kao poslednja opomena Rusije Aleksandru Vučiću pred njegov definitivni zaokret ka NATO paktu, odustajanju od borbe za Kosmet u Ujedinjenim nacijama i predaji prirodnih resursa Srbije finansijerima novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Naš izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova navodi da je Lavrovu ova poseta jedna od neprijatnijih jer oseća lično gađenje prema predsedniku Srbije, i želeo je da se ne desi, već da samo poseti BiH.  Tom prilikom bi sve što ima da kaže rekao Miloradu Dodiku koji je to trebalo da prenese Aleksandru Vučiću, međutim, na insistiranje samog predsednika Putina, koji poštuje srpsku istoriju i žali zbog moralnog i svakog drugog posrnuća srpskog naroda, kao i zbog samih strateških interesa Rusije na Balkanu, Lavrov će lično podsetiti Vučića na sve ono važno što je ranije dogovarano a što nije ispunio.

Lavrov će podsetiti Vučića da zajednički dogovor o vojnoj neutralnosti Srbije postoji samo na papiru a da NATO oficiri i dalje sede u Generalštabu, kadriraju Vojskom Srbije, i da po informacijama do kojih je došao MIP Rusije, Vučić preko posrednika iz EU uveliko nudi članstvo Srbije u NATO.

Dogovor Rusije i Srbije o zajedničkom delovanju na postepenom premeštanju pregovora o Kosovu i Metohiji iz Brisela u Ujedinjene nacije je još jedna od važnih tačaka iz dogovora Putina i Vučića na kojoj od strane Srbije ništa nije rađeno. Naprotiv, Vučić kukavički, iz straha od administracije novog predsednika SAD Bajdena i njenih partnera, birokrata u EU, daje sve što je navedeno u Briselskom sporazumu, za koji se na kraju ispostavlja, kako koju tačku srpski režim ispuni, da je u stvari sporazum o poklonu, kapitulaciji i izdaji.

Treće što je dogovoreno a Vučić ne ispunjava je smanjenje uticaja SAD na Vladu Republike Srbije. Suprotno dogovoru, Vučić je sastavio srpsku Vladu po spisku dobijenom od ambasada SAD, Velike Britanije i Nemačke, a dodatno je ponizio Rusiju dajući mesto ministra karikaturalnom Nenadu Popoviću, koji pokušava da sam sebe predstavi kao ruskog čoveka, kao i postavljanjem Ivice Dačića na ceremonijalnu poziciju predsednika Skupštine.

Sa velikim negodovanjem se u ruskom MIP-u posmatra ponašanje Zorane Mihajlović koju Zapad priprema za predsednika Vlade posle sledećih izbora. Naravno, ako Zorana do tada završii sve što je dogovoreno vezano za energetski sistem Srbije, gasno snabdevanje i na kraju, kao poslasticu, isposluje dozvolu Rio Tintu da nesmetano opljačka i zatruje pola Srbije.

Rusija je svesna nemoći Aleksandra Vučića i da ne može bez dogovora sa strancima ni običnog sekretara u nekom ministarstvu da postavi. Zato mu je ranije i nudila pomoć, kako zbog svojih strateških interesa, zbog interesa moćnih oligarha, tako i zbog ljubavi koje srpski narod oseća prema Rusiji, a Rusiji je, ma kako velika bila, ipak potreban svaki prijatelj u svetu u kome još uvek postoji samo jedna velika sila – SAD.

Rusija je nudila Vučiću da otrgne i sebe i Srbiju iz ruku zapadnog okupatora a Vučić je tu pomoć samo deklerativno prihvatao pred svake izbore, pokušavao da zamaže oči i Rusima i Srbima kupujući nešto od ruskog naoružanja, a sve vreme, kao i svaki kolaboracionista radio i radi kako mu okupator naredi.

Srbija je imala Milana Nedića za koga se možda može i naći po neko opravdanje što je bio sluga okupatora. Bio je rat,  neke srpske živote je spasio i nije se sam nudio da to postane, fašisti su mu to ponudili…

Ovaj naš novi Nedić, iz Bugojna poreklom, sam se nudio modernim fašistima, sam poklanjao i davao i više nego što traže i ničije živote nije spasao, već ko zna koliki je broj žrtava njegove bezumne lažovske vladavine koje su pobegle iz zemlje, koliki je broj onih koji su od Vučićevih janjičarskih izvršitelja izbačeni na ulicu, koliko su umrli od gladi ili izvršili samoubistva ne mogavši da se psihički izbore sa beznađem u koje ih je fensi radikalska bitanga iz Jajinaca dovela.

Zato je za Srbiju i sve njene građane ova poseta Sergeja Lavrova verovatno jedna od najvažnijih po njenu budućnost.

Bude li Vučić prihvatio pruženu ruku i poslednju ponudu Rusije za preživljavanje Srbije a i njega samog, možemo se nadati koliko-tolikoj samostalnosti, nezavisnosti i nekom prosperitetu jer će doći do povlačenja i stranih nazovi investitora i nepotrebnih investicija, stranih zelenaških banaka i Srbija se kao država može okrenuti sebi, razvijanju svoje privrede i oslanjanju na svoj potencijal.

Bude li predsednik Srbije po starom običaju pričao, dogovarao i obećavao jedno a radio sve suprotno, što Rusija pretpostavlja i očekuje, definitivno ćemo izgubiti poslednju branu i oslonac da nas ne pretvore u Indijance, otmu još zemlje koliko im treba i sabiju u još manji rezervat od ovoga, gde ćemo se međusobno pljačkati i ubijati, jer nećemo imati ni šta da jedemo.

Preživeće samo onaj ko na vreme pobegne.

Miša Milovanović

Foto: Press-služba MID RF, Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Naxis 605
Naxis 605
3 godine pre

Nadam se ce nam braca Rusi i Kinezi pomoci da oteramo ovu posast sa vlasti.