Majkl Kirbi: Vučić Bajdenu dao obećanja koja nije ispunio, možda je vreme da ih ispuni

Izvor:

“Dugogodišnji američki diplomata Kristofer Hil, novi ambasador u Srbiji, u Beograd će doneti višegodišnje iskustvo, veze sa najvišim političkim strukturama u Vašingtonu i otvorenost za rešavanje problema na novi način”, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Majkl Kirbi, američki ambasador u Srbiji od 2012. do 2016. godine.

Majkl Kirbi FOTO: Printscreen/YouTube

– Poruka je da je predsednik Džo Bajden mnogo godina slušao Srbe kako govore da će uraditi određene stvari, ali nisu uradili to što su obećali i ovo je prilika da se to postigne. Američka administracija je ozbiljna i vi se uozbiljite, ili smo završili. Stvari ne mogu beskonačno da traju – rekao je Kirbi za Glas Amerike.

Na pitanje u kojoj oblasti bi Hil mogao da postigne najviše napretka, Kirbi je rekao da on donosi iskustvo, ali i otvorenost za rešavanje stvari na nove načine, uz nameru da sporna pitanja konačno reši.

– Pomenuli ste dijalog, a on se ne vodi samo da bi ste razgovarali, već da bi ste taj razgovor i završili. To znači da preduzimamo korake do određenog cilja, a to su, po mom mišljenju, Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo. Mi to možemo da uradimo – istakao je bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Govoreći o tome da li se sada može očekivati oštriji pristup Sjedinjenih Država prema Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, u odnosu na prethodne američke administracije, Kirbi je ukazao da sadašnja administracija ima drugačiji stav o Rusiji od prethodne, tako da je logično očekivati da će se ozbiljnije razgovarati o tome gde je budućnost Srbije – da bude Putinov prijatelj ili istinska evropska nacija, što u suštini jeste.

– Srbija mora da rešava i pitanja kao što je vladavina prava. Bivšoj administraciji, kako se čini, nije bilo stalo do toga u Srbiji, a ponekad ni u SAD. Zatim imate slobodu medija. Srbija ne ide u ispravnom smeru u toj oblasti, a bivša administracija nije bila mnogo zainteresovana za to pitanje. Zbog toga bih očekivao da ova administracija zauzme snažniji stav o nekim od tih pitanja – naveo je Kirbi.

Kristofer Hil FOTO: Printscreen/YouTube

Građani u Srbiji, ukazao je Kirbi, žele da budu prosperitetni i oni po mentalitetu jesu Evropljani i ovo im daje šansu, a na Vladi Srbije je da odluči da li će je prihvatiti.

– Pored toga, godinama imamo posla sa Vučićem. Ja sam tamo došao pre nego što je on postao premijer. Zatim je postao premijer, a potom i predsednik. Dao je određena obećanja u Beloj kući tadašnjem potpredsedniku Bajdenu koja nije ispunio i možda je vreme da to uradi.

Na pitanje o kojim obećanjima je reč, Kirbi je naveo samo ubistvo braće Bitići.

Osvrćući se na činjenicu da u Beogradu već ima komentara da je Hil bio deo u Srbiji nepopularne Klintonove administracije i da je konačan rezultat njegovih pregovora o Kosovu bilo bombardovanje, Kirbi je rekao da misli da bi stav Srbije ipak trebalo da bude pozitivan.

– Srbi su ponekad imali utisak da ih ne shvatamo dovoljno ozbiljno, a ovo je poruka: shvatamo vas veoma ozbljno, ali budite ozbiljan igrač, kakav želite da budete u našim očima. Za Ruse i Kineze je sve povezano sa novcem, a ne sa napretkom Srbije, a ja smatram da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, zato što to omogućava razvoj pojedinaca i obezbeđuje budućnost za decu – poručio je Kirbi.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar