Ling Long – godinu dana kasnije

Izvor:
Politički.rs, Foto: Politički.rs, Pokret Oslobođenje, Printscreen YouTube

Tog 12. juna 2021. bilo je već 45 dana otkada je građevinski inspektor kineskom Ling Longu, u skladu sa zakonima Republike Srbije, dao nalog da ukloni 47 hektara objekata koji su ilegalno izgradili. Predstavnici opozicionih stranaka, pokreta i aktivisti okupili su se u Zrenjaninu da na zajedničkom masovnom protestu poruče – „država nije reagovala – moraćemo mi“.

Prof. dr Duško Kuzović i prof. Davor Kalajžić

Država je ipak reagovala. Tako što nije reagovala!

Nedugo zatim, saznali smo zašto novinarima nije bilo dozvoljeno da snimaju i izveštavaju i zašto država ćuti. U Ling Longu rade kineski osuđenici i vijetnamsko crno roblje, a čuvari su kineski vojnici. Ugovorom između Srbije i Kine, naša država praktično je pretvorena u novi Guantanamo, a teritorija pod fabrikom Ling Long u kinesku exteritoriju na kojoj ne važe zakoni Republike Srbije. Iste eksteritorije nikle su i u Smederevu, Boru, okolini Loznice, Rađevine i Jadra, Kragujevca i mnogih drugih mesta u Srbiji, koju su okupirale strane kompanije, sve uz najavu novih „investicija“ sličnog tipa. Kroz „success fee“ finansijsku nagradu za krivično delo „trgovina uticajem“, neokolonijalisti su se dobro učipili i utalili sa vlašću, što im je omogućilo da odu i korak dalje – da počnu proces odvođenja naših radnika na prinudan rad u treće zemlje. Glavni mehanizam prisile i ucene je masovno otpuštanje zaposlenih, posle čega ini ostaju bez prihoda, pa bivaju prinuđeni da prihvate odlazak u radničko ropstvo.

Ropstvo se u Srbiju vratilo na mala vrata. Otimanje dragocenog zemljišta i vodnih resursa, praćeno je nezabeleženim nivoom trovanja životne sredine, uz manijakalno pražnjenje džepova svih građana Srbije. Izdajnički parapredsednik je sa svojom mafijaškom klikom poklonio budžetske „subvencije“ stranom robovlasničkom okupatoru, po sistemu – ja tebi, ti meni. Predstavnik Republike Srbije, direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije, Jovan Vorkapić, je kineskoj pokrajini Shandong i njenoj kompaniji u Srbiji, Ling Longu, poklonio u vlasništvo (!!) 96 hektara njive prve klase u preplodnoj Vojvodini i pride izvršila konverziju poljoprivrednog u građevinsko zemljište, iako je to Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, čl.22, zabranjeno. Na to treba dodati i oko 30 ha pristupnih saobraćajnica, kanala i ostale putne i zemne infrastrukture.

Za to vreme, u Srbiji stoji zakopano preko milion zahteva za legalizaciju različitih objekata, uglavnom stambenih, koji su blokirani upravo radi navedenog člana. Ling Long, kompanija sa državnom kineskom pozadinom, dobila je preko 80 miliona eura subvencije od Republike Srbije, kojim je pokrivena plata za oko 600 budućih zaposlenih u periodu od oko 27 godina. Dakle, Kinezima ostaje čisti profit koji iznose iz Srbije.

Da naprednjačkoj pljački nema kraja, pokazuje i podatak da je Milenijum timu odobreno i iz zrenjaninskog budžeta isplaćeno 400 miliona dinara za „razminiranje“ terena na kome niče Ling Long. Posao je obavljen za oko 6 dana, bez tendera i bez prisustva vojnih i MUP-ovih ekspertskih timova za razminiranje. Tako su višedecenijske oranice u upotrebi, preko noći „razminirane“ i prevedene u građevinsko zemljište. 500.000 m2 proizvodnih hala, najveći kompleks takve vrste u Srbiji, nema sinteznu mapu, gradi se stihijno, u fazama po pojedinačnim dozvolama i javnosti na uvid nije dostavljena procena uticaja na zagađenje životne sredine. Da podsetimo, čađara i spalionica su najveća postrojenja buduće fabrike i smrt za ekologiju.

Građenje bez dozvola i bez planova, nepoštovanje naloga inspektora, naduvavanje troškova, isisavanje budžeta, blokiranje građansta u uvid i dešavanja, dovođenje stranih osuđenika i elementi pojave crnog roblja na teritoriji Srbije, te poklanjanje državne teritorije drugoj državi, razara naš suverenitet, državnost, ustavno-pravni poredak i suštinu funkcionisanja države i opstanka naroda.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević na protestu u Zrenjaninu, Foto: Politički.rs

Treba podvući da je pokret „Oslobođenje“ prvi i jedini regovao na rušenje državnog suvereniteta nad delom Banata, odnosno Republike Srbije, na taj način što je dana 14. juna 2021, ambasadi NR Kine u Srbiji, ovim povodom uručio protesnu notu. Velika kineska republika se tog radnog dana uplašila malog „Oslobođenja“, pa je zatvorila vrata ambasade i svim zaposlenima dala slobodan dan, tako da nije htela da primi protesnu notu, koja im je na kraju poslata poštom. Sramota za takvu državu, ali i znak da im je bilo više nego neprijatno. Pa ipak, nastavili su dalje.

Neobrazovani i nemoralni izdajnici u našoj vlasti i njihovi strani pomagači, oružje su neprijatelja protiv države i svih građana Srbije. Imamo pravo na samoodbranu do oslobođenja.

Prof. Davor Kalajžić i prof. dr Duško Kuzović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar